Οι πιο επιτυχημένες ομάδες του ΑΟΚ στην Α` Εθνική (Photostory)  

 Οι πιο επιτυχημένες ομάδες του ΑΟΚ στην Α` Εθνική (Photostory)  

Όταν οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους δεν μπορούμε να τους αμφισβητήσουμε.

Ο ΑΟΚ στην παρουσία του στην Α` Εθνική είχε μερικά πολύ σπουδαία πλασαρίσματα σε διαφορετικές εποχές.

Ας δούμε τις πιο επιτυχημένες χρονιές βάση της βαθμολογίας.

ΑΟΚ περίοδος 1976-1977

Ο ΑΟΚ τερματίζει στην 7η θέση στο πρωτάθλημα της Α` Εθνικής με 32 βαθμούς. Είχε πετύχει 11 νίκες, 10 ισοπαλίες, 13 ήττες. Η 9 από τις 11 νίκες είχαν επιτευχθεί στο Εθνικό Στάδιο Καβάλας.

Στο ρόστερ εκείνης της ομάδας δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος. Μόνο ο προπονητής ήταν ξένος (Γιανέφσκι που εκ των πραγμάτων θεωρήθηκε επιτυχημένος). Ο Λάκης Αβραμίδης είχε 34 συμμετοχές στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν.  Ακολούθησαν με 33 ο μέσος Γιάννος Μιχαηλίδης και ο αμυντικός Γιώργος Ρήγας,  με 31 συμμετοχές ο πλάγιος επιθετικός Γρηγόρης Μαχαιρίδης που είχε σημειώσει και 4 γκολ.

Πρώτοι σκόρερ της ομάδας ήταν ο Σταμάτης Χρυσαφίδης που σε 28 παιχνίδια είχε σημειώσει 6 γκολ και ο Ευφραιμίδης που σε 25 συμμετοχές επίσης είχε 6 γκολ.  Βασικοί παίκτες της ομάδας ήταν στη θέση του τερματοφύλακα ο Παναγιώτης Μασμανίδης (28 συμμετοχές), ο μέσος Διαμαντόπουλος( 29 συμμετοχές), ο πλάγιος οπισθοφύλακας Ζουμπουλάκης( 30 συμμετοχές),  ο πλάγιος επιθετικός από την Αλεξανδρούπολη Καλαϊτζίδης ( 26 συμμετοχές).

Ο ομογενής χαφ από τη Βουλγαρία Κώστας Χρυσαφίδης (27 συμμετοχές) και ο Νούλης Χαραλαμπίδης (26 συμμετοχές) Ακόμη παίκτες εκείνης της εποχής οι: Φιλιππίδης Δ (16 συμμετοχές, 2 γκολ), ο Μπουγατσάς (16 συμμετοχές), ο Ιωάννου (7 συμμετοχές), ο Κόκκαλης (8 συμμετοχές), ο Πάτσας (10 συμμετοχές), ο Τσανάκαλης (7 συμμετοχές), ο ομογενής Παστερνάκης (5 συμμετοχές), ο Σανξαρίδης (3 συμμετοχές), ο Παπαβασιλείου (2 συμμετοχές) αλλά και Βαγγέλης Καπετανίδης .

Ήταν μια ομάδα που βασιζόταν σε παίκτες που είχαν μεγάλη εμπειρία και βρισκόταν στο τέλος της πορείας τους αλλά και σε κάποιους άλλους που είχαν έρθει ως μεταγραφές αλλά και σε γηγενείς που είχε αρχίσει η καθιέρωση τους την προηγούμενη χρονιά όταν ανέβηκε από τη Β` στην Α` με προπονητή τον Καραπατή.

 1996-1997

Με προπονητή τον Γιώργο Παράσχο είχε τερματίσει στην 6η θέση με 55 βαθμούς. Είχε πετύχει 16 νίκες, 7 ισοπαλίες, 11 ήττες.  Στην έδρα του είχε 10 νίκες. Ομάδα που είχε κερδίσει τον θαυμασμό όλων. Οι ξένοι  είχαν αποδειχτεί παικταράδες.

Ο Αυστριακός Μουντιαλικός Χερντάγκλ είχε 24 συμμετοχές με 5 γκολ, ο διεθνής μέσος από την Αρμενία Σουκασιάν είχε 26 συμμετοχές και ο μεγάλος ηγέτης Λέσεκ Πις είχε έρθει από τον ΠΑΟΚ τον Δεκέμβριο και τελείωσε τη χρονιά με 15 παιχνίδια, 3 γκολ. Σε αυτούς προσθέτουμε τον σέντερ φορ Σίμοβιτς που είχε μείνει από την προηγούμενη χρονιά και στην περίοδο εκείνη σε 27 ματς πέτυχε 4 γκολ.  Βέβαια και τον Βούλγαρο Λίμπερο Ιβάν Μίτεφ με 31 συμμετοχές.   Μεγάλη χρονιά είχαν όμως όλοι οι Έλληνες της ομάδας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος σκόρερ με 29 συμμετοχές- 14 γκολ.  Ακολούθησε ο Ανέστης Αθανασιάδης με 8 γκολ σε 29 παιχνίδια. Βασικοί ο τερματοφύλακας Αργυρίου (32 συμμετοχές), ο στόπερ  Βακιρτζής Κώστας (30 συμμετοχές), ο στόπερ Καλλιμάνης (33 συμμετοχές), ο πλάγιος αμυντικός και αμυντικός μέσος Κόλτσης (24 συμμετοχές), ο χαφ εξτρέμ Μάλλιος (33 συμμετοχές),ο αμυντικός μέσος Πεγκλής (28 συμμετοχές), ο πλάγιος αμυντικός Τσαπανίδης ( 29 συμμετοχές).

Τον Δεκέμβριο μετακόμισε στον Ολυμπιακό ο Στέλιος Σφακιανάκης με 10 συμμετοχές στον ΑΟΚ.

Ακόμη είχαν αγωνιστεί και οι: Καβακάς (15 συμμετοχές), Κόγιογλου (12 συμμετοχές), Λογαράς (3 συμμετοχές), Μιχελίδης (16 συμμετοχές), Μουστάκας ( 4 συμμετοχές), Παπαράδης (1 συμμετοχή), Μαγκαφίνης (12 συμμετοχές), Τελλιάδης (3 συμμετοχές), Χουρδάρης (6 συμμετοχές).

2009-2010

Ο ΑΟΚ τερματίζει στην 6η θέση με 39 βαθμούς και τέρματα 31-32. Σημειώνει 10 νίκες- 9 ισοπαλίες και 11 ήττες.  Είναι η πρώτη χρονιά στη Σουπερ Λιγκ μετά από πολλά χρόνια.

Αρχικά προπονητής ήταν ο Γιάννης Παπακώστας ενώ στη συνέχεια αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Βαγγέλη Γούτη και στη συνέχεια από τον Ολλανδό Ντε Μος.

Ομάδα που έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο με διάσημα ονόματα που είχε φέρει ο Μάκης Ψωμιάδης.

Τερματοφύλακες ο Ιτάνζ και ο  Κάλατς(το πιο διάσημο δίδυμο τερματοφυλάκων εκείνη την εποχή στη Σουπερ Λιγκ) . Ακόμη ο Κατεργιαννάκης.

Πλάγιοι αμυντικοί ο Παβίσεβιτς (μεγάλος παίκτης) και ο Οικονόμου (παίζει ακόμη στη Σουπερ Λιγκ). Στην άμυνα ο Ντουγκλάο (λαυράκι από τη Ναντ) και ο Ντικρόκ (με παρουσία ακόμη και στην Παρί) που έπαιξε περισσότερο αμυντικός μέσος. Στόπερ ακόμη ο Ψωμάς. Πλάγιος στην άμυνα αλλά και χαφ ο Σιόντης.

Στο κέντρο της άμυνας ο Αυστραλός Μουρ (με συμμετοχή σε Μουντιάλ)  αλλά και ο Θεοδωρέλης που είχε μείνει από τα προηγούμενα χρόνια. Πλάγιοι αμυντικοί ο Πετκάκης και ο Σέρβος Γκβοζντένοβιτς.

Στο κέντρο ακόμη ο Λεοντίου, ο μεγάλος άσος  Νιγηριανός Ορούμα, ο Ντομπρασίνοβιτς και επιθετικός μέσος ο Βραζιλιάνος Ρινκόν από την Ντιναμό Κιέβου. Τον χειμώνα είχε προστεθεί ο Ντιέ που αγαπήθηκε πάρα πολύ στην Καβάλα.

Στο ρόστερ ήταν και ο Σέρβος Πόποβιτς αλλά και ο Κάλαϊτζιτς που μετά πήγε στον ΟΦΗ.

Στην επίθεση πλάγια και φουνταριστός ο Ονουάτσι (πρώτος σκόρερ της ομάδας). Πλάγιος μέχρι τον Δεκέμβρη ο Μεντί.

Τον Γενάρη είχε γίνει το μπαμ με τον Πολωνό Σμολάρεκ (πέτυχε τα δυο γκολ στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά του Παναθηναϊκού)  ενώ είχε μείνει ο πρώτος σκόρερ στη Β` Εθνική Νίκος Σουλτανίδης. Από την ΑΕΚ ο πλάγιος Βασίλης Λάκης και από την Κύπρο (Ανόρθωση) είχε έρθει ο Πολωνός φορ Λούκας Σόσιν. Τα πρώτα του βήματα έκανε ο Απόστολος Γιάννου. Το μπαμ είχε γίνει τον χειμώνα με τον Βραζιλιάνο Ντενίλσον αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε.

2010-2011

Μια ακόμη μεγάλη χρονιά. Ο ΑΟΚ στην 7η θέση με 40 βαθμούς. Είχε σημειώσει 10 νίκες, 10 ήττες και 10 ισοπαλίες.  Διεκδίκησε την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ.

Προπονητής αρχικά ο Ντράγκαν Οκούκα. Μετά την 11η αγωνιστική και μέχρι την 26η ο Πολωνός Χένρι Κάσπερτσακ για να τελειώσει το πρωτάθλημα ο Γιάννης Μαντζουράκης.

Επίσης ομάδα με μεγάλα αστέρια.  4 τερματοφύλακες : Μάριο Γκαλίνοβιτς (δανεικός από τον Παναθηναϊκό) ,  Φάνης Κατεργιαννάκης, Μάνος Αποστολίδης αλλά και ο Ισπανός Λόπεθ.

Αμυντικοί:  Αυλωνίτης, Ντουγκλάο, Τόμασιτς, Ντικρόκ (και αμυντικός μέσος), Χργκόβιτς, Οικονόμου, Πετκάκης, Θεοδωρέλης, Πφερτζέλ από Γενάρη και μετά, Βαλεντίνος Βλάχος.

Χαφ και πλάγιοι επιθετικοί: Αμπντούν (μεγάλη χρονιά, αποκάλυψη εκείνη την περίοδο),  Περεϊρίνια (από το Γενάρη και μετά), Καρντόσο (με πολύ καλή παρουσία και στον Αστέρα Τρίπολης) , Ντιέ, Σιόντης, Καπνόπουλος, Ελευθεριάδης, Λάκης, Βουτσίτσεβιτς, Ντανίλο.

Επιθετικοί: Νταρσεβίλ( με συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ με τους Ρέιντζερς), Ονουάτσι, Γιάννου, Νικουλάε(Ρουμάνος διεθνής  φορ, είχε έρθει το Γενάρη) , Ογκμπέτσε, Δρόσος, Ναζλίδης,  Πέρεζ Ενόκ.

Ο Ονουάτσι με 10 γκολ πάλι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας.

Διαβάστε επίσης