Οι προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων για το ανοιχτό κολυμβητήριο

 Οι προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων για το ανοιχτό κολυμβητήριο

Σε υποψήφιους δημάρχους της Καβάλας απευθύνθηκε η ΠΡΩΙΝΗ προκειμένου να λάβει ως απαντήσεις τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Πρόκειται για ένα χώρο που έπαψε να λειτουργεί από τότε που ο Δήμος Καβάλας άρχισε να χρησιμοποιεί το κλειστό κολυμβητήριο στην περιοχή του Περιγιαλίου. Όσο το ανοιχτό κολυμβητήριο παραμένει εκτός λειτουργίας τόσο μετατρέπεται σε «σκουπιδότοπο» που παρουσιάζει άσχημη εικόνα. Οι δε εγκαταστάσεις του έχουν λεηλατηθεί. Κι όμως ο συγκεκριμένο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλές και διάφορες χρήσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες θητείας του στον Δήμο Καβάλας ο Κωστής Σιμιτσής είχε προτείνει την μετατροπή του σε χώρο εκδηλώσεων. Οι περιφραγμένες εγκαταστάσεις, πέρα από τα κτήρια των αποδυτηρίων, διαθέτουν και κερκίδα. Έως και χθες το απόγευμα λάβαμε τις ακόλουθες απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων:

-ΓΗΠΕΔΑΚΙΑ Ή ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ & ΑΘΛΗΣΗΣ

Σε μια εστία μολύνσεως έχει μετατραπεί το ανοιχτό κολυμβητήριο της Καβάλας, που σαφώς και χρήζει αξιοποιήσεως, ύστερα από μία σχεδόν δεκαετία απόλυτης εγκατάλειψης.

Ο συνδυασμός «Σύγχρονος Δήμος» προτείνει να κλείσει πισίνα με την τοποθέτηση μιας μεταλλικής κατασκευής και σύμικτης πλάκας. Δύο είναι οι προτάσεις μας για την αξιοποίηση του δημοτικού αθλητικού χώρου.

Είτε να μετατραπεί σε γηπεδάκια μπίτς βόλεϊ – βόλεϊ – μπάσκετ, αφού πρωτίστως

κλείσει με ένα σκέπαστρο τύπου «μπαλόνι», όπως εφαρμόστηκε και σε αθλητικό χώρο της γειτονικής Δράμας.

Είτε να κλείσει η πισίνα με τον ίδιο προαναφερόμενο τρόπο, ώστε δημιουργηθεί ένας χώρος παιχνιδιού και άθλησης για μικρές ηλικίες. Στη νέα εγκατάσταση θα τοποθετηθεί φωτισμός με φωτοβολταϊκά, προκειμένου να υπάρχει και το στοιχείο μάθησης για τους νέους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ενδεδειγμένη λύση θα επιλεγεί κατόπιν διαβούλευσης των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά των δημοτών της Καβάλας.

 

Με τιμή

Θόδωρος Μουριάδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

 

 


ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ “ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΥ” ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το “Φιλίππειο” Ανοικτό Κολυμβητήριο Καβάλας είναι μια διακεκριμένη περίπτωση κακοδιαχείρισης ενός δημόσιου «πόρου-αγαθού» σε βάρος της κοινωνίας της πόλης και ιδιαίτερα των ανθρώπων του αθλητισμού και της κολύμβησης.

Μια αξιόλογη τεχνική υποδομή εγκαταλείφθηκε από τις διοικήσεις του Δήμου Καβάλας για πολλά χρόνια χωρίς καμία ουσιώδη εξήγηση. Βεβαίως αναφέρονται διάφορες δικαιολογίες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι τα εμπόδια για τη λειτουργία του δεν ήταν ανυπέρβλητα (είτε είναι θεσμικά είτε οικονομικά).

Το ανοικτό κολυμβητήριο ήταν μία υποδομή για την κοινωνία της Καβάλας και αυτή οφείλει να έχει τον τελικό λόγο για την αξιοποίησή του, ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει ιδιοκτησιακά (ΤΑΙΠΕΔ κλπ).

Η μελλοντική αξιοποίηση του χώρου συνδέεται με έναν σχεδιασμό για την ευρύτερη ζώνη της παραλίας και του πάρκου Φαλήρου και τις οριστικές αποφάσεις για την πιθανή επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων με τη δημιουργία μαρίνας (μπροστά στους χώρους των σημερινών χρήσεων του λούνα-παρκ, του ανοικτού κολυμβητηρίου και του πάρκου). Στο πλαίσιο αυτό, οι σημερινές εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώρος άθλησης και αναψυχής με διάφορες μορφές, όπως: ανοιχτό κολυμβητήριο, πισίνα – χώρος αναψυχής ανοιχτή στο κοινό, άλλου τύπου αθλητική εγκατάσταση (beach volley, beach soccer κτλ) ή κάτι άλλο. Απαιτείται όμως μια πολύ καλή συνεργασία Οργανισμού Λιμένα Καβάλας και Δήμου Καβάλας, την οποία δυστυχώς δεν βλέπουμε προς το παρόν, με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου.

Θεωρούμε την επανάχρηση εγκαταλειμμένων κτιρίων και χώρων της πόλης και του Δήμου ευρύτερα (είτε είναι δημόσιας είτε ιδιωτικής ιδιοκτησίας) ένα από τα επείγοντα κεντρικά αναπτυξιακά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενιαίο σχεδιασμό. Εξάλλου, υπάρχουν πλέον και χρηματοδοτικά εργαλεία που καλύπτουν δαπάνες για την επανάχρηση των κτιρίων αυτών, με βασική προϋπόθεση όμως την ύπαρξη συγκεκριμένων σχεδίων αξιοποίησης.

Ίσως κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι στην Καβάλα δεν χρειαζόμαστε καινούρια δημόσια κτίρια, αλλά αξιοποίηση του αναξιοποίητου κτιριακού «αποθέματος» της πόλης. Η γενικότερη θεσμική και οικονομική συγκυρία και οι τουριστικές προοπτικές του τόπου μας  ευνοούν την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών.

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

“Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

 


 

ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Η περίπτωση του παλιού, ανοιχτού κολυμβητηρίου της πόλης είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αδράνειας, έλλειψης σχεδιασμού και αργών αντανακλαστικών της δημοτικής αρχής. Ο συγκεκριμένος χώρος εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε για πολλά χρόνια στην τύχη του, με τη σημερινή εικόνα να μην τιμά κανέναν τοπικό άρχοντα.

Η πρόταση του συνδυασμού μας είναι συγκεκριμένη, κοστολογημένη και άμεσα υλοποιήσιμη. Συγκεκριμένα: σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου στο χώρο του παλιού κολυμβητηρίου, το οποίο θα απευθύνεται τόσο στους δημότες, στη νεολαία και όχι μόνο, όσο και στους επισκέπτες της πόλης.

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη θερινών αθλημάτων που θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ανθρώπων για τουλάχιστον 5 έως 6 μήνες ανά έτος. Ενδεικτικά, στο χώρο μπορεί να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως beach volley, beach soccer, υπαίθριο σκάκι κ.α. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει και το αναψυκτήριο, αφού αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα για την επιτυχία του εγχειρήματος το οποίο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρει σίγουρα ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία.

Τα κόστη για την «ανάσταση» του χώρου δεν είναι μεγάλα και μπορούν μάλιστα, σε πρώτη φάση, να χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους του Δήμου και τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 30 ημερών. Μιλάμε για τα αναγκαία βαψίματα στους εξωτερικούς χώρους και τα αποδυτήρια, τις συντηρήσεις των δικτύων και τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου.

Δεν πρέπει όμως να μείνουμε μόνο σε αυτό. Στην ΚΑΠ έχουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας την διεκδίκηση για όλη τη λιμενική ζώνη. Στην περιοχή αυτή μπορούν να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, ενταγμένες σε ένα ευρύ πλαίσιο αξιοποίησης όλου του οικοπέδου. Έτσι, σε επόμενη φάση, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να εντάξει το Ανοιχτό Αθλητικό Κέντρο του παλιού κολυμβητηρίου σε πρόγραμμα που θα εξαφαλίσει την ανάπτυξή του, την αύξηση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτό στο οποίο δίνουμε επίσης βάρος, όχι μόνο στο Ανοιχτό Αθλητικό Κέντρο, αλλά και σε όλες τις δημοτικές υποδομές στο χώρο του Αθλητισμού, είναι η συντήρηση των εγκαταστάσεων με παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, σε δύο φάσεις, για την μείωση των λειτουργικών δαπανών και συγκεκριμένα στα έξοδα που αφορούν σε καταναλώσεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων θέρμανσης.

Στην πρώτη φάση, ο Δήμος με δικά του έξοδα θα εφαρμόσει συστήματα εξοικονόμησης, όπως ειδικά φίλτρα αύξησης της πίεσης του νερού και σε δεύτερη φάση, αντλώντας κονδύλια από ειδικά προγράμματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό, θα προχωρήσει σε βιοκλιματικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των εξόδων φωτισμού και θέρμανσης. Ενδεικτικά αναφέρω σημεία του προγράμματός μας που προβλέπουν πλήρη αντικατάσταση των λαμπτήρων του οδοφωτισμού και του φωτισμού δημοτικών κτιρίων με λαμπτήρες LED αλλά και την προετοιμασία των δημοτικών κτιρίων για σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα -και δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί- δίνουν προτεραιότητα σε παρεμβάσεις σχετικές με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας και την παθητική ψύξη και θέρμανση.

Συμπερασματικά, οι προτάσεις μας τόσο για το παλιό κολυμβητήριο όσο και για το σύνολο των αθλητικών υποδομών του Δήμου, προβλέπουν παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν αφενός άμεση λειτουργία, αφετέρου εξοικονόμηση δαπανών σε δύο φάσεις, η μία εκ των οποίων είναι άμεσα υλοποιήσιμη και η δεύτερη έχει ορίζοντα υλοποίησης τους 18 μήνες.

Από τα χρήματα που θα γλιτώσει ο Δήμος σταματώντας τις σημερινές του σπατάλες, θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει πάγιες δράσεις μαζικού αθλητισμού, με νοικοκυρεμένους προϋπολογισμούς και όχι αλόγιστο ξόδεμα πόρων σε εκδηλώσεις λίγων ωρών ή λίγων ημερών.

Το πρόγραμμά μας και το σύνολο των υποψηφίων του συνδυασμού μας θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα μας www.kapdimoukavalas.gr

 

 

Βαγγέλης Παππάς

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΚΑΠ)

 


 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Η κατάσταση του ανοιχτού κολυμβητηρίου δεν τιμά την πόλη της Καβάλας. Δυστυχώς, η νυν και η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου -και οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών – δεν οραματίστηκαν και δεν τόλμησαν ώστε να δρομολογηθεί συνολική λύση για το παράλιο μέτωπο. Παρά το γεγονός ότι το σημείο παραχωρήθηκε στο Δήμο Καβάλας για χρήση ανοιχτού κολυμβητήριου, μία προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και τον Ο.Λ.Κ. θα έλυνε τα χέρια των εμπλεκομένων.

Η πρόταση μας είναι η άμεση έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, τον ΟΛΚ και την Περιφέρεια, τους δημότες και τους επιστημονικούς φορείς για την αξιοποίηση του σημείου. Η δική μας λογική είναι η συνολική ανάπλαση του μετώπου, βασισμένη πάνω στο παράδειγμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης. Με λίγα λόγια, προτείνουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου προσβάσιμου απ’ όλους τους δημότες, με χώρους αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού, ποδηλατόδρομους, χώρους πρασίνου κτλ. σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του μετώπου. Τα παραπάνω θα προκύψουν έπειτα από έναν ανοιχτό πανελλήνιο διαγωνισμό. Μέχρι την υλοποίηση του σχεδίου που θα αλλάξει την πόλη της Καβάλας, ο χώρος του πρώην ανοιχτού κολυμβητηρίου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να καλύψει τις ανάγκες καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, φυσικά έπειτα όπου χρειάζονται κατάλληλες παρεμβάσεις.

 

 

Για τη Συμπαράταξη Πολιτών,

Ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος,

Άρης Βέρρος

 


 

 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ – ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΩΝ!

Μια ακόμη εγκαταλειμμένη δημόσια-δημοτική υποδομή που δείχνει ότι αυτού του τύπου η Τοπική Διοίκηση είναι ασύμβατη με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε την καθαριότητα του χώρου δεν εξασφάλισαν….

Μια Τοπική Διοίκηση που την έχουν καταντήσει κυβερνήσεις και εκφραστές της Δήμαρχοι να βλέπουν το Δήμο ως μια επιχείρηση.

Δήμος επιχείρηση απ’ ευθείας ο ίδιος, είτε με επιχειρηματίες, με μοναδικό κριτήριο “το επιχειρηματικό κέρδος”. Αυτό το “κέρδος” βέβαια δεν αφορά το κέρδος των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών.

Αυτή η πολιτική είναι η αιτία που δημόσιες-δημοτικές υποδομές που υπηρετούν λαϊκές ανάγκες μένουν εγκαταλελειμμένες με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται και να καταστρέφονται π.χ. Γέφυρα, παλιό Νοσοκομείο, Σανατόριο, Διόνυσος, Στρατόπεδα, γερασμένα και επικίνδυνα σχολικά κτήρια.

Τίποτε από όλα αυτά δεν “αγγίζεται” όσο δεν υπάρχει «επιχειρηματικό ενδιαφέρον».

Αυτή είναι και η μοίρα και του ανοιχτού κολυμβητηρίου.

Προτείνουμε, ανάλογα με τις ανάγκες, μετά από τη διαμόρφωση του χώρου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το βράδυ ο χώρος της πισίνας, που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα λειτουργεί ως κολυμβητήριο – αναψυκτήριο για άθληση και αναψυχή, μια κατασκευή η οποία με γρήγορο και ασφαλή τρόπο θα τη «σκέπαζε», για να δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο μια επίπεδη πλατεία. Αυτή η επίπεδη πλατεία, συνολικά ο χώρος, σε συνδυασμό με τις γύρω κερκίδες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ποικιλότροπα από πολιτιστικούς Συλλόγους, θεατρικά σχήματα κτ.λ.. Μάλλον δε φέρνει «έσοδα» αυτή η λύση, οπότε απορρίπτεται.

Ξέρουμε την απάντηση: δε γίνεται γιατί ο Δήμος δε μπορεί να γίνει επιχειρηματίας (λες και όλες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει δεν είναι με επιχειρηματικά κριτήρια).

Άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει τη σημερινή διοίκηση αλλά και τους άλλους μνηστήρες της, αυτό που έχει σημασία είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν στη Καβάλα….

ΥΓ.: Το κολυμβητήριο εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής, από το ΝΟΚ μέχρι το Φάληρο, που παρουσιάσαμε σε εκδήλωση για το κυκλοφοριακό της Καβάλας, ο οποίος βέβαια δεν μπορεί να παρουσιαστεί με ένα άρθρο στην εφημερίδα σας.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

 

(Ο Δήμος Καβάλας θα απαντήσει στο ερώτημα μας σήμερα)

 

 

Διαβάστε επίσης