Οι συμψηφισμοί του απλήρωτου 12% και η απάντηση στις πρωτοβουλίες Στυλιανίδη

 Οι συμψηφισμοί του απλήρωτου 12% και η απάντηση στις πρωτοβουλίες Στυλιανίδη

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Εξήγησε τι ακριβώς θα γίνει από δω και πέρα για το συμψηφισμό της απλήρωτης επιδότηση εργασίας. Αναφερόμενος σε ένα χρονοδιάγραμμα όπου αυτό θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Ευχήθηκε αυτό το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις και απόψεις του Μάρκου Δέμπα σε ερώτηση σχετικά με την πρωτοβουλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη (βουλευτής ΝΔ Ροδόπης) να εξασφαλίσει επιδότηση εργασίας 12% μόνο για  τις επιχειρήσεις των νομών της Θράκης.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχουν κάποια καλά νέα για το απλήρωτο 12% . Πως θα γίνει στην πράξη αυτό το πράγμα και πόσο γρήγορα θα επωφεληθούν αυτοί που έχουν ανάγκη από συμψηφισμούς στο νομό μας;

Απ: Καταφέραμε κάτι μετά από πολύ μεγάλο κόπο. Ήταν μια περίοδος ιδιαίτερα  πιεστική με την έννοια του ότι θεωρούσαμε ότι αυτός ο περιβόητος συμψηφισμός που και εμείς τον προτείναμε,  κάπου είχε «πεθάνει», κάπου είχε ξεχασθεί στα γραφεία και στα ντουλάπια κάποιων υπηρεσιακών κάπου  στο υπουργείο οικονομικών.  Βλέπαμε ότι τα τελευταία ειδικά χρόνια, κανείς δεν ήξερε τι είναι αυτό καταρχήν το 12%. Πόσο μάλλον ότι από  το 2010 μέχρι το 2015 υπήρχαν χιλιάδες επιχειρήσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Καβάλας επομένως που δεν είχαν πληρωθεί αυτά τα οποία τους όφειλε το Ελληνικό κράτος.  Νομίζω ότι καταρχήν έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη, ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο ενώ την προηγούμενη Πέμπτη, ουσιαστικά Παρασκευή, βγήκε και η κοινή υπουργική απόφαση που δίνει κάποια στοιχεία.  Δεν σας κρύβω ότι χθες(προχθές) το βράδυ εγώ παρέλαβα το τελικό κείμενο όπου από εκεί και εμείς προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε και να δούμε τι χρονικό ορίζοντα, τι χρονικό βάθος θα έχει όλο αυτό το θέμα.

Ερ: Ποια θα είναι η διαδικασία; Που πας και τι ακριβώς κάνεις;

Απ: Το σίγουρο είναι ότι ξανά θα πρέπει να προσδιοριστεί, να υπάρχει μια συνεργασία της κάθε επιχείρησης με τον ΟΑΕΔ προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το ποσό που έχει να παίρνει αυτή. Είναι σαφές ότι το 2010 ανά εξάμηνο που οι επιχειρήσεις δηλώνανε τα ποσά τα οποία  δικαιούτανε, θα πρέπει να δούμε μέχρι το 2015 τι είχανε   συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Ένα πρώτο βήμα είναι αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει συμψηφισμός και με ληξιπρόθεσμες αλλά και με μελλοντικές υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί τόσο σε ασφαλιστικούς οργανισμούς όσο και στην εφορία.  Κάτι το οποίο πριν από χρόνια λέγανε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει.  Να λοιπόν που  με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έγινε και αυτό  γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πιθανόν πιο γρήγορα θα πάρουνε και θα συμψηφίσουν τα ποσά που δικαιούνται.

Ερ: Πρέπει να συντονιστεί από το Επιμελητήριο; Που να πάει κάθε ένας άνθρωπος; Μπορεί να γίνει ομαδικά;

Απ: Ομαδικά δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι ξεχωριστό ΑΦΜ η κάθε επιχείρηση. Κάθε επιχείρηση μέσα από το λογιστικό της σύστημα εκτιμώ ότι  γνωρίζει πολύ σωστά και έχει καταγεγραμμένα τι είχε δηλώσει το 2015, 2014, το 2013 και ούτω καθεξής. Έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει αυτό το ποσό που δικαιούται.

Ερ: Αν βάλετε ένα χρονοδιάγραμμα, πως θα μπορέσουμε να το περιγράψουμε αυτό; Μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκαθαρίσει όλη η διαδικασία και προς το τέλος του έτους θα γίνουν οι συμψηφισμοί;

Απ: Κάπως έτσι το βλέπω και εγώ. Θα χρειαστεί ένας μήνας για να γίνει αυτή η διαδικασία. Ελπίζω  όχι παραπάνω. Έτσι ώστε να βεβαιωθεί το σχετικό ποσό και από εκεί και πέρα με τις υποχρεώσεις που έτσι και αλλιώς συνήθως έχουν οι επιχειρήσεις ή ανά μήνα ή ανά τρίμηνο για κάποιες από αυτές, θα μπορέσουμε να συμψηφίσουμε  αυτά τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Πάντως το θετικό είναι ότι έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο πλέον ανακούφισης για την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Κάτι το οποίο ειλικρινά πολλοί  θεωρούσανε ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Νομίζω ότι σε πείσμα αποδεικνύεται ότι  όταν το κυνηγάς κάτι και θεωρείς ότι είναι σωστό και δίκαιο, κάτι καλό θα καταφέρεις.

Ερ: Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης επιδιώκει το τελευταίο διάστημα 12% μόνο για τη Θράκη.

Απ: Κοιτάξτε ο κάθε βουλευτής της οποιασδήποτε περιοχής βάζει κάποιους στόχους για την περιοχή του.  Αυτό θεωρώ ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Πιθανόν ο κ. Στυλιανίδης μιλάει για τη Θράκη όπως κάποιος βουλευτής της Καβάλας θα μιλάει για την Καβάλα και κάποιος βουλευτής της Δράμας θα μιλάει για τη Δράμα. Το ζητούμενο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί η επιτροπή της Θράκης και έχουμε κατορθώσει και  σας το λέω με πλήρη σαφήνεια και ειλικρίνεια ότι η Καβάλα και η Δράμα στην αρμόδια επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για τα αναπτυξιακά και τα οικονομικά ζητήματα της Περιφέρειας συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή. Μάλιστα συντονιστής αυτής της επιτροπής είναι ο ξάδελφος μου εγώ τον θεωρώ Καβαλιώτη, ο βουλευτής  της Ν. Δ Αθηνών Δημήτρης Καϊρίδης. Η Κ. Μπακογιάννη είναι πρόεδρος ολόκληρης της επιτροπής. Θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ καλό βήμα συζήτησης σε αυτά τα οποία θα ανοίξει το επόμενο χρονικό διάστημα για το τι θα συμβεί σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ερ: Ο κ. Στυλιανίδης «βομβαρδίζει» με δελτία τύπου για το 12% της Θράκης. Υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσουμε ένα πρωί και η Θράκη να έχει επιδότηση εργασίας 12% και εμείς ούτε 4%;

Απ:  Επειδή είμαστε «ψαγμένοι» και λίγο «ψυλλιασμένοι»  και καλά κάνουνε  και δημοσιοποιούνται  τέτοια γεγονότα, έτσι ώστε να γίνουμε ακόμη πιο σκληροί κατά κάποιο τρόπο. Να ξέρουμε πραγματικά ότι δεν θα αφήσουμε κάτι στην τύχη του. Οι πρόεδροι των 6 Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συζητάμε σχεδόν σε καθημερινή βάση,  κανένας μα κανένας δεν έχει θέσει το θέμα διαφορετικών κινήτρων από τη μια περιοχή στην άλλη. Όταν θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι και θα συζητάμε για την ανάπτυξη της περιοχής μας αυτά τα αναπτυξιακά κίνητρα τουλάχιστον για τους επιχειρηματίες, για  τις επιχειρήσεις θα συζητάμε  να είναι κοινά. Τώρα αν θέλουν κάποιοι βουλευτές να προτείνουν κάτι άλλο για τη δική τους περιοχή όσο αφορά τα επιχειρηματικά εκτιμώ ότι αυτό δεν θα το πετύχουν.

 

Διαβάστε επίσης