• 7 Μαΐου 2024,

Oil της Καβάλας και όχι της τράπεζας του Λονδίνου

 Oil της Καβάλας και όχι της τράπεζας του Λονδίνου

Συζητείται στις 10 σήμερα το πρωί στο δικαστήριο αίτημα της Καβάλας Όιλ για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μην πουληθεί από την Ενεργειακή το πετρέλαιο που έχει συγκεντρωθεί στις αποθήκες των Πετρελαίων. Ακολουθεί –μετά από λίγες εβδομάδες- η συζήτηση της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο η Καβάλα Όιλ κάνει ότι προ λίγου καιρού ανακοίνωσε. Κρατά το πετρέλαιο στην Καβάλα, προκειμένου το δυνατό συντομότερο να το πουλήσει αυτή. Από τα χρήματα που θα εισπράξει θα πληρώσει αυτά που χρωστά (με ευθύνη της Ενεργειακής). Στο ΙΚΑ, στο δημόσιο, στους εργαζόμενους, στην τοπική αγορά. Αν το πετρέλαιο επιχειρούσε να πουλήσει η Ενεργειακή τότε τα χρήματα είναι πιθανό όλα να κατέληγαν σε τράπεζα του εξωτερικού με την οποία συνεργάζεται η «μητρική» εταιρία. Έτσι άλλωστε συνέβαινε πάντα. Ουσιαστικά το πετρέλαιο το πουλούσε η τράπεζα του Λονδίνου, από την οποία η Ενεργειακή πήρε δάνεια. Κρατούσε όσα η ίδια θεωρούσε απαραίτητα για την εξασφάλιση των δανείων και τα υπόλοιπα τα επέστρεφε στην Ενεργειακή. Κι αυτή στην Καβάλα Όιλ. Τώρα όμως που η σύμβαση ανάμεσα στις δύο ελληνικές εταιρίες έχει καταγγελθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η τράπεζα να κρατήσει όλα τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου ώστε να διασφαλιστεί.

Λόγω της προσφυγής στη δικαιοσύνη από την Καβάλα Όιλ, η Ενεργειακή εξέδωσε χθες επιθετική ανακοίνωση που «ανεβάζει» πάλι το θερμόμετρο. Η Ενεργειακή αποκρύπτει την διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα χρήματα αν αυτή πουλήσει το πετρέλαιο. Υπόσχεται πληρωμές χωρίς να εξηγεί γιατί αυτές δεν έγιναν τόσο καιρό, γιατί οι πληρωμές για τις οποίες πιέζεται και από τους τοπικούς φορείς (υπενθυμίζουμε επιστολή του Επιμελητηρίου) συνδυάζονται από την πλευρά της με την πώληση του συγκεκριμένου φορτίου. Κρίσιμο είναι ένα ακόμη σημείο αυτής της υπόθεσης. Τα χρέη στο ΙΚΑ και στο δημόσιο. Κατά την Ενεργειακή οι παλαιότερες ρυθμίσεις εξυπηρετούνται. Κινδυνεύουν όμως όσο καθυστερεί η πώληση του πετρελαίου που υπάρχει στις αποθήκες της Καβάλα Όιλ. Η Ενεργειακή δεν λέει την αλήθεια. Οι ρυθμίσεις του 2012 (αφορούν χρέη του 2010-2011 και 2012) έπαψαν να πληρώνονται από τον Αύγουστο του 2012. Για αυτό και οι Β. Παππάς-Κ. Παπακωνσταντίνου είναι εκτεθειμένοι, κινδυνεύουν να συλληφθούν όποια ώρα το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές.

Ο Βαγγέλης Παππάς και οι άλλοι εκπρόσωποι της Καβάλα Όιλ είχαν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η ποσότητα πετρελαίου δεν θα βοηθήσει την Ενεργειακή να βγει από την δύσκολη οικονομική θέση στην οποία περιήλθε. Αυτό παραμένει βασική θέση όσων θέλουν τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου να «οδηγηθούν» άμεσα εκεί που πρέπει. Στην τοπική αγορά, στο ΙΚΑ και στο δημόσιο. Πάνω απ’ όλα στους απλήρωτους μισθούς των εργαζόμενων. Χθες βράδυ ο Βαγγέλης Παππάς σχολίασε την ανακοίνωση της Ενεργειακής και την υπόθεση του πετρελαίου που η Καβάλα Όιλ θα πουλήσει: « Δίνουμε όπως υποσχεθήκαμε μάχη για να κρατηθούν τα λεφτά στην Καβάλα».

Η ανακοίνωση της Ενεργειακής που εκδόθηκε χθες το απόγευμα αναφέρει τα ακόλουθα: Χθες, 1η Απριλίου 2013 κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Καβάλα Oil κατά της μητρικής της Εταιρείας, Energean Oil & Gas με στόχο να μην πραγματοποιηθεί η φόρτωση πετρελαίου από την οποία θα πληρωθεί η αγορά της Καβάλας. Η παραφροσύνη αυτή μας ξεπερνά αλλά δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε: Ναι. Ας μην φορτωθεί το πετρέλαιο. Ας μην γίνουν πληρωμές μέχρι να λυθούν όλες οι διαφορές. Ας περιμένουμε. Είναι σαφές ότι η Διοίκηση Παππά, βρισκόμενη σε πανικό, κάνει τα πάντα για να μείνει λίγο ακόμα στην καρέκλα. Επιδίδεται έτσι, σε αλλοπρόσαλλες κινήσεις που δεν δημιουργούν κανένα αποτέλεσμα, ώστε ανενόχλητη: Να προχωρά ακόμα και σήμερα σε νέες αδιαφανείς προσλήψεις χτίζοντας τον προσωπικό της στρατό όπως «διατυμπανίζει» όπου της δοθεί μικρόφωνο ή βήμα. Να παραπλανεί την τοπική κοινωνία με προαναγγελίες έργων που δεν έχει καν τη δικαιοδοσία να κατασκευάσει. Να θεωρεί ότι «ηρωποιείται», εις βάρος όμως των εργαζομένων, με το να αρνείται να παραιτηθεί για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Να βάζει θηλιά στην Εταιρεία διακινδυνεύοντας τις ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με το ΙΚΑ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκαλώντας συλλήψεις για να «δικαιώσει» τον δήθεν «αγώνα» της. Αν τόσο κόπτεται το Δ.Σ. της Καβάλα Oil για τις πληρωμές εργαζομένων και προμηθευτών ας κάνει το αυτονόητο: Ας υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του σήμερα ή ας συγκαλέσει όπως οφείλει την Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 10 Απριλίου για να τελειώνουμε με τους ήρωες και τις ανέξοδες και αναίτιες επαναστάσεις.

 

 

 

Διαβάστε επίσης