• 29 Μαρτίου 2024,

Θάσος: Η ήρεμη δύναμη του καλοκαιριού (φωτογραφίες)

 Θάσος: Η ήρεμη δύναμη του καλοκαιριού (φωτογραφίες)

Ένα καταπράσινο νησί-στολίδι στο Βόρειο Αιγαίο. Με θαυμάσιες παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, ορεινά χωριά και οικισμούς μέσα σε αγκαλιές από πεύκα.

Με λίγα λόγια αυτή είναι η Θάσος. Ένας μαγευτικός προορισμός που προσφέρει θαλασσινή ηρεμία αλλά και ορεινή γοητεία.

Με αφετηρία τον Λιμένα

Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας. Τα σπιτάκια του φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, το ίδιο και τα πεύκα. Ακόμη και η μικρή παραλία εδώ είναι πεντακάθαρη. Αποτελεί ιδανική βάση για να ανακαλύψει κανείς το νησί, καθώς διαθέτει τις καλύτερες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.

Η μακραίωνη ιστορία της Θάσου έχει αφήσει αξιόλογα σημάδια στην ευρύτερη περιοχή του Λιμένα. Ακολουθώντας τις ταμπέλες από το παλιό λιμάνι θα οδηγηθείτε στο λόφο πάνω από τον Λιμένα, στην αρχαία πόλη της Θάσου. Επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο του 5ου αι. π.Χ.  αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα.

Γοητευτικοί ορεινοί οικισμοί

Η Θάσος έχει πολλούς ορεινούς οικισμούς που αξίζει να ανακαλύψετε. Τα περισσότερα ορεινά χωριά του νησιού είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των βουνών περιτριγυρισμένα από δάση κυρίως με πεύκα.

Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο, ο επισκέπτης φτάνει στο Καζαβίτι, το παλαιότερο χωριό του νησιού. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο χωριά, το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι, που απέχουν μεταξύ τους 500 μ. Εκεί θα βρείτε πέτρινα αρχοντικά με ξύλινους εξώστες, καφενεδάκια και ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

Η Παναγία διακρίνεται για τα μεγάλα πλατάνια στην πλατεία τα πολλά τρεχούμενα νερά και τα γραφικά καφενεία της. Σημαντική είναι η εκκλησία της Παναγίας, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του χωριού.

Ο Θεολόγος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά. Τα παραδοσιακά σπίτια του είναι χτισμένα παράλληλα προς την κλίση του εδάφους κι έχουν σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο. Χαρακτηριστικό τους η πελεκητή πέτρα στην σκεπή.

Αξίζει μια επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιώργη. Άφθονα καθαρά νερά και πυκνή βλάστηση συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα του οικισμού.

Βουτιές στον παράδεισο

Σε κάθε στροφή του δρόμου ο επισκέπτης ανακαλύπτει και μια εντυπωσιακή παραλία. Υπάρχουν άπειροι όρμοι και παραλίες στο νησί για όλα τα γούστα, μικροσκοπικές ή πιο οργανωμένες, όλες τους πανέμορφες.

Αξίζει οπωσδήποτε να κολυμπήσετε στα σμαραγδένια νερά της Αλυκής, στον Μακρύαμμο, στη Χρυσή Αμμουδιά αλλά στην παραλία (όνομα και πράγμα) Παράδεισος.

Όλοι θέλουν να βουτήξουν στη Σαλιάρα, μια εντυπωσιακή παραλία στο βόρειο άκρο του νησιού. Αποκαλείται και Marble Beach, επειδή ακριβώς από πάνω της βρίσκεται ένα εργοστάσιο μαρμάρων.

Εδώ το εκτυφλωτικό άσπρο συναντά τις αμέτρητες αποχρώσεις του γαλάζιου.

Αξέχαστη εμπειρία και το κολύμπι στην Γκιόλα (γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης»), μια μαγευτική φυσική πισίνα, σχηματισμένη ανάμεσα στα βράχια, στην περιοχή Αστρίς, στα νοτιοανατολικά του νησιού.

Μόλις λίγα εκατοστά τη χωρίζουν από τη θάλασσα, με τα γαλαζοπράσινα νερά της (βάθους 3 μέτρων) να ανανεώνονται από τα κύματα. Το κολύμπι εδώ είναι μια μαγική εμπειρία.

Ταξίδι στο χρόνο

Η ιστορία και ο πολιτισμός αυτού του συναρπαστικού νησιού είναι ανεξάντλητα. Τα πιο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που επιβάλλεται να επισκεφτείτε είναι η Αρχαία αγορά, το Αρχαίο θέατρο, η Ακρόπολη, τα ερείπια από τα τείχη και τις πύλες της αρχαίας πόλης στο Λιμένα, και τον αρχαίο ναό, το ιερό και το λατομείο στην Αλυκή.


πηγή:reader.gr

Διαβάστε επίσης