• 29 Μαρτίου 2024,

Ομιλία Δ. Εμμανουηλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018

 Ομιλία Δ. Εμμανουηλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018

 «Είχα προετοιμάσει ένα σχέδιο ομιλίας, αλλά ομολογώ ότι ακυρώθηκε από τις δυο προηγούμενες τοποθετήσεις των συναδέλφων. Από τη μια είχαμε τον λόγο του κ. Αδώνιδος. Ήταν ένας παραληρηματικός λόγος, που σκόπιμα δεν απαντά στα ζητούμενα της κοινωνίας. Τα μαθήματα πειθούς, που επάξια και με πολλή επιτυχία δίνει ο κ. Άδωνις, προϋποθέτουν το ύφος του ομιλητή. Σε μια στιγμή, στην αποστροφή του λόγου του είπε: «Ούρλιαζαν οι του ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες». Αν είχαμε ωστόσο ένα μηχάνημα μέτρησης της έντασης του ήχου εδώ, θα έσπαγαν τα κρύσταλλα από την ένταση της φωνής του κ. Γεωργιάδη. Οπότε καλό θα ήταν να μην μας κάνει μαθήματα.

Από πολιτική σκοπιά, ο Θεός να έχει γερούς και τον Μητσοτάκη και τον Άδωνι. Γιατί, όσο βρίσκονται στο τιμόνι της Ν.Δ. το βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά επόμενα χρόνια θα συντάσσει και θα καταθέτει προς ψήφιση στο Σώμα τους προϋπολογισμούς. Και αυτό γιατί ο λαός έχει και μνήμη και κρίση. Και αυτή η μνήμη και κρίση του λαού κατά τρόπο υποδειγματικό, θα έλεγα, τόσο σε σχέση με τον χρόνο, όσο και με το βάθος και το πλάτος της ανάλυσης, κατατέθηκε πριν από τον Υπουργό.

Τα έργα και οι ημέρες σας συνάδελφοι της Ν.Δ. αποτυπώθηκαν μέσα σε ένα πεντάλεπτο. Αποδομήθηκε κάθε προσπάθεια που κάνετε να μας πείσετε ότι στη χώρα μας η πολιτική ζωή ξεκινά από  το 2015. Όχι, κύριοι! Υπάρχουν και πολλές δεκαετίες πριν και είναι αυτές που μας οδήγησαν στην ανάγκη να επιφορτιστούμε ένα μνημόνιο που εσείς φέρατε, για να το φέρουμε σε πέρας και να λυτρώσουμε έναν λαό από τα μύρια βάσανα που του έχετε φορτώσει. Και δεν τα φορτώσατε από άγνοια, δεν τα φορτώσατε από αμέλεια. Τα φορτώσατε από στοχευμένη πολιτική.

Ποια ήταν η πολιτική; Μας είπε η προηγούμενη ομιλήτρια ότι φτωχοποιήθηκε όλος ο λαός. Πράγματι, και οι ζάμπλουτοι στην Ελλάδα είναι φτωχοί, γιατί όλο το υπερκέρδος το έχουν παρκαρισμένο σε offshore και σε τράπεζες του εξωτερικού. Το ξέρει πολύ καλά ο κύριος Μητσοτάκης, η κυρία Μαρέβα και οι εντιμότατοι πολιτικοί φίλοι τους.

Έρχομαι, λοιπόν, να πω ότι ο Προϋπολογισμός αυτός έχει μια στόχευση συγκεκριμένη και αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο ή μάλλον -θα έλεγα- την κατακλείδα ενός κοινωνικού συμβολαίου, που σε λιγότερο από έναν χρόνο, πάντα στα πλαίσια μιας σφιχτής πολιτικής, αφήνει και δημοσιονομικό και πολιτικό και κοινωνικό χώρο στην Κυβέρνηση να πραγματώσει ακριβώς αυτά που πρώτα στον εαυτό της έχει υποσχεθεί και απέναντι στην κοινωνία έχει δεσμευτεί. Και ποια είναι αυτά; Μέσα σε μια κοσμοχαλασιά να κατορθώσει να κρατήσει την κοινωνική συνοχή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, καθαρές και ξάστερες, στην προσπάθεια να υπάρξει ανασυγκρότηση παραγωγική και στον πρωτογενή τομέα και στις μικρές επιχειρήσεις και όπου υπάρχει δραστηριότητα οικονομική.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε βαθιά σχέση με την κοινωνία. Μπορεί να την πληγώσαμε, αλλά σκοπός μας ήταν το σώμα αυτής της κοινωνίας να το κρατήσουμε ζωντανό. Κοιτάζοντας στα μάτια την κοινωνία, μπορούμε να πούμε ότι από τώρα και στο εξής, κάθε μέρα που ξημερώνει είναι ανθρωπινότερη από την προηγούμενη, γιατί δεν υιοθετήσαμε τις πολιτικές βαρβαρότητες με τις οποίες πορευτήκατε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Βλέπω στην αίθουσα και εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ άλλως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τελευταίως του «Κινήματος Αλλαγής», με τα διπλά ΑΦΜ. Το να αλλάζουμε ονόματα και να καταφεύγουμε σε διπλά και τριπλά ΑΦΜ υποδηλώνει κάτι τουλάχιστον ύποπτο στην πρακτική της καθημερινότητας. Συμπεριφορές ανθρώπων που κάτι έχουν να κρύψουν. Τι άραγε προσπαθούν να αποφύγουν;​ Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον, γιατί ενώ αποποιούνται από τη μια το παρελθόν –«απεταξάμην το παρελθόν»- έρχονται από την άλλη και στην τελευταία ονοματοδοσία, «Κίνημα Αλλαγής» επιλέγουν στοχευμένα δύο λέξεις: «Κίνημα» για να υποδηλώσουν το παλαιό ΠΑΣΟΚ, αλλά και «Αλλαγής» που ήταν το πρώτο μήνυμα που εξέπεμψαν στην κοινωνία στην προσπάθειά τους από ένα κόμμα μικρό να κυβερνήσουν για δεκαετίες. Με τέτοια τερτίπια δεν προχωρά η πολιτική. Η πολιτική θέλει ξεκάθαρη ματιά, ξεκάθαρο λόγο και πρωτίστως ξεκάθαρο στόχο. Αυτόν τον καταθέτουμε μέσα από έναν προϋπολογισμό που, θα πω για μία ακόμα αφορά, ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός και ότι είναι βαθιά αναδιανεμητικός με ένα και μόνο πρόταγμα, την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.»

Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο:

 

Διαβάστε επίσης