• 12 Μαΐου 2024,

Ομιλία Γ. Παπαφιλίππου στη Βουλή

 Ομιλία Γ. Παπαφιλίππου στη Βουλή

Την Τρίτη 26 Ιουλίου από το πρωί μέχρι το απόγευμα, συζητήθηκε στη Βουλή, πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ., τόσο ο Πρόεδρος του κόμματος, όσο και οι βουλευτές, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας, κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής 3ου μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο τέλος της συζήτησης μίλησε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου, που μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι απολύτως βέβαιος ότι στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας η συζητούμενη σήμερα πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα καταγραφεί ως μνημείο παραπληροφόρησης, πλήρους διαστρέβλωσης της αλήθειας και υποκρισίας. Για τη θεμελίωση του παραπάνω ισχυρισμού μου είναι αναγκαίο να θυμίσω στους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ορισμένα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία παρά του ότι έλαβαν χώρα κατά το πρόσφατο παρελθόν, φαίνεται πως τα έχουν λησμονήσει. Να είναι,όμως, βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός ούτε τα λησμόνησε ούτε πρόκειται να τα λησμονήσει ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, πρώτον, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατά το έτος 2008 παρέλαβαν χρέος ύψους 102,9% του ΑΕΠ και παρέδωσαν στην Κυβέρνησή μας χρέος ύψους 180,1% του ΑΕΠ.

Δεύτερον, οι ίδιες κυβερνήσεις εκτόξευσαν την ανεργία από το 12% στο 27,1% κατά την ίδια περίοδο, οδηγώντας εκατομμύρια συμπολίτες μας στην ανεργία και τη φτώχεια. Τρίτον, είχαν δεσμευθεί, έναντι των δανειστών, να πετύχουν για την τετραετία 2015-2018 τα εξής πρωτογενή πλεονάσματα. Για το έτος 2015, 3%, για το έτος 2016, 4,2%, για το έτος 2017, 4,5% και για το έτος 2018, 4,5% επίσης.

Τέταρτον, μείωσαν του μισθούς και τις συντάξεις σε ποσοστά της τάξης του 30% έως 45%.

Πέμπτον -και κυριότερο- δεν ολοκλήρωσαν την πέμπτη αξιολόγηση που έπρεπε να ολοκληρώσουν από τον Ιούνιο του 2014, γιατί είχαν επίγνωση ότι τα μέτρα λιτότητας που ήταν υποχρεωμένοι να λάβουν και ήταν κυριολεκτικά δυσβάσταχτα, ήταν αντικειμενικά αδύνατον να υλοποιηθούν λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης των συμπολιτών μας και της καταβαράθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και ιδίως ο Πρωθυπουργός της Αντώνης Σαμαράς, έχοντας επίγνωση της αδυναμίας της να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας-διότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται- σε συνεννόηση με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης σχεδίασε την αριστερή παρένθεση. Η αριστερή, δε, παρένθεση δεν ήταν απλώς επικοινωνιακό τρικ, αλλά συνιστούσε πολιτικό σχέδιο, δεδομένου ότι θα μετέθετε για το 2015 τα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που είχε συνομολογήσει η τότε συγκυβέρνηση. Ταυτόχρονα, θα δημιουργούσε όρους οικονομικής ασφυξίας για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μόλις αναλάβαμε, μαζί με το κόμμα των ΑΝΕΛ, τη διακυβέρνηση της χώρας μας, ξεκινήσαμε μια κυριολεκτικά τιτάνια διαπραγμάτευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους μας που θα ήταν απαλλαγμένη από τα μέτρα της λιτότητας που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό και λάβαμε τη σχετική εντολή.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά σας παρακαλώ θερμά.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο η τρόικα όσο και οι εσωτερικοί σύμμαχοί της, δηλαδή ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία, συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και η εγχώρια οικονομική ελίτ, πίεζαν και εκβίαζαν την Κυβέρνησή μας να αποδεχθεί τα μέτρα που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και που η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ολοκληρώσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):Ολοκληρώστε παρακαλώ, κύριε Παπαφιλίππου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Αυτό, άλλωστε, είναι κανόνας όχι μόνο για την πολιτική και τη διακυβέρνηση, αλλά και για τις μεγάλες επιχειρήσεις καιτις τράπεζες.

Θα παραλείψω, κύριε Πρόεδρε, τα όσα εκθέτω για τους υπόλοιπους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα καταλήξω λέγοντας τα εξής: Από τα όσα έχουν εκτεθεί τόσο από εμένα όσο και από τους υπόλοιπους συναδέλφους μου, προκύπτει ότι δεν συντρέχει περίπτωση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητάει η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία,όμως, έχει καταθέσει τη συζητούμενη πρόταση με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του ελληνικού λαού, γιατί έχει συνειδητοποιήσει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της επιτυχούς και καθόλου ζημιογόνας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις πραγματοποιθείσες και επικείμενες θεσμικές αλλαγές και τομές, τις επιτυχίες στους τομείς πάταξης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, καθώς και με την επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, έχει επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα και είναι επί θύραις η ανάκαμψη της οικονομίας, το όφελος από την οποία θα διανεμηθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 

Διαβάστε επίσης