• 19 Μαΐου 2024,

Ομιλία προειδοποίηση από τον πρόεδρο του Φυσιολατρικού Ομίλου

 Ομιλία προειδοποίηση από τον πρόεδρο του Φυσιολατρικού Ομίλου

Ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι διήμερες εκδηλώσεις στο εντευκτήριο και στο παρεκκλήσι του Φυσιολατρικού Ομίλου της Καβάλας (περιαστικό δάσος, πλησίον του Αγίου Σίλα). Έγιναν – όπως κάθε χρόνο- με την ευκαιρία της γιορτής της Αγίας Σοφίας- Αγάπης- Πίστης και Ελπίδας, στις οποίες είναι αφιερωμένο το μικρό εκκλησάκι. Αυτό κατασκευάστηκε προ 20 περίπου ετών, όταν πρόεδρος του Ομίλου ήταν ο κ. Σταύρος Υφαντίδης. Τις εκδηλώσεις τις παρακολούθησε αρκετός κόσμος, ειδικά την παραμονή της γιορτής. Χθες ήταν στο χώρο και ο Δήμαρχος, ο οποίος είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους του συλλόγου. Τη Δευτέρα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δρακονάκη και Ξανθόπουλος.

Ο ΦΟΚ προσπαθεί να δυναμώσει από κάθε πλευρά. Το καταφέρνει καθώς στο εντευκτήριο ανεβαίνουν όλο και περισσότεροι Καβαλιώτες, νέοι στην ηλικία. Αυτοί μπορούν να προσφέρουν ανανέωση στο δυναμικό του ΦΟΚ, νέες ιδέες και μια διαφορετική (σύγχρονη) δραστηριότητα. Όλα αυτά συμβαίνουν με τη δραστηριοποίηση του σημερινού δ.σ. το οποίο έγκαιρα αντιλήφθηκε την ανάγκη ο ιστορικός σύλλογος να προχωρήσει μπροστά. Προσκάλεσε ομάδες και συλλόγους που ανταποκρίθηκαν.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μπάμπης Χαϊνάς μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη νέα περίοδο εκδηλώσεων. Η ομιλία του μπορεί να εκληφθεί και σαν προειδοποίηση. Σε θέματα γενικά αλλά και τοπικά. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις πρόσφατες οικολογικές καταστροφές που όπως είπε συνεχίζουν να πληγώνουν τη γη. Σχολίασε αρνητικά την αδιαφορία που δείχνει η ανθρωπότητα. Τα στοιχεία που παρέθεσε ήταν εντυπωσιακά κι αναρωτήθηκε πόσο θα τηρηθούν οι υποσχέσεις των «μεγάλων» παραγόντων του κόσμου.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας μίλησε για τα τοπικά γεγονότα, συγκεκριμένα για τα κομμένα κλαδιά που δεν απομακρύνθηκαν ακόμη από το δρόμο προς το εντευκτήριο: «Στο δρόμο που σας έφερε στην Αγία Σοφία και στο ΦΟΚ θα είδατε όλοι ανεβαίνοντας στο δάσος πως στις άκρες του δρόμου υπάρχουν μαζεμένα ξερόκλαδα έτοιμα προς μεταφορά. 13 στοίβες κομμένα κλαδιά και θάμνοι που έχουν ξεραθεί. Έτοιμες εστίες φωτιάς περιμένουν εδώ και 1,5 μήνα τη σπίθα, το τσιγάρο ή το σπίρτο του αδιάφορου ή του καλοθελητή για να ξεκινήσει η καταστροφή. Όλη αυτή η δράση ξεκίνησε σαν μια αξιέπαινη προσπάθεια σε συνεννόηση μεταξύ των φορέων της πόλης για να προστατευτεί το περιαστικό δάσος. Να καθαριστεί ο δρόμος που σε κάποια σημεία κόντευε να κλείσει από την υπερβολική βλάστηση και εγκυμονούσε κινδύνους. Δυστυχώς η προσπάθεια έμεινε στη μέση. Δικαιολογίες πολλές και συνηθισμένες. Γραφειοκρατία – δεν έχουμε προσωπικό- δεν έχουμε μηχανήματα- οικονομική κρίση και πολλά άλλα. Παρασκήνιο μπόλικο, παρακάλια και υποσχέσεις άπειρες. Το αποτέλεσμα το είδατε μόνοι σας. Και να σκεφθεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν μετά από συνεννόηση και τη συμφωνία των εμπλεκόμενων φορέων. Δυστυχώς ο Φυσιολατρικός Όμιλος δεν έχει τα μέσα για να δώσει λύση. Μέχρι σήμερα μας έσωσε η καλή μας τύχη και η Αγία Σοφία με τις θυγατέρες της. Ελπίζω από εδώ και πέρα οι νέες διοικήσεις των φορέων να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ακόμη μαίνονται φωτιές στη μισή Ελλάδα, να καθαρίσουν το δρόμο του περιαστικού δάσους της Καβάλας και να μην τα αφήνουμε όλα στην τύχη».

Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων ο ΦΟΚ καθάρισε και περιποιήθηκε τους χώρους του. Ευχαριστεί με την ευκαιρία τους πρώην Δήμαρχο και τον νυν Δήμαρχο, την δασάρχη Καβάλας, το Μητροπολίτη Στέφανο και τον αρχιμανδρίτη Παύλο.

 

 

Διαβάστε επίσης