• 7 Μαΐου 2024,

Ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή

 Ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή

Ομιλία του Συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Καβάλας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής σχετικά με θέματα εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού νόμου (ν.4387/2016), καθώς και για τρέχουσες εξελίξεις σε συνταξιοδοτικά θέματα:

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κύριε Υπουργέ, σ’ αυτή την Επιτροπή τουλάχιστον, βλέπουμε και εμείς ότι η αντιπαράθεση γίνεται σε βάση ουσίας και ενδεχομένως, ωφελιμότητας. Ο διάλογος είναι στους σωστούς τόνους, χωρίς κορόνες και ουσιαστικός.

Προχθές, κατά τη συζήτηση της ψήφισης των προαπαιτούμενων, πάλι σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα στην Επιτροπή, διατύπωσα τον προβληματισμό και την ανησυχία ότι το ασφαλιστικό, πριν ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του νέου νόμου, ήδη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης. Κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα και διατύπωσα αυτή την ανησυχία, βλέποντας κάποιες εξελίξεις τις τελευταίες μέρες. Δεν μιλάω μόνο για την ψήφιση του άρθρου 1, με την κατάργηση εκπτώσεων που δίνουν μια σταδιακή μετάβαση στο αυξημένο ποσοστό εισφορών κατά το ασφαλιστικό σας. Το συνδύασα με την έκθεση του ΔΝΤ που είδε τα φώτα της δημοσιότητας προ ολίγων ημερών, τη δήλωση της κυρίας Βελκουλέσκου, που είχε την εποπτεία της έκθεσης αυτής, ότι πρέπει να περικοπούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, προκειμένου να στηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έκανα τον λογικό σύνδεσμο, ότι εδώ η πρόταση είναι να κοπούν συντάξεις για να στηριχθεί, να χρηματοδοτηθεί μάλλον το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, του κοινωνικού εγγυημένου εισοδήματος. Υπάρχει τέτοια πρόθεση σχεδιασμού; Θα ήθελα την θέση από μέρους σας.

Διότι, πραγματικά η λογική αυτή είναι περίεργη. Από εκεί και πέρα είδαμε τις κινήσεις και του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ να προστρέξουν στο ΑΚΑΓΕ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με εσωτερικό δανεισμό για να καλύψουν τις συντάξεις του Νοεμβρίου –  Δεκεμβρίου. Είναι εδώ και ο Διοικητής του ΟΑΕΕ. Μάλιστα ο ΟΑΕΕ τα κατάφερε. Αντίθετα το ΙΚΑ –ΕΤΑΜ δεν τα κατάφερε. Εν πάση περιπτώσει η λογική αυτής της κίνησης δείχνει κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα διατύπωσα το παράδοξο να υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλημα, δηλαδή να πρέπει να πάνε στο ΑΚΑΓΕ τα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας για να εξεύρουν κεφάλαια και να πληρώσουν συντάξεις σε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών, την στιγμή που οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης κατά την έκθεση εκτέλεσης του προϋπολογισμού εμφανίζουν πλεονάσματα. Πώς συνδυάζονται αυτά τα πλεονάσματα με την ανάγκη των δύο ταμείων να προσφύγουν στο ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν τις συντάξεις; Ειδικά, όταν η εκτέλεση είναι πλεονασματική κατά την έκθεση προϋπολογισμού.

Όσον αφορά στον ΟΑΕΕ το πρόβλημα εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο, διότι ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει εισφορές. Πριν ενεργοποιηθούν τα αυξημένα ποσοστά του νέου ασφαλιστικού. Η πρόταση για το πάγωμα είχε απορριφθεί εξ’ όσων γνωρίζω. Θα επανέλθει με αυτή την πρόταση ή είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ακόμα το πάγωμα των οφειλών;

Όμως όταν ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνουν, ήδη, πριν την ενεργοποίηση του νέου ασφαλιστικού, αυτή είναι μια κατάσταση εφιαλτική. Ξέρετε τι γίνεται; Δεν γίνεται πια αυτό με δόλο ή πρόθεση απόκρυψης εισοδήματος από πλευράς του επαγγελματία. Ξέρετε τι γίνεται; Πάει κάποιος να προστρέξει στις υπηρεσίες κάποιου δικηγόρου και του λέει ο δικηγόρος αυτό στοιχίζει 500 ευρώ, αλλά με το ΦΠΑ θα πληρώσεις άλλα 120 ευρώ, άρα 620 ευρώ, άρα λέει ο ίδιος ο πελάτης, ο οποίος θα έπρεπε να απαιτήσει την απόδειξη, όχι δεν θέλω, καλύτερα χωρίς ΦΠΑ. Επομένως, συμπράττουν και οι δύο, δηλαδή και ο πελάτης που αναζητά τις υπηρεσίες του ελεύθερου επαγγελματία ή επιστήμονα, αλλά και ο ίδιος ο ελεύθερος επιστήμονας. Συμπερασματικά, η απάντησή σας για να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα όσον αφορά στην πληρωμή των εισφορών είναι ακόμα περισσότερες εισφορές ή η κατάργηση των εκπτώσεων για νέους επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ. κατά το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που ψηφίσαμε προχθές. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Ενδεχομένως θα επιδεινωθεί, αλλά σίγουρα δεν θα λυθεί. Αν η εισπραξιμότητα αυτή τη στιγμή είναι η δυσκολότερη άσκηση οι νέες προβλέψεις θα κάνουν ακόμη πιο δυσεπίλυτη αυτή την άσκηση. Αυτό σας λέμε.

Από εκεί και πέρα όσον αφορά στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) υπάρχουν πολλά ζητήματα και ο χρόνος τελειώνει. Έτσι από την αρχή του έτους υποτίθεται θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο ΕΦΚΑ. Οι ασκήσεις που πρέπει να λυθούν είναι πολλές, θεσμική ενοποίηση, λογιστική ενοποίηση, διοικητική ενοποίηση κ.λπ.. Συνεπώς βρίσκεστε, ήδη, σε ικανοποιητικό σημείο ή υπάρχει στο βάθος θέμα παράτασης της λειτουργίας του συστήματος ως έχει, μέχρι να πάμε σε μια μετάβαση; Και σε αυτό μια παραίνεση θα κάνω. Επειδή στη μέση του λογιστικού έτους είναι πάρα πολύ δύσκολο να προκύψει η ενοποίηση, δεδομένου ότι πηγαίνουμε από έτος σε έτος, όπως καταλαβαίνετε αν σκέφτεστε την παράταση σκεφτείτε την για ένα χρόνο και όχι για 3 ή 6 ή 8 μήνες, ώστε να καταστεί εφικτό και όχι ανέφικτο. Παρακαλώ θα ήθελα επ’ αυτού κάποια τοποθέτηση».

Διαβάστε επίσης