• 19 Μαΐου 2024,

Τι γίνεται με την εκκλησιαστική κατασκήνωση Θάσου;

 Τι γίνεται με την εκκλησιαστική κατασκήνωση Θάσου;

Επί μακαριστού μητροπολίτου Προκοπίου, λειτουργούσε στην Καλλιράχη της Θάσου, από το 1989 και επί σειρά 30 περίπου ετών, η εκκλησιαστική κατασκήνωση που φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι 400 παιδιά από 10 έως 16 χρονών, σε 4 κατασκηνωτικές περιόδους 15 ημερών εκάστη, από όλες τις ενορίες της Μητροπόλεώς μας αλλά και από ομόδοξες χώρες του εξωτερικού.

Οι εγκαταστάσεις της βρισκόταν μέσα στο χωριό Σκάλα Καλλιράχης, σε ένα μεγάλο και όμορφο κτίριο, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Εκεί έβρισκε συχνά καταφύγιο το καλοκαίρι και ο μακαριστός Προκόπιος και εκεί, όπως είναι γνωστό, άφησε και την τελευταία του πνοή καθώς κολυμπούσε, τον Αύγουστο του 2017.

Μετά την εκδημία του Προκοπίου οι κατασκηνώσεις έπαψαν να λειτουργούν. Πριν δύο χρόνια, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου στη Θάσο και συγκεκριμένα το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Ραχωνίου, σε έναν πολύ μεγάλο οικόπεδο, μία ειδική τελετή θεμελίωσης της νέας εκκλησιαστικής κατασκήνωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Έκτοτε και εκτός της περίφραξης και της μεγάλης πινακίδας που υπάρχει στην περιοχή για να δηλώνει την ιδιοκτησία του χώρου, δεν έχει γίνει καμία απολύτως εργασία. Έτσι λοιπόν εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί πλέον ούτε η εκκλησιαστική κατασκήνωση στην περιοχή της Σκάλας Καλλιράχης, όπου το κτήριο έχει εγκαταλειφθεί και υπάρχουν φθορές, ούτε φυσικά και στις νέες εγκαταστάσεις στο Ραχώνι. Γιατί άραγε;

Και αφού μετά την θεμελίωση δεν προχωρούν καθόλου οι εργασίες στη νέα κατασκήνωση γιατί δεν λειτουργεί τουλάχιστον η παλιά στην Καλλιράχη; Διότι στην συγκεκριμένη δομή, όπως όλοι ομολογούσαν, μαζί με την ξεκούραση και την ψυχαγωγία παρεχόταν στα παιδιά και σημαντικότατη ηθική και πνευματική στήριξη.

Διαβάστε επίσης