Ομιλία υπέρ των Λατινικών που το Υπουργείο σκέπτεται να καταργήσει

 Ομιλία υπέρ των Λατινικών που το Υπουργείο σκέπτεται να καταργήσει

Γεμάτη κόσμο ήταν το απόγευμα του Σαββάτου η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το κοινό προσήλθε για την εκδήλωση του Ομίλου για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας  (ΟΔΕΓ), με θέμα την λατινική γλώσσα και ομιλητή τον καθηγητή του ΔΠΘ Χαρίλαο Μιχαλόπουλο. Οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι τίμησαν με την παρουσία τους τον γιο του Νίκου Μιχαλόπουλου και της Αγγελικής Κιουρτσή Μιχαλοπούλου, τίμησαν κι αυτήν την φορά την γενικότερη προσπάθεια του ΟΔΕΓ. Στις εκδηλώσεις του οποίου ο κόσμος έχει αρχίσει να αυξάνεται. Δυστυχώς από αυτά τα γεγονότα οι επίσημοι (αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων) συνεχίζουν να απουσιάζουν, προχθές στα πρώτα καθίσματα της αίθουσας ήταν μόνο ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης και ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής.

Ο Αντώνης Κόντος πρόεδρος του ΟΔΕΓ χαρακτήρισε τον ομιλητή « φέρελπι και εύελπι». Το θέμα της ομιλίας του «… επίκαιρο όχι μόνο για τη σχολική κοινότητα». Χώρισε τις διάφορες γλώσσες σε «… αυτές που επικρατούν» και στις «νεκρές», σημειώνοντας ότι τα λατινικά είναι μια γλώσσα με προοπτική.

Ο Χαρίλαος Μιχαλόπουλος στα εισαγωγικά του λόγια αμέσως προετοίμασε το κοινό για όσα επακολούθησαν, μας έκανε γνωστές τις προσωπικές του απόψεις για την τακτική του Υπουργείου παιδείας και φυσικά ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την ιδέα και την πρόσκληση. Η ανάπτυξη του θέματος του ξεκίνησε από τον Οβελίξ, μιας και τα λατινικά που συχνότερα ακούμε και μας πλησιάζουν είναι τα συγκεκριμένα. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Τα λατινικά και εμείς ή … εμείς και οι Ρωμαίοι».

Ο κ. Μιχαλόπουλος μεταξύ άλλων είπε στην έναρξη της ομιλίας του: « Οι ευχαριστίες για την εκδήλωση δεν είναι τυπικές. Είναι ειλικρινείς κι από καρδιάς. Ιδιαίτερα μάλιστα γιατί η πρόταση να συζητήσουμε για τη λατινική γλώσσα και το ρωμαϊκό πολιτισμό έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή για την Ελλάδα συγκυρία. Όχι μόνο για τα λατινικά γράμματα αλλά και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Οι αιφνιδιαστικές και πρόχειρες σκέψεις του Υπουργού Παιδείας σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος των λατινικών από τα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων και η συστηματική υποβάθμιση των φιλολογικών μαθημάτων και της ιστορίας διαγράφουν μια ζοφερή εικόνα για τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας. Τέτοιες πρακτικές συνιστούν έναν ιδιότυπο πολιτιστικό επαρχιωτισμό, οδηγώντας στην περαιτέρω αποκοπή της χώρας από το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όλα αυτά την στιγμή που οι λαοί παγκοσμίως αναθεωρούν την όποια απομάκρυνση τους από την κλασσική παιδεία. Για αυτό λοιπόν θα ήθελα να συγχαρώ τον ΟΔΕΓ Καβάλας για τα αντανακλαστικά του. Στόχος μου σήμερα είναι να ξανασυστηθούμε με έναν λαό (τους Ρωμαίους) που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Να ξαναγνωρίσουμε μια γλώσσα που αγνοούμε ή νομίζουμε πως αγνοούμε. Οι Ρωμαίοι μας οφείλουν πολλά, του οφείλουμε ακόμη περισσότερα».

 

 

Διαβάστε επίσης