Dark Mode Light Mode
Κοντά στην απόκτηση του Λάζαρου Ορφανίδη ο Νέστος
Όμιλος «Η Καβάλα Μπροστά»: Ηχηρή απουσία της Καβάλας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων WiFi για Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Κλασσικός Αθλητισμός: Στην Καβάλα και πάλι το πρωτάθλημα Κ-16 στις 13-14 Ιουλίου

Όμιλος «Η Καβάλα Μπροστά»: Ηχηρή απουσία της Καβάλας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων WiFi για Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η Δημοσιογραφική μου ταυτότητα μου δίνει το έναυσμα να γράψω ένα επίκαιρο άρθρο για ένα ζήτημα το όποιο απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια την πόλη της Καβάλας και αφόρα την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την «Κοινωνία του «Gigabit, 2025» η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μέσω του Προγράμματος WiFi for Europe (WiFi4EU) την ανάπτυξη δικτύων για τους πολίτες, με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους (π.χ. πλατείες, πάρκα, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας κ.α.), με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 120 εκ. και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από αυτό 6.000 – 8.000 δίκτυα WiFi σε όλη την Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση των δικαιούχων γίνεται με τη χορήγηση δελτίου (voucher) το οποίο εξαργυρώνεται από την ΕΕ, μετά την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Δήμοι κάθε χώρας, οι οποίοι θα λάβουν ένα μόνο δελτίο για όλη τη διάρκεια της δράσης. Για το τρέχον έτος 2018 η αξία του δελτίου είναι 15.000 € και καλύπτει το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης.

Ο δικαιούχος (Δήμος) αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα του δικτύου, δηλαδή τη μηνιαία συνδρομή σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο και συντήρηση εξοπλισμού, ενώ παράλληλα το δελτίο WiFi4EU μπορεί να χρησιμοποιείται για τη μερική χρηματοδότηση έργου μεγαλύτερης αξίας, που θα καλύπτεται από άλλους πόρους που θα εξασφαλίζει ο εκάστοτε Δήμος και θα αποδίδονται στον προμηθευτή.

κοπός του προγράμματος είναι να έχουν την δυνατότητα της συνδεσιμότητας όλοι οι πολίτες και να επωφεληθούν πλήρως από τις αμέτρητες δυνατότητες ψηφιοποίησης.

Η χώρα μας βρίσκεται σε ψηφιακή στέρηση και το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό ξεκίνημα για την ψηφιακή αναβάθμιση των Δήμων της. Η φάση εγγραφής ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου 2018 με τους δήμους να πρέπει να εγγραφούν άμεσα στην πλατφόρμα www.WiFi4EU.eu

Στα μέσα Μαΐου 2018 ξεκίνησε η πρώτη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων από τους Δήμους. Συνολικά επιλέχθηκαν 2800 Δήμοι από όλη την Ευρώπη.

Οι Δήμοι της Ελλάδας που επιλέχθηκαν ανέρχονται στους 117. Οι παραπάνω επιλεγμένοι Δήμοι είχαν ήδη αναπτύξει δωρεάν δίκτυο, γεγονός που δείχνει πως υπήρξε η σωστή προεργασία, ώστε να αναπτύξουν την προσφορά της σχετικής υπηρεσίας προς τους Δημότες τους. Επιπλέον, Δήμοι στην περιφέρεια μας, όπως Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, έχουν καταφέρει να βρίσκονται ανάμεσα στους επιλέξιμους και σημειώνεται ότι επιλέχθηκαν από μια διαδικασία όπου τηρήθηκε σειρά προτεραιότητας.

Ο Δήμος μας δυστυχώς έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει το voucher και να προσφέρει στους Δημότες του δωρεάν ασύρματο δίκτυο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι η Καβάλα επιβεβαιώνει καθημερινά το γεγονός ότι παρεμποδίζει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, μένοντας τελευταία σε ψηφιακά έργα, ενώ άλλες πόλεις από το 2004 προσπαθούν με κάθε δυνατή προσπάθεια να εντάξουν στο πρόγραμμά τους έργα υλοποίησης τους.

 Ο Όμιλος Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού «Η Καβάλα Μπροστά» καταθέτει τις εξής προτάσεις:

1) Εγκατάσταση δωρεάν ασύρματου δικτύου με τεχνολογία 5G και πολλές εφαρμογές που να καθιστούν τον Δήμο Καβάλας πρωτοπόρο με στόχο να μεταμορφωθεί η πόλη μας σε Smartkavala.

2) Εγκατάσταση ευρυζωνικών υποδομών υψηλών ταχυτήτων για την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου, προβάλλοντας την τουριστική όψη της πόλης (social media) αλλά και περιοχές εκτός πόλης (π.χ. Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων-Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO)

3) Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, που θα έχει σαν  στόχο την αύξηση των σημείων πρόσβασης δωρεάν ασύρματου δικτύου, παρέχοντας στους νέους τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται για επικοινωνία μέσα από τα social media.

4) Στρατηγική Μελέτη (2019-2025) με όραμα για την ανάπτυξη της ψηφιακής κοινωνίας με γνώμονα το όφελος τον δημοτών, αλλά και των επισκεπτών της Καβάλας.

5) Άμεση συγκρότηση ομάδας επιστημόνων για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δήμου  Καβάλας.

Οι τοπικές κοινότητες έχουν την δυνατότητα και μπορούν να φέρουν τη συνδεσιμότητα πιο κοντά στους πολίτες μέσω Προγραμμάτων Ανάπτυξης Δικτύων Wifi  για Δωρεάν Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

 Αν και έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, αρκεί……να μην αφήσουμε να βαλτώσουν οι σκέψεις και να μείνουν απραγματοποίητα τα οράματα μας …

 Για τον όμιλο κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού «Η Καβάλα Μπροστά»

 

    Νεφραίμ Χριστίνα

    Δημοσιογράφος

 

Υπεύθυνη Δημοσιογραφικού Τομέα

Προηγούμενο άρθρο

Κοντά στην απόκτηση του Λάζαρου Ορφανίδη ο Νέστος

Επόμενο άρθρο

Κλασσικός Αθλητισμός: Στην Καβάλα και πάλι το πρωτάθλημα Κ-16 στις 13-14 Ιουλίου