• 18 Μαΐου 2024,

Ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τις άμεσες εργασίες στο Φρούριο

 Ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τις άμεσες εργασίες στο Φρούριο

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής συνεδρίασε εκτάκτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας.

Η συνεδρίαση έγινε δια ζώσης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Από αυτήν απουσίαζαν δύο μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ο Μανώλης Κελαϊδάκης και ο Σωτήρης Λαζαρίδης. Όλοι οι υπόλοιποι συζήτησαν για περίπου 30 λεπτά το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Ο Δήμος Καβάλας προσφεύγει σε ειδική διαδικασία προκειμένου να επιλέξει γρήγορα μεταξύ συγκεκριμένων εργολάβων, αυτόν που θα εκτελέσει έργο στο Φρούριο. Εκεί όπου σημειώθηκε η πρόσφατη κατάρρευση μέρους του τείχους.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ιακωβίδης, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Ευαγγελία Δρακονάκη και Ηλίας Καλανταρίδης. Τελικά η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Το θέμα θα απασχολήσει σε επόμενα στάδια του εκ νέου την Οικονομική Επιτροπή και μέχρι να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο ανάδοχος ενός έργου που επείγει. Όπως είπε στη συνεδρίαση ο Γιάννης Ιακωβίδης, για να λυθεί το πρόβλημα επιβάλλεται να γίνουν ενέργειες άμεσες  και μακροπρόθεσμες.

Οι άμεσες ενέργειες αφορούν τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη χθεσινή απόφαση. Οι μακροπρόθεσμες έχουν σχέση με τη μελέτη που έχει καταθέσει τον προηγούμενο μήνα ο Δήμος στην Αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία ωστόσο για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις του Γιάννη Ιακωβίδη για την αιτία που προκάλεσε το πρόβλημα σε εξωτερικό τοίχο του Φρουρίου, στο κτίριο του κοιτώνα των αξιωματικών. Τα συμπτώματα υπήρχαν από την κατασκευή της στέγης του κτιρίου, είπε αρχικά ο κ. Ιακωβίδης.

Επισήμανε πρόβλημα υγρασιών και μέσα στο κτίριο τονίζοντας ότι η θεμελίωση του συγκεκριμένου κτίσματος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Στη συνέχεια ο Γιάννης Ιακωβίδης άνοιξε περισσότερο τη συζήτηση δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι ακριβώς προκάλεσε την κατάρρευση μέρος του τείχους. Το πιθανότερο είναι η υγρασία.

Σε σχέση με ένα έργο κατασκευής της στέγης στο κτίριο που έγινε την δεκαετία του 2000. «Κάθετη απάντηση στο τι φταίει δεν υπάρχει. Δεν είμαστε σίγουροι για το τι φταίει» είπε ο κ. Ιακωβίδης. Τόνισε ότι η Αρχαιολογική υπηρεσία συμφώνησε στις άμεσες ενέργειες του Δήμου, στις τρεις επόμενες κινήσεις που θα εκτελέσει ο ανάδοχος που θα επιλεγεί:

Το χτίσιμο του μέρους του τείχους που κατέρρευσε, η σύνθεση του κονιάματος και συρραφή τοιχοποιίας εφόσον διαπιστώθηκαν –είπε- και άλλες ρωγμές και η περίδεση του κτιρίου. Όλα αυτά θα γίνουν με την εργολαβία η οποία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Δρακονάκη φάνηκε να αποδέχεται το σκεπτικό του Γιάννη Ιακωβίδη λέγοντας και η ίδια ότι δεν είναι ξεκάθαρο το τι προκάλεσε την κατάρρευση μέρους του τείχους. Ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να γίνει κάνοντας λόγο για θόλο τοπίο και εικασίες.

Άπαντες συμφώνησαν ότι θα γίνουν αυτά που είναι απαραίτητα με τη σύμφωνη γνώμη και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, ώστε να  ανακοπεί η κατάρρευση του κτίσματος. Κάπως έτσι με αυτό το σκεπτικό τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ενέκριναν την εισήγηση αλλά θα επανέλθουν σε ένα πιο κρίσιμο και καθοριστικό στάδιο.

Στην επιλογή του αναδόχου. Η κ. Δρακονάκη ζήτησε ο Δήμος Καβάλας να απευθυνθεί σε περισσότερες εταιρίες ώστε να διαλέξει τον ανάδοχο. Ο κ. Ιακωβίδης που δέχτηκε την πρόταση είπε ότι έχουν ενημερωθεί ήδη κάποιες εταιρείες που κάνουν αυτοψία στο σημείο του έργου. Όπως είπε κάποιες απάντησαν ήδη αρνητικά. Τέλος επεσήμανε το επικίνδυνο των εργασιών υπό την έννοια ότι θα γίνουν σε ένα δύσκολο σημείο του φρουρίου.

Διαβάστε επίσης