Μια πολύ όμορφη βραδιά χάρισε στους θεατές τη Δευτέρα, η συνδιοργάνωση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων, με το έργο του Κοσμά Χαρπαντίδη «Η κόκκινη Αφροδίτη» που παρουσιάστηκε υπό μορφήν θεατρικού αναλογίου από τους ηθοποιούς Κατερίνα Συμεωνίδου και Δημήτρη Κοντό.
Το έργο που γράφτηκε ειδικά για την φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ το οποίο ως γνωστόν είναι αφιερωμένο στα κλειστά κτήρια της Καβάλας, αφηγείται τη ζωή ενός εμβληματικού κτηρίου της πόλης μας, μεγάλης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας που όμως ρημάζει και καταρρέει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες εγκαταλειμμένο στην αδιαφορία όχι μόνον του ιδιοκτήτη του αλλά και ορισμένων φορέων της Καβάλας που δεν κάνουν μια προσπάθεια να βρουν τρόπους να το σώσουν.
Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης με γνώσεις και έρευνα στην ιστορία της Καβάλας αλλά και με μεγάλη εμπειρία και μαεστρία στην λογοτεχνική γραφή κάθε είδους, έχτισε ένα ελκυστικό κείμενο που με τη βοήθεια των δύο ηθοποιών έφτασε εύκολα και με εξαιρετική σαφήνεια στο ακροατήριο που το απόλαυσε μέχρι την τελευταία του λέξη αν και προβληματίστηκε πολύ για το μέλλον και την τύχη αυτού του μοναδικού κτηρίου.
Η ιστορία της «Κόκκινης Αφροδίτης» εξελίσσεται ακριβώς έξω από το κτήριο όπου η κόκκινη Αφροδίτη, το αγαλματίδιο από πηλό που κοσμεί την προμετωπίδα του κτηρίου συνομιλεί με έναν άστεγο που ψάχνει ένα χώρο να περάσει μια νύχτα.
Έτσι μέσα από τον διάλογό τους μαθαίνουμε όλη την ιστορία του κτηρίου αλλά και άλλα στοιχεία τόσο από την οικογένεια Κραντωνέλλη που κατοικούσε εκεί όσο και για μια προσπάθεια που έγινε πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια από δύο συλλόγους της πόλης, το ΙΛΑΚ του αείμνηστου Νίκου Ρουδομέτωφ και τη Θασιακή Ένωση, με ένα εξώδικο που έστειλαν στον ιδιοκτήτη του κτηρίου και με το οποίο τον προέτρεπαν να το συντηρήσει και να το γλυτώσει από την καταστροφή και την κατάρρευση. Μια προσπάθεια που φυσικά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Την παράσταση πάντως της Δευτέρας έκλεψαν οι δύο μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Μάριος Τζανετάκης (φλάουτο – κιθάρα), Βασίλης Αβραμίδης (κιθάρα) που με τις μουσικές τους παρεμβάσεις ομόρφυναν την βραδιά και απέδειξαν την δουλειά που γίνεται σε βάθος στο Ωδείο. Το οποίο ασφυκτιά στο κτήριο που λειτουργεί σήμερα και ο Κοσμάς Χαρπαντίδης με την «Κόκκινη Αφροδίτη» του προτείνει και κυρίως εύχεται να έρθει μια μέρα που το κτήριο Κραντωνέλλη θα αποκατασταθεί και γερό και όμορφο θα ανοίξει τους χώρους του για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει και άλλους μαθητές που θέλουν να μυηθούν στη μαγεία της μουσικής.
Την παράσταση παρακολούθησε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης αλλά κανένας από τους 41 δημοτικούς συμβούλους που διαθέτει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.