• 24 Απριλίου 2024,

Παγγαίο: Ο Στάθης Χαρπαντίδης μας ξεναγεί στη Φάρμα Μουσθένης (φωτογραφίες)

 Παγγαίο: Ο Στάθης Χαρπαντίδης μας ξεναγεί στη Φάρμα Μουσθένης (φωτογραφίες)

Γράφει στο newharpas.blogspot.com ο Στάθης Χαρπαντίδης


Η Φάρμα Μουσθένης είναι μια οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα που ιδρύθηκε το 2006 από την οικογένεια Αδάλιαλη στη περιοχή του Παγγαίου. Σήμερα τα ηνία της επιχείρησης έχει αναλάβει ο Απόστολος Αδάλιαλης με σπουδές στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, τον κέρδισε όμως η κτηνοτροφία και η τυροκομία ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές του στην γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων.

Στη Φάρμα εκτρέφονται σταβλισμένα κατσικάκια της γαλλικής φυλής Αλπίν που προέρχονται από τα Πυρηναία όρη.

Η ράτσα αυτή είναι γενετικά βελτιωμένη με πολύ υψηλές αποδόσεις σε γάλα. Είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και έχουν προσδόκιμο ζωής έως 10 έτη. Τρέφονται με μείγμα καρπών, βιολογικής προέλευσης, ελεγμένης ποιότητας, σε συγκεκριμένη ποσότητα ανάλογα με την φάση που βρίσκονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Στο μακρύ κατάλογο των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στο τυροκομείο της Φάρμας περιλαμβάνονται μια μεγάλη σειρά τυριών, λευκό κατσικίσιο και ξινομυζήθρα, κίτρινα τυριά ωρίμανσης, διάφοροι τύποι γραβιέρας, ξινοτύρι και άλλα προϊόντα στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω.

Τον τελευταίο χρόνο η Φάρμα Μουσθένης έχει γίνει επισκέψιμη καθώς άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό, διοργανώνονται θεματικές εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες συμμετέχουν στο τάισμα και το άρμεγμα των ζώων, ενημερώνονται από τον Απόστολο Αδάλιαλη για τα προϊόντα που παράγονται και στο τέλος ακολουθεί η δοκιμασία τους.

Η δοκιμασία

Καλαθύρι με μπούκοβο και σκόρδο: είναι ένα λευκό κατσικίσιο τυρί που μπαίνει στο καλαθάκι να πάρει τη φόρμα του. Όταν το τυρόπηγμα είναι ζεστό αναμιγνύεται με μπούκοβο και σκόρδο. Αφού στραγγίσει τα υγρά του για δυο ημέρες τοποθετείτε σε ξηρό περιβάλλον να ωριμάσει.

Πικάντικη γραβιέρα: Η πικάντικη γραβιέρα έχει ωριμάσει για δώδεκα μήνες με τρία διαφορετικά πιπέρια (μαύρο, πράσινο και κόκκινο) έχει πλούσιο άρωμα και ήπια πικάντικη γεύση. Μπορεί η καταγωγή της να είναι Ελβετική, ωστόσο η γεύση και σύσταση της τη κάνουν απόλυτα Ελληνική, καθώς η γραβιέρα της Φάρμας Μουσθένης παρασκευάζετε αποκλειστικά από 100% κατσικίσιο γάλα εν αντιθέσει με την Ελβετική στην οποία χρησιμοποιείτε αγελαδινό.

Συνοδεύει ιδανικά τις ξανθιές μπύρες ελληνικών μικροζυθοποιίων που περιέχουν πλούσιες ποσότητες καραμελωμένης βύνης και ξεχωριστούς λυκίσκους με υπέροχα αρώματα εσπεριδοειδών .

Μωβ γραβιέρα: από κατσικίσιο γάλα, ωριμάζει μέσα στις οινολάσπες από κόκκινο κρασί για τρεις μήνες. Μωβ ζωηρό χρώμα, τονισμένα αρώματα γάλακτος, συμπυκνωμένη υφή αλλά απουσία γευστικών εντάσεων.

Γραβιέρα και ξινοτύρι: η εξαιρετική απλή γραβιέρα της Φάρμας ωριμάζει για ένα ολόκληρο χρόνο και σε κερδίζει με τη μεστή γεύση, τα γαλατένια αρώματα και τις πικάντικες νότες της. Η γραβιέρα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στις προτιμήσεις των Ελλήνων καλοφαγάδων, δε θα βρείτε τυροκομείο ανά την ελληνική επικράτεια που να μην παρασκευάζει αυτό το τυρί. Το ξινοτύρι έχει την υφή ενός πηχτού γιαουρτιού, εδώ τα παιδιά ακολουθούν την παραδοσιακή συνταγή ζύμωσης και αφήνουν τους φυσικούς μύκητες του γάλακτος να δώσουν τη όξυνση σ’ αυτό το νόστιμο τυράκι.

Tips: Μουσθένη Καβάλας, έναντι κόμβου Εγνατίας, Τηλ: +30 6937 222 696, e-mail: info@moustheni.gr

Διαβάστε επίσης