• 3 Μαΐου 2024,

Παναγιώτης Αγγελίδης για τη νέα διοίκηση της Δημωφέλεια: «Δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στην αντίληψη ότι τα γνωρίζουμε όλα»

 Παναγιώτης Αγγελίδης για τη νέα διοίκηση της Δημωφέλεια: «Δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στην αντίληψη ότι τα γνωρίζουμε όλα»

Η Καβάλα ιστορικά ήταν προορισμός που προσέλκυε το ενδιαφέρον της Βαλκανικής ενδοχώρας για πολλούς και διακριτούς λόγους, οικονομικούς, στρατηγικούς αλλά και αναψυχής. Είναι προορισμός με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα (πρόσβαση, γεωμορφία ανάγλυφου εδάφους και ποικιλομορφία αυτού, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, παράδοσης), αστικό κέντρο που προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα του τουρισμού διακοπών, συνδυασμός πουτα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο προτιμάται από τις τουριστικές αγορές.

Η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε καθώς και η άμβλυνση των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, προσέφερε νέα δυναμική και προοπτικές στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2018,  σε επίπεδο Περιφέρειας Α.Μ.Θ, οι διανυκτερεύσεις από τις γείτονες χώρες έχουν ως εξής: Βουλγαρία: 220.236 διανυκτερεύσεις, Ρουμανία: 267.529,Σλοβενία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία: 3.392. Τουρκία: 100.330

Ο τουριστικός προορισμός Καβάλα δεν είναι μονοδιάστατος αλλά πολυδιάστατος, καθώς περιλαμβάνει τουριστικά «προϊόντα» τα οποία με την σωστή παρουσίαση, επικοινωνία και ανάδειξή τους μπορούν να αποτελέσουν θέλγητρα προσέλκυσης επισκεπτών και μάλιστα πολλές φορές ποιοτικά ανωτέρου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου από τον κλασικό τουρισμό.

Ο Δήμος Καβάλας και οι φορείς του, αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες τάσεις αλλά και τις προβληματικές του τομέα αστικής ανάπτυξης, έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά ενεργειών για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του τουριστικού προϊόντος. Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», μέσα από τα αναπτυξιακά εργαλεία με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς, εθνικούς πόρους αλλά και ίδιους πόρους επενδύει στο τουριστικό της προϊόν, μέσα από μια σειρά προγραμμάτων που ξεκίνησαν οι προηγούμενες.

Συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δήμου Καβάλας», Άξονας Προτεραιότητας «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» Περιφέρεια Α.Μ.Θ 2014-2020, η «Δημωφέλεια» θα υλοποιήσει έως το 2023 τα εξής έργα:

α. «Σύστημα Marketing της πόλης της Καβάλας». Χρηματοδότηση: 205.000,00.

Το «Σύστημα Marketing» επιδιώκει να αναδείξει την Καβάλα ως ένα μεσογειακό ορόσημο, τουριστικού, ερευνητικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπου οι πόλεις ανταγωνίζονται ως προορισμοί για την προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη διαδικασία εφαρμογής σύγχρονων τεχνικών marketing και branding για τη δημιουργία, λειτουργία, προώθηση και διατήρηση μιας σύγχρονης, διαφοροποιημένης και ανταγωνιστικής ταυτότητας για την πόλη της Καβάλας και περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα: Σχέδιο Μάρκετινγκ, Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και Σχέδιο Branding.

Το Σχέδιο Μάρκετινγκ θα ερευνήσει, εντοπίσει και αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αποτελούν τα κύρια «συστατικά» της «μοναδικότητας» της πόλης της Καβάλας και θα αποδώσει στο καθένα τον χαρακτήρα ενός «ιδιαίτερου αγαθού».

Το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας (Τ.Σ.Π.) θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης και εδραίωσης προδιαγραφών και κριτηρίων για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τομέα των υπηρεσιών, αρχικά επικεντρώνοντας στον τομέα της γαστρονομίας και έπειτα θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς υπηρεσιών.

Το Σχέδιο Branding θα έχει ως αντικείμενο τη «σηματοποίηση» της πόλης και της συνολικής διαφημιστικής εκστρατείας για το νέο προφίλ της.

β. «[frurio] 2020: Ένας σύγχρονος χώρος εμπειρίας». Χρηματοδότηση: 679.520,00.

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια η λειτουργία και διαχείριση του Φρουρίου έχει περιέλθει στη Δημωφέλεια και παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία σε επίπεδο επισκεψιμότητας, αποτελώντας το πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο – αρχαιολογικό χώρο της περιφέρειας ΑΜΘ.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων για τη λειτουργική αξιοποίηση του κοιτώνα αξιωματικών, της φυλακής και του κυκλικού πύργου, τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη, καθώς και την ανάπτυξη ταυτότητας του Φρουρίου ως χώρου εμπειρίας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ έχουν συνεργαστεί για μια σειρά παρεμβάσεων με ίδια χρηματοδότηση από τη «Δημωφέλεια», για τη βελτίωση των υποδομών του μνημείου και αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων πρόσβασης στον χώρο, στην κατά το δυνατό απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση στο εσωτερικό του Φρουρίου, στη δημιουργία χώρων ξεκούρασης, ενατένισης και αναψυχής, στον εμπλουτισμό της εμπειρίας των επισκεπτών και στην ένταξη του μνημείου στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ.

Επίσης, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του Θερμαλιστικού Κέντρου Κρηνίδων, ο δήμος Καβάλας και η «Δημωφέλεια» χρηματοδοτούνται από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ στο πλαίσιο της ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» 2014-2020, για το έργο «Εκσυγχρονισμός των υποδομών του Θερμαλιστικού Κέντρου Κρηνίδων Καβάλας». Εγκεκριμένος προϋπολογισμός συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.091.539,62€.Το έργο αυτό έχει ως στόχο το λειτουργικό και αισθητικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πηλοθεραπευτηρίου. Συγκεκριμένα με την αξιοποίηση ανενεργών κτιριακών υποδομών και την μετατροπή τους σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας (ατομική υδροθεραπεία – ατομική πηλοθεραπεία), την κατασκευή καταλυμάτων διαμονής ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, επιδιώκεται η αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και στις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο του ιαματικού τουρισμού.

Η αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών, είναι βέβαιο, ότι θα επιμηκύνει τον σημερινό μέσο όρο παραμονής, άρα και λούσεων των επισκεπτών του Πηλοθεραπευτηρίου. Η σχετικά μεγάλη διάρκεια παραμονής των επισκεπτών δημιουργεί την αναγκαιότητα ύπαρξης συμπληρωματικών υποδομών, με στόχο την ποιοτικότερη και κυρίως οικονομικότερη εξυπηρέτηση των αναγκών σίτισης και φιλοξενίας.

Το σύνολο των υπηρεσιών που θα παρέχονται μετά την επένδυση, δηλαδή:

α) η πηλοθεραπεία είτε στον φυσικό ταμιευτήρα είτε με ατομικά επιθέματα,

β) η υδροθεραπεία στο μεταβυζαντινό λουτρό (χαμάμ), στην υπαίθρια τεχνητή δεξαμενή μαζικής υδροθεραπείας (πισίνα), σε ατομικούς λουτήρες και στην αίθουσα υδρομασάζ,

γ) η ποσιθεραπεία και

δ) οι λοιπές παροχές (υπηρεσίες σίτισης, φιλοξενίας και αναψυχής),

θα μετατρέψουν το Πηλοθεραπευτήριο σε ένα σύγχρονο χώρο, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, με τη χρήση των αναγνωρισμένων φυσικών πόρων, να φροντίζει την σωματική, ψυχική και πνευματική του υγεία και ευεξία απρόσκοπτα.

Τελειώνοντας να πω ότι ως νέα διοίκηση της Δημωφέλεια θεωρώντας τον τουρισμό ως ένα βασικό, ίσως τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής μας θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της τουριστικής προβολής και στρατηγικού σχεδιασμού με σοβαρότητα μεθοδικότητα και επιστημονική προσέγγιση των επιμέρους ενεργειών.

Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη στην ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του δήμου μας. Επι παραδείγματι πιστεύουμε ότι η παρουσία μας σε όσο των δυνατών περισσότερες εκθέσεις ανά την Ευρώπη αλλά και ανά τον κόσμο όλο λίγα αποφέρει πολλώ δε μάλλον όταν δεν γίνεται βάση ενός σχεδιασμού αξιολόγησης και επιλογής των εκθέσεων που θα είναι χρήσιμη η συμμετοχή μας με εκπροσώπηση των κατάλληλα προετοιμασμένων και καταρτισμένων προσώπων για αυτό το σκοπό

Δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στην αντίληψη ότι τα γνωρίζουμε όλα αλλά με την συνδρομή και συνεργασία των κατάλληλων ανθρώπων πιστεύουμε να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος επικεντρώνοντας κυρίως στις σύγχρονες μεθόδους προβολής και ανάπτυξης, να αφήσουμε ένα διαφορετικό αποτύπωμα στην αισθητική, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και τον τουρισμό του Δήμου μας.

(Το κείμενο ήταν η ομιλία του κ. Αγγελίδη, ως μέλος της διοίκησης της Δημωφέλεια, στο επιχειρηματικό φόρουμ που οργανώθηκε το Σάββατο στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης)

Διαβάστε επίσης