Πανήγυρις Αγίου Νεκταρίου στην Άσπρη Άμμο Καβάλας (φωτογραφίες)                    

 Πανήγυρις Αγίου Νεκταρίου στην Άσπρη Άμμο Καβάλας (φωτογραφίες)                           

Σηλυβρίας τον γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα, ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ· ἀναβλύζεις γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς, τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.

Κείμενο του Μπάμπη Παναγιωτίδη


Με τον καιρό σύμμαχο τελέστηκε σήμερα το πρωί στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στην Άσπρη Άμμο – από σεβαστούς Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου – ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία, η Δοξολογία – στο τέλος και η αρτοκλασία.

Άγιος Νεκτάριος ο θαυματουργός

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς, γεννήθηκε στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης την 1η Οκτωβρίου 1846 και κοιμήθηκε στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 1920.

Ήταν Έλληνας Θρακιώτης επίσκοπος και θεολόγος, σύγχρονος θαυματουργός Άγιος της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Υπήρξε λαοφιλής ιεράρχης, ποιμενάρχης και παιδαγωγός στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος του αιώνα μας,του εικοστού αιώνα. Ο Άγιος που τιμάται απ’ όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και πολλούς ακόμα ετεροδόξους. Ο Άγιος των θαυμάτων και της ελπίδας κάθε πονεμένης ψυχής.

Ο Άγιος του Θεού άνθρωπος που διακόνησε την Εκκλησία κι’ αγάπησε τον συνάνθρωπο με αυταπάρνηση και αφοσίωση. Ο Άγιος Νεκτάριος ο θαυματουργός είναι ο Άγιος των αδικημένων.  Είναι ο σύγχρονος Ιώβ, ο οποίος αντλούσε την δύναμή του από τον μεγαλύτερο Αδικημένο, που πέρασε στην ιστορία, τον ΧΡΙΣΤΌ.

Όταν νιώθει κανείς αδικημένος, ας τον επικαλείται στην προσευχή του. Ας τον μιμείται στην αντιμετώπιση της αδικίας που υπέστη. Δεν γόγγυσε, δεν οργίστηκε, δεν έχασε την πίστη και την ελπίδα Του, γιατί την δύσκολη ώρα της δοκιμασίας «γαντζώθηκε» με την εμπιστοσύνη του στον ΘΕΌ και στο Θέλημά Του.

Σήμερα, αυτές τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε, μας δίδεται μοναδική ευκαιρία να δείξουμε την πίστη μας στον ΘΕΌ, όχι με λόγια, φωνές, οργή και θυμό, εξαπολύοντας κατάρες, αλλά μιμούμενοι την πραότητα του Αγίου Νεκταρίου, προσευχόμενοι, γαλήνιοι, ειρηνικοί, καρτερούντες το έλεός Του.

Η χάρη του Αγίου Νεκταρίου να μας χαριτώνει και να μας ενδυναμώνει στην κατά ΘΕΌΝ προσπάθεια. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες που φέρουν το όνομα του προστάτη Αγίου της οικογένειάς μας, καθώς και στον υιό μου Εμμανουήλ – Νεκτάριο που πριν ακόμη δει το φως του κόσμου, δέχθηκε θαυμαστά τη χάρη του Αγίου Νεκταρίου και ως τάμα φέρει το όνομά του.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση και σήμερα πιστών – όπως και χθες στον Εσπερινό – που ήρθαν από όλα τα μέρη της πόλης και του Νομού Καβάλας για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου.

Διαβάστε επίσης