Πάντα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

 Πάντα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα energypress.gr ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς (αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων) μνημονεύει μία ακόμη φορά την προοπτική αξιοποίησης και ιδιωτικοποίησης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα».

Το υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου περιμένει σχεδόν 10 χρόνια. Όλα δείχνουν ότι οι διαδικασίες που άργησαν, πρόσφατα πήραν το δρόμο τους. Στο ίδιο άρθρο ο κ. Θωμάς αναφέρεται στη δοκιμαστική λειτουργία του ΤΑΡ όπως επίσης στο πλωτό LNG έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το σημείο του άρθρου που αφορά όλα αυτά είναι το ακόλουθο: « Αν επιχειρούσα με λίγες λέξεις να συμπυκνώσω τις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής για το 2020, θα έλεγα ότι η χρονιά που έρχεται θα χαρακτηριστεί από την εδραίωση της μετάβασης σε μια πιο πράσινη και πιο απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, με ενισχυμένο τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μάλιστα, ο  Δεκέμβριος ήταν ένας  «πλούσιος» μήνας προς την κατεύθυνση αυτή,  αφού τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία στην Ελλάδα ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ανακοινώθηκε η υπογραφή στις 2 Ιανουαρίου της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed. Παράλληλα, προχωρά το project του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπουλη (FSRU) με το market test να τοποθετείται στις αρχές του 2020.

Τέλος, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση άνοιξε ο δρόμος για να προχωρήσει και η υπόγεια αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα.  Εάν σε αυτά προστεθεί και ο υπό κατασκευή ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, μιλάμε για ένα κουιντέτο έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) που εξυπηρετούν τον στόχο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ για διαφοροποίηση των οδεύσεων και των πηγών ενέργειας και αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας».

Διαβάστε επίσης