• 16 Μαΐου 2024,

Παραμένει δύσκολο το δια ζώσης μάθημα των φοιτητών

 Παραμένει δύσκολο το δια ζώσης μάθημα των φοιτητών

Κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη.

Ο Δήμος Καβάλας και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας συμπαρίστανται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει λόγω κορωνοϊού (και μέτρων πρόληψης του) το ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Προσφέρουν στο τοπικό ίδρυμα αίθουσες προκειμένου τα μαθήματα να γίνονται δια ζώσης. Έστω τα εργαστήρια.

Παρόλα αυτά ο στόχος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και όπως καταλάβαμε από τα λόγια του Δημήτρη Μπαντέκα, πρόκειται να υλοποιηθεί -στην καλύτερη περίπτωση- μετά τον Ιανουάριο. Στη συνέντευξη τύπου οι κύριοι Αντωνιάδης, Μουριάδης, Δεμπας και Λεμονίδης τάχθηκαν υπέρ των μαθημάτων διά σωσης προσφέροντας στο ΔΙΠΑΕ Καβαλας και αίθουσες και ότι άλλο χρειαστεί. Τα λόγια ωστόσο του Δημήτρη Μπαντέκα έβαλαν το πρόβλημα σε μία διαφορετική βάση.

Τέτοια που φαίνεται αυτό να είναι επί του παρόντος αξεπέραστο. Πέραν του ότι το πρώτο εξάμηνο που είναι σε εξέλιξη έχει πάρει το δρόμο του με μαθήματα από απόσταση φαίνεται ότι κάνεις στην Καβάλα δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το ρίσκο να έρθουν στην πόλη χιλιάδες φοιτητές από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Ο Δημήτρης Μπαντέκας σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο και έτσι εμμέσως πλην σαφώς άφησε τα σενάρια για μάθημα δια ζώσης να εξεταστούν μετά από λίγους μήνες. Όταν στο μεταξύ τα πράγματα όλοι εύχονται να έχουν βελτιωθεί.

Πρώτος στη συνέντευξη τύπου μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Είπε ότι η ιδέα προσφοράς αιθουσών στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας ήταν των εκπροσώπων της αγοράς. Του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου.

Ο Κώστας Αντωνιάδης είπε επίσης ότι πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις στην Καβάλα και να βοηθηθεί το ίδρυμα. Ευχαρίστησε τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα και έτσι στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τα κρούσματα είναι περιορισμένα. Στη συνέχεια ο Κώστας Αντωνιάδης είπε: «Σήμερα λέμε στο ΔΙΠΑΕ ότι μπορούμε να διαθέσουμε χώρους μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας το Αμφιθέατρο και την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Προκειμένου σε αυτούς τους χώρους να γίνονται τα εργαστήρια. Εκπέμπουμε μήνυμα προς το ΔΙΠΑΕ ότι μπορούμε να βοηθήσουμε».  Στη συνέχεια ο Θόδωρος Μουριάδης ουσιαστικά προσέφερε στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και την αίθουσα του Όσκαρ. Ο κ. Μουριάδης είπε: «Ο Δήμος Καβάλας είναι κοντά στο ΔΙΠΑΕ.

Αποδεχόμαστε την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου και του Επιμελητηρίου και διαθέτουμε αίθουσες μας. Διαθέτουμε κάθε άλλη δυνατή βοήθεια». Ο Μάρκος Δέμπας είπε με τη σειρά του ότι τα εξ αποστάσεως μαθήματα είναι ένα πλήγμα για την τοπική αγορά και οικονομία. Συνέχισε προσθέτοντας: «Προτείναμε λοιπόν να χρησιμοποιηθούν και άλλες αίθουσες και σε αυτήν την πρόταση ήταν θετικοί και ο κ. Αντωνιάδης και ο κ. Μουριάδης. Στις αίθουσες αυτές προσθέτουμε και προτείνουμε και τις δικές μας.

Τη συνεδριακή αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου και την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου. Ελπίζουμε σε αυτήν την πρόταση το ΔΙΠΑΕ να είναι θετικό». Ο Βασίλης Λεμονίδης ως πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε: «Ελπίζουμε να έχουν οι αίθουσες τις προϋποθέσεις και η απόφαση του ΔΙΠΑΕ για μαθήματα από απόσταση να αλλάξει. Συνεργαζόμαστε και είμαστε ενωμένοι για να υπάρξει στο θέμα μία θετική εξέλιξη έστω το δεύτερο εξάμηνο μαθημάτων».

Όλα τα προηγούμενα λόγια μπήκαν σε μία διαφορετική βάση όταν ήρθε η σειρά να μιλήσει ο Δημήτρης Μπαντέκας. Ο κ. Μπαντέκας είπε: «Ευχαριστώ τους τοπικούς φορείς και για το ενδιαφέρον τους και για τη συμπαράσταση τους. Με υπολογισμούς που κάναμε βλέπουμε ότι η τοπική αγορά και οικονομία με τα μαθήματα από απόσταση χάνουν περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Από κει και πέρα μπαίνουν διάφορα ζητήματα για τα μαθήματα δια ζώσης σε χώρους εκτός των κτιρίων του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Όπως για παράδειγμα αν αυτή η διαδικασία στέκεται νομικά. Αρμόδιες να αποφασίσουν είναι οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων. Από την άλλη πλευρά αν έρθουν στην Καβάλα χιλιάδες φοιτητές ακόμη κι από την Αθήνα για  δια ζώσης μάθημα τότε θα έχουμε σύντομα τοπικό «λοκντάουν». Δηλαδή τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν μπορούμε να φέρουμε κάποιους μόνους μόνο φοιτητές. Είναι καλό που συζητάμε μεταξύ μας οι φορείς. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το 2ο εξάμηνο του εκπαιδευτικού έτους».

Αυτά τα θέματα των μαθημάτων από απόσταση ή δια ζώσης πρόκειται να τα συζητήσει η διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου. Σε συνεδρίαση της σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα δεν θα είναι θετικό για μαθήματα δια ζώσης καθώς τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα σε φοιτητή του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, από το πρώτο κιόλας μάθημα που έγινε δια ζώσης. Και ειδικότερα μάθημα εργαστηρίου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης