Παραμυθάδες: Αναζητώντας την ειρήνη με παιδιά από την Δομή Φιλοξενίας Καβάλας (φωτογραφίες)

 Παραμυθάδες: Αναζητώντας την ειρήνη με παιδιά από την Δομή Φιλοξενίας Καβάλας (φωτογραφίες)

Πλησιάζει το Φθινόπωρο και οι Παραμυθάδες αρχίζουμε να μπαίνουμε σε διάθεση παιχνιδιάρικη και παραμυθένια.

Μετά από μια μακρά απουσία λόγω της επιδημίας-πανδημίας(;) που πλήττει το παγκόσμιο, μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε και πάλι κοντά στα παιδιά.
Η πρόσκληση, μας έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προκειμένου να συμμετάσχουμε σε εκδήλωση για παιδιά που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου (Δομή Φιλοξενίας Καβάλας).

Έτσι, το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 16 του Σεπτέμβρη, ανηφορίσαμε στο κάστρο της πόλης μας. Παρέα μας είχαμε 14 παιδιά, κάποιους γονείς, τους διερμηνείς μας Ράμι και Νάδεμ καθώς και την υπεύθυνη του οργανισμού για την Καβάλα, Λιάνα Χατζηγεωργίου.

Είχαμε αγωνία για το πώς θα τα καταφέρουμε, μιας και τα παιδιά μιλούν αραβικά, φαρσί και κουρδικά. Η βοήθεια των διερμηνέων ήταν σημαντική. Παρόλα αυτά ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για εμάς.

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι στον κόσμο των παιδιών και των παραμυθιών όλα μπορούν να γίνουν!  Μεγάλο μας εφόδιο τα υπέροχα ζωγραφισμένα ζάρια από την Ζωή Ζαχαριάδου, μέλος της Art Attack. Ένα – ένα τα παιδιά πετούσαν ψηλά το κάθε ζάρι και με την εικόνα που προσγειωνόταν μπροστά τους xτίσαμε το παραμύθι το οποίο και σύντομα θα αναρτίσουμε.

Εικόνες που έκαναν τα παιδικά ματάκια να ανοίγουν διάπλατα και την φαντασία να τους ταξιδεύει!

Οι μεταφραστές έβαλαν τα δυνατά τους ώστε να μην χαθεί η ροή και η εξέλιξη του παραμυθιού. Με πολύ μεγάλη μας χαρά είδαμε όμως ότι, πέρα από τον ρόλο του μεταφραστή, μπήκαν με την καρδιά τους και στο πνεύμα των παραμυθιών.

Δεν ξέρουμε αν αυτή ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση. Ξέρουμε όμως ότι τα χαμόγελα όλων ήταν για εμάς η καλύτερη επιβράβευση.

Μας έλειψε πολύ η επαφή με μικρούς και μεγάλους φίλους.

Ευχόμαστε αυτή η αρχή να φέρει και μια όμορφη συνέχεια και την κανονικότητα στην ζωή μας!

Ευχαριστούμε τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την ευκαιρία που μας έδωσε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά αυτά.

Ευχαριστούμε τους γονείς τους που μας τα εμπιστεύτηκαν και τέλος ευχαριστούμε τον δήμο Καβάλας για την υποστήριξη στην δράση αυτή, αναλαμβάνοντας την μεταφορά των παιδιών από και προς το κάστρο, καθώς και την είσοδό μας σε αυτό.

Διαβάστε επίσης