Παράνομο το κτίριο της διοίκησης των διοδίων στην Παράκαμψη!

 Παράνομο το κτίριο της διοίκησης των διοδίων στην Παράκαμψη!

Με έκτακτη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης, η Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοίνωσαν τις θετικές εξελίξεις για τα λάθος διόδια στην Παράκαμψη. Μεταφέροντας ειδήσεις που αφορούν το Δασαρχείο Καβάλας, έκαναν γνωστό ότι τα συγκεκριμένα διόδια δεν είναι μόνο λάθος. Είναι και παράνομα. Η παρανομία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτόφωρη διαδικασία (μήνυση κατατέθηκε ήδη από το Δασαρχείο) γίνεται αιτία να σταματήσει το έργο. Όπως φαίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο έλεγχος που έκανε το Δασαρχείο Καβάλας απέδειξε δύο πράγματα: 1) Το κτίριο διοίκησης δεν γίνεται στο σημείο για το οποίο έλαβε τις προβλεπόμενες άδειες και εγκρίσεις. Είναι μεν στην ίδια περιοχή (των διοδίων) αλλά σε ελαφρώς διαφορετικό σημείο από αυτά που αναφέρουν οι σχετικοί χάρτες. 2) Οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου (αριστερά και δεξιά από το κτίριο διοίκησης) είναι εκτεταμένες. Πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι προβλέπονταν.

Και οι τρεις εκπρόσωποι μας άφησαν υπονοούμενα ότι στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου (εκτός οδοστρώματος) υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, τα οποία δεν ανέφεραν. Π.χ. το ότι στην περιοχή κόπηκαν και δέντρα, που όπως φαίνεται δεν προβλέπονταν. Τόνισαν ότι όλα αυτά ισχυροποιούν την προσφυγή του Δήμου Καβάλας στο ΣτΕ, ζήτησαν με τρόπο επίμονο να τηρηθεί η νομιμότητα. Η κ. Τσανάκα υποσχέθηκε περαιτέρω έρευνες για τη νομιμότητα των εργασιών κι επιβεβαίωσε ότι οι υπόνοιες δημιουργήθηκαν όταν την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε στο σημείο (δίπλα από το υπό κατασκευή κτίριο διοίκησης των διοδίων) το δημοτικό συμβούλιο. «Μείναμε με το στόμα ανοιχτό με όσα είδαμε» είπε χαρακτηριστικά. «Συγχαίρω το Δασαρχείο» είπε ο Γιώργος Γραμμένος και συμπλήρωσε: «Η μαγκιά τους στην Καβάλα δεν περνά».

Πληροφορίες από το Δασαρχείο Καβάλας

Αλλαγή δεδομένων παρατηρείται ως προς το έργο κατασκευής διοδίων στην παράκαμψη. Διαπιστώθηκαν γραφειοκρατικά και ουσιαστικά προβλήματα που επιβεβαιώθηκαν χθες το μεσημέρι, έστω και ανεπίσημα, εκ μέρους του Δασαρχείου Καβάλας.

Όλα είχαν ως αφετηρία τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, στο σημείο όπου κατασκευάζονται τα διόδια. Δημοτικού σύμβουλοι, πολίτες και άλλοι εκπρόσωποι φορέων επικεντρώθηκαν στις εργασίες που βρισκόταν σε εξέλιξη, για τη διαμόρφωση του χώρου όπου είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το κτήριο διοικήσεως των διοδίων.

Σε συνέχεια των υποψιών που εκφράστηκαν τότε, το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος κατήγγειλαν στο Δασαρχείο Καβάλας ότι το κτήριο διοίκησης δεν είναι νόμιμο. Οι εκπρόσωποι του Δασαρχείου άνοιξαν το φάκελο του έργου και ερεύνησαν τα στοιχεία που αφορούν στην κατασκευή του κτηρίου διοίκησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι της Τρίτης να επιβεβαιώσουν το αληθές της καταγγελίας.

Παρά το ότι μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, φαίνεται ότι η έγκριση επέμβασης από τη δασική υπηρεσία για το κτήριο διοίκησης των διοδίων αφορούσε σε άλλη δασική περιοχή από τη συγκεκριμένη, όπου και κατασκευάζεται το κτήριο. Αυτό σε γενικές γραμμές περιγράφεται ως αυθαίρετο και κατασκευάζεται παράνομα σε μια περιοχή η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αργά το μεσημέρι της Τρίτης το Δασαρχείο Καβάλας προειδοποίησε τον ανάδοχο προκειμένου να σταματήσει τις εργασίες στο έργο. Έτσι χθες το έργο δεν εκτελέστηκε στην περιοχή όπου οι εργασίες είχαν προχωρήσει και στη σημείο βρισκόταν μόνο ένας φύλακας. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα, ανέφεραν ότι ο φάκελος του έργου που έχει στη διάθεσή του το Δασαρχείο εμφανίζει στα σχέδια που υπάρχουν το κτήριο διοίκησης σε διαφορετικό σημείο της ίδιας περιοχής.

Για το διαφορετικό σημείο υπάρχουν οι προβλεπόμενες άδειες, όχι όμως και για το σημείο όπου τελικά κατασκευάζεται το κτήριο. Υπάρχει επίσης η υποψία ότι οι υπόλοιπες διαμορφώσεις, αριστερά και δεξιά από το κτήριο, είναι επίσης παράνομες αφού δεν προβλέπονταν σε τόσο μεγάλη έκταση.

Η Εγνατία Οδός ΑΕ πληροφορήθηκε την παρέμβαση του Δασαρχείου και ανησύχησε εξαιτίας του γεγονότος ότι χθες οι εργασίες σταμάτησαν. Φαίνεται ότι οι εργασίες δεν έπαυσαν μόνο για μία ή δύο ημέρες, αλλά για πολύ περισσότερες, έστω κι αν η Εγνατία Οδός κίνησε κυριολεκτικά γη και ουρανό ώστε να επιβεβαιώσει το λάθος, εάν αυτό υπάρχει, ή για να λύσει την παρεξήγηση περί λάθους εάν αυτό όντως επιβεβαιωθεί.

Το θέμα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και οι τοπικοί φορείς, που διατύπωσαν την αρχική καταγγελία, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, αν και χθες βρισκόταν στην Αθήνα. Επειδή με την παρέμβαση του Δασαρχείο επιτυγχάνεται όχι μόνο ο στόχος των τοπικών φορέων αλλά κατά κάποιο τρόπο και του υπουργείου, φαίνεται δύσκολο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν από τον έλεγχο του φακέλου και τον έλεγχο των εργασιών από το Δασαρχείο Καβάλας. Παρά ταύτα, επειδή ζούμε στην Ελλάδα τίποτε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.

Στο ίδιο σημείο, εκεί δηλαδή όπου κατασκευάζεται το κτήριο της διοικήσεως των διοδίων, έχουν προηγηθεί εκτεταμένες διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου, συμπεριλαμβανομένης και κοπής δέντρων. Αυτό είναι ένα επιπλέον στοιχείο ου θα πρέπει να ερευνήσει το Δασαρχείο. Ακριβώς απέναντι και μετά το δρόμο, έχουν αρχίσει οι κατασκευαστικές εργασίες για τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα κουβούκλια των διοδίων που σύμφωνα με το σχεδιασμό θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν.

 

Διαβάστε επίσης