• 18 Μαΐου 2024,

Παράξενες εκλογές για το σωματείο του κλάδου επισιτισμού

 Παράξενες εκλογές για το σωματείο του κλάδου επισιτισμού

Το ΠΑΜΕ Καβάλας παρακολουθεί όλες τις εκλογές διαδικασίες που διεξάγουν τα πρωτοβάθμια σωματεία του Εργατικού Κέντρου. Το ενδιαφέρον πηγάζει από το γεγονός ότι τα σωματεία αυτά εκλέγουν και αντιπροσώπους οι οποίοι επηρεάζουν το συσχετισμό στα δευτεροβάθμια κλαδικά όργανα. Το πρωί της Δευτέρας ενημερώθηκε το ΠΑΜΕ Καβάλας ότι σε παραλιακό καφέ της Κεραμωτής θα διεξάγονταν εκλογική διαδικασία για το σωματείο εργαζομένων σε επιχειρήσεις επισιτισμού και τουρισμού. Πρόκειται για ένα παλιό σωματείο που είχε πραγματοποιήσει εκλογές για τελευταία φορά το 2009 και έχει επαναδραστηριοποιηθεί. Κατά την εκλογική διαδικασία λοιπόν, το σωματείο εξέλεξε νέα διοίκηση και αντιπροσώπους για τη γενική συνέλευση του ΕΥΚ, καθώς και αντιπροσώπους για την ομοσπονδία επισιτισμού.

Μία εβδομάδα πριν τη Δευτέρα, το ΠΑΜΕ ενημερώθηκε για τις εκλογές του σωματείου και όταν ερεύνησε το ΔΣ που προκήρυξε τις εκλογές διαπίστωσε ότι επρόκειτο για άτομα που δεν εργάζονται στον κλάδο του επισιτισμού. Όσο κι αν προσπάθησε το ΠΑΜΕ δε στάθηκε εφικτό να εγγραφούν στο σωματείο νέα μέλη που εργάζονται στον κλάδο, διότι η προσωρινή διοίκηση επικαλέστηκε το 10μερο χρονικό περιθώριο που θα έπρεπε να είχε τηρηθεί για τις εγγραφές πριν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σωματείο δεν τήρησε καν τα προβλεπόμενα, δηλαδή δε δημοσίευσε στον τοπικό τύπο ανακοίνωση ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν και να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής.

Δύο μέλη του ΠΑΜΕ, ο κ. Γιαγκίδης κι ένας εκλεγμένος συνδικαλιστικής της ομοσπονδίας του κλάδου επισιτισμού εκ Θεσσαλονίκης πήγαν τη Δευτέρα στο καφέ όπου θα διεξάγονταν οι εκλογές και βρήκαν τον κ. Μακρογιάννη σημερινό πρόεδρο του ΕΥΚ, τον πρώην πρόεδρο Παναγιώτη Τιάκα κι ένα διορισμένο δικηγόρο. Παρά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, γενική συνέλευση του σωματείου δεν πραγματοποιήθηκε και τα μέλη του σωματείου ψήφιζαν απευθείας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καν παραβάν.

Όταν τα μέλη του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να προσεγγίσουν τη σημείο όπου ψήφιζαν οι εγγεγραμμένοι του σωματείου τέσσερα σωματώδη άτομα τους προσέγγισαν και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν με ύβρεις και άσκηση σωματικής βίας. Το μόνο που είχαν προλάβει να πουν τα μέλη του ΠΑΜΕ ήταν πως σκόπευσαν να καταθέσουν ένσταση για τον εσφαλμένο τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Τα μέλη του ΠΑΜΕ δεν αποθαρρύνθηκαν και παρέμειναν ώστε να παρακολουθήσουν τη διαδικασία όπου ψήφισαν συνολικά εκατό άτομα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιαγκίδη στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ, τα μέλη του συγκεκριμένου σωματείου ουδέποτε εμφανίστηκαν προκειμένου να κάνουν κάποια παρέμβαση, σε περιπτώσεις όπου είναι αναγκαίο διότι θίγονται συνδικαλιστικά συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου. Το ΠΑΜΕ κατέθεσε ήδη ένσταση στην εφορευτική επιτροπή και επιφυλάσσεται για οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια, ενώ το ίδιο θα πράξει και η ομοσπονδία επισιτισμού. Το σημαντικό, επεσήμανε ο κ. Γιαγκίδης είναι να οργανωθεί ο κλάδος ώστε να μετέχει σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία έχει προκηρυχθεί για την 20η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης