• 23 Απριλίου 2024,

Παρουσιάζεται στην Δημοτική Καπναποθήκη το φωτογραφικό βιβλίο “Natural Presence”

 Παρουσιάζεται στην Δημοτική Καπναποθήκη το φωτογραφικό βιβλίο “Natural Presence”

Η Serotonin cultural events management παρουσιάζει σε συνδιοργάνωση με τη Δημωφέλεια και το Δήμο Καβάλας, το Haris Kakarouhas και το νέο φωτογραφικό βιβλίο “Natural Presence”. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 19:30 στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας (4ος όροφος).

Στο βιβλίο αυτό, ο φωτογράφος Χάρης Κακαρούχας μας μυεί σ’ ένα ταξίδι αυτογνωσίας πέρα από τις κατασκευασμένες ταυτότητες της εποχής. Eίναι μια συνολική δουλειά 15 ετών και παρουσιάζει την εσωτερική ουσία των ανθρώπων χωρίς να στέκεται στην εξωτερική τους ταυτότητα.

Ο Χάρης Κακαρούχας έγινε γνωστός με το βιβλίο «Suspended Time: A Cuban Portrait» (Apeiron Publications, 2003), για το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο Ευρωπαίων εκδοτών (European Publishers Award for photography, 2003) και το βραβείο «Μήλος» για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα (2004).

Απόρροια της προσωπικής του αναζήτησης για την ανθρώπινη αλήθεια, το βιβλίο «Natural Presence» συνδέει τα πρόσωπα με τη φύση και τη φύση με τα πρόσωπα σε μια σχέση ουσιαστικής συνύπαρξης.

Σ’ αυτή τη φωτογραφική διαδρομή, η ησυχία και το μυστήριο των προσώπων αντικατοπτρίζουν μια «κατάσταση ύπαρξης», όπως επισημαίνει ο ίδιος, όπου σώμα και συναίσθημα συνδέονται πέρα από κάθε φιλοσοφική ιδέα ή εννοιολογική σύλληψη, ενώ το ανθρώπινο βλέμμα εκφράζει τη συνειδητοποιημένη εσωτερικότητα.

«Όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε μέσα μας, τόσο έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον άλλο», λέει ο Χάρης Κακαρούχας στη συνομιλία του με τον κριτικό, συγγραφέα και επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου, η οποία δημοσιεύεται στο βιβλίο.

Το βιβλίο «Natural Presence» αποτελεί το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της Luminous Eye, η οποία είναι ένας νέος σύγχρονος χώρος φτιαγμένος για τις τέχνες με άξονα τη φωτογραφία. Είναι ένα συλλογικό project των φωτογράφων Βασίλη Γεροντάκου, Χάρη Κακαρούχα, Εύης Καραγιαννίδη και Παύλου Παυλίδη, που στόχο έχει να φιλοξενήσει εκθέσεις, παρουσιάσεις, workshops, ομιλίες, δράσεις, εκδόσεις και συνεργασίες με διεθνείς φωτογραφικές γκαλερί και φωτογράφους.

Παράλληλα με την παρουσίαση, ο Χάρης Κακαρούχας θα μας μιλήσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίζουμε συνειδητά τη φωτογραφία, καθώς και όλες τις μορφές τέχνης, και να σχετιζόμαστε προσωπικά με την εικόνα, είτε είμαστε φωτογράφοι είτε θεατές.

Ο Haris Kakarouhas, διδάσκει τα τελευταία 10 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει βραβευτεί με το European Publish Award 2004. Η ολιστική του προσέγγιση είναι απόρροια 30 χρόνων εμπειρίας του στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και βασίζεται στο γεγονός ότι ο θεατής δεν στέκεται απέναντι στην εικόνα μόνο με κριτική διάθεση και λογική αλλά ως άτομο με αισθήσεις και συναισθήματα.

Είσοδος ελεύθερη

Δελτίο τύπου

Διαβάστε επίσης