• 23 Απριλίου 2024,

Παρουσιάζεται την Τετάρτη 14/11 το παιδικό βιβλίο του Κωνσταντίνου Βλαστάρη ” Ο τρελός”

 Παρουσιάζεται την Τετάρτη 14/11  το παιδικό βιβλίο του Κωνσταντίνου Βλαστάρη ” Ο τρελός”

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Πατάκη» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Βλαστάρη με τίτλο:

«Ο τρελός»

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:30
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Τασούλα Τσιλιμένη, συγγραφέας
Σπυρίδων Μαλγαρινός, προπονητής σκακιού – ποιητής

Αποσπάσματα θα αναγνώσει η παιδαγωγός Όλγα Μαστοράκη, ενώ με θεατροπαιχνίδι θα συμμετέχουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών «Θεάτρου Παίδευσις»

 

O Κωνσταντίνος Βλαστάρης είναι δάσκαλος, διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πεδίο της Λογοτεχνίας. Διευθύνει επίσης το “Θερινό Σχολείο Τέχνης” στη Θάσο. Αυτά για τον κόσμο των μεγάλων… Κατά τα άλλα, του αρέσει να ονειρεύεται και να παίζει σαν παιδί… με τις λέξεις. Λατρεύει να ταξιδεύει στα αστέρια του ουρανού αλλά και σ’ αυτά που βρίσκονται στο σύμπαν της ανθρώπινης ψυχής. Ψάχνει πολύχρωμες φανταχτερές πέτρες στα έγκατα της γης, μαργαριτάρια στη θάλασσα και στις ψυχές των ανθρώπων. Μαζεύει το γαλάζιο της θάλασσας, το πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος, τη φρεσκάδα της μπουκαδούρας, τη μυρωδιά του πευκοδάσους μετά τη βροχή, το άρωμα του θυμαριού τα χαράματα. Μ’ αυτά τα υλικά προσπαθεί να φτιάχνει φτερά για τα παιδιά και να τους μαθαίνει να πετάνε… Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε διαφορετικό. Η φωνή της μικρής Μαρίας τριγυρνά συνεχώς μέσα του. Πριν πολλά χρόνια, σ’ ένα σχολείο, θαρρείς μιλώντας για όλα τα παιδιά, του ζήτησε: «Κύριε, θα μας μάθετε να πετάμε;».  Αυτή την παράκληση κρατάει πάντα μέσα του σαν πολύτιμο φυλαχτό.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Δυο φίλοι θα ζήσουν μια περιπέτεια πάνω στη σκακιέρα. Ο ένας, ο “τρελός”, είναι αξιωματικός κι ο άλλος ένα μικρό πιόνι. Τι θα κάνει ο τρελός όταν δει ότι ο φίλος του κινδυνεύει; Μέχρι πού θα φτάσει για να σώσει αυτόν αλλά και ολόκληρη την παρτίδα; Ο μαύρος αξιωματικός παραμονεύει…

Ο «τρελός» ίσως είναι τελικά… αυτό που θα έπρεπε να είναι ο «λογικός»: αυτός που γνωρίζει ότι η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στην ευαίσθητη πλευρά της, αυτός που αγαπά με πάθος τους φίλους του, αυτός που γνωρίζει τη γοητεία του παιχνιδιού, αυτός που κρύβεται μέσα μας, ιδιαίτερα σ΄ όλα τα παιδιά, αυτός που είναι ξεχωριστός, αυτός… που θα ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης