Dark Mode Light Mode

Περί αδέσποτων σκύλων και παραπόνων των Καβαλιωτών

Ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μουμτσάκης (φωτογραφία) έχει και την αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα. Κλήθηκε να σχολιάσει μια αύξηση τελευταία στα παράπονα των συμπολιτών. Πρόκειται για περιστατικά όπου μια αγέλη αδέσποτων σκύλων τρομάζει τους περαστικούς.

Τους φοβίζει με αποτέλεσμα αυτοί να αποφεύγουν να βαδίζουν σε συγκεκριμένες κεντρικές περιοχές. Ο Απόστολος Μουμτσάκης περιγράφει το τι έχει γίνει, ζητά συγκεκριμένες πληροφορίες ή και καταγγελίες ώστε όπου υπάρχει πρόβλημα να επιλαμβάνεται ο Δήμος Καβάλας.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι γίνεται με τα αδέσποτα; Υπάρχουν το τελευταίο διάστημα ακόμη περισσότερες φωνές διαμαρτυρίας όχι μόνο στην πόλη της Καβάλας αλλά και στις κοινότητες.

Απ: Η αλήθεια είναι ότι έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα κάποιων σκύλων, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό έτσι ώστε να υπάρχει τόσος μεγάλος κίνδυνος από επιθέσεις αυτών των τετράποδων φίλων μας. Να τα βάλουμε σε μια σειρά για να καταλάβετε και εσείς τι γίνεται και βέβαια να καταλάβει κι όλος ο κόσμος. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε σαν νέα δημοτική αρχή, κάναμε μια προσπάθεια να καταγράψουμε όλα τα αδέσποτα στην περιοχή και στις περιοχές γύρω από το κέντρο της πόλης μας. Να γνωρίζουμε δηλαδή ποια είναι αυτά, πόσα είναι στον αριθμό και που δραστηριοποιούνται. Να σας πως μάλιστα -για να μην αδικήσω κάποιον- ότι και η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε κάνει μια πολύ καλή δουλειά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Έτσι λοιπόν τώρα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε που δραστηριοποιούνται τα περισσότερα από αυτά, τα έχουμε εμβολιάσει αυτό είναι πολύ βασικό και τα έχουμε τσιπάρει. Αυτή τη στιγμή κάνουμε και μια προσπάθεια έτσι ώστε να στειρώσουμε τα περισσότερα από αυτά. Γίνεται επίσης μια καθημερινή προσπάθεια να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης τους. Αυτές οι συνθήκες διαβίωσης και αυτό είναι το βασικό σημείο, έγιναν τώρα ακόμη πιο δύσκολες λόγω της πανδημίας. Η πανδημία έχει επηρεάσει τη ψυχολογία, έχει επηρεάσει τις συνήθειες και των ζώων. Η καραντίνα τους στέρησε την ανθρώπινη παρουσία, τους στέρησε τα χάδια, και το πιο βασικό. Την τροφή. Επίσης τα μαγαζιά εστίασης που δεν λειτουργούν στέρησαν από αυτά κάποιες πηγές που εύκολα έβρισκαν φαγητό. Έτσι παρατηρούμε σήμερα ότι πολλά από αυτά έχουν φύγει από τα συνηθισμένα σημεία που δραστηριοποιούνταν μέχρι τώρα, πήγαν αρκετά μακριά με στόχο να βρουν την τροφή τους. Άρα είναι ένα σημείο  αυτό ότι έχει επηρεαστεί πάρα πολύ η ψυχολογία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τι προσπαθούμε να κάνουμε τώρα εμείς; Να έχουμε καλύτερη συνεργασία με τις φιλοζωικές εταιρείες, με τις φιλοζωικούς συλλόγους, με μεμονωμένους φιλόζωους και προσπαθούμε σε περισσότερα σημεία του Δήμου μας να υπάρχει τροφή, να υπάρχει νερό. Μοιράσαμε και περισσότερες ποσότητες  τροφών σε φιλόζωους και προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να καλύψουμε αυτές τις αδυναμίες. Να σας πω ότι και προσωπικά έχω παρατηρήσει και μια μικρή αύξηση στα αδέσποτα. Κάποιοι που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρούν, τα αφήνουν ελεύθερα στο δρόμο και κάποιοι άλλοι που φοβήθηκαν ότι θα τους κολλήσουν κορωνοϊό! Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι χαρτογραφώντας και αυτά τα σκυλιά νομίζω ότι θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση.

Ερ: Από πλευράς περιστατικών με ή χωρίς δάγκωμα, υπάρχει μια αύξηση τελευταία των καταγγελιών, των διαμαρτυριών των πολιτών;

Απ: Υπάρχουν διαμαρτυρίες αλλά δεν υπάρχουν καταγγελίες. Να σας πω ότι το μεγαλύτερο περιστατικό που έγινε πριν μερικές μέρες ήταν αυτό που συνέβη μπροστά στον Κόμβο Φαλήρου. Μια αγέλη από σκυλιά των ΤΕΙ και μια άλλη αγέλη από σκυλιά που δραστηριοποιούνται στο «Φιλοξένια» ενώθηκαν. Αλλά ήταν για τα μάτια ενός θηλυκού. Το ερωτικό κάλεσμα που λέμε. Όμως δημιούργησαν πρόβλημα όσους περνούσαν από εκεί. Επίσης είπα ότι συχνά οι πολίτες δεν καταγγέλλουν αυτά τα γεγονότα για να μπορέσει να επέμβει και η Δημοτική Αστυνομία αλλά και γενικά ο Δήμος με τα όργανα που διαθέτει.  Πρέπει να γίνει καταγγελία. Με την καταγγελία πρέπει να επισημανθεί και ποιο είναι το σκυλί το οποίο προκάλεσε. Το πιο επιθετικό απ` όλα. Έτσι κάνουμε πάντοτε, μέσα από την αγέλη παίρνουμε τον αρχηγό, παίρνουμε το πιο επιθετικό και ξέρετε και τα σκυλιά όταν τους παίρνεις τον αρχηγό τους θα περάσει ένας ή δυο μήνες μέχρι να ξανά συνέλθουνε.

Ερ: Τα χρήματα που ξοδεύονταν για τα αδέσποτα αυξήθηκαν επί των ημερών σας και πως έγινε αυτό;

Απ: Είναι και θέμα οργάνωσης. Εμείς φροντίσαμε να οργανώσουμε καλύτερα το υπάρχον Κυνοκομείο το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να φιλοξενήσει 50 με 60 σκυλιά. Φροντίσαμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να φτιάξουμε ένα καινούριο Κυνοκομείο που ξεκίνησε ήδη στο Ζυγός και επίσης βελτιώσαμε τις συνθήκες στο καταφύγιο που έχουμε στο Κρυονέρι όπου και εκεί μπορεί να φιλοξενηθούν μέχρι 70 σκυλιά. Βέβαια οι αριθμού που σας λέω είναι πολύ μικροί σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στους δρόμους, στις συνοικίες της πόλης. Από εκεί και πέρα όμως αυξήθηκαν και τα χρήματα για τις στειρώσεις, τα χρήματα για τις τροφές. Γενικά τα χρήματα που δίνουμε στον Κτηνίατρο ο οποίος συνεργάζεται για τον Δήμο έτσι να επεμβαίνει κάθε φορά όταν χρειάζεται. Τελευταία παρατηρήθηκαν πιστεύω πάλι  λόγω της αλλαγής της ψυχολογίας των αδέσποτων  πολλά τροχαία, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.

Προηγούμενο άρθρο

Ν. Καβάλας: Με βροχερό σκηνικό ξεκινάει η τρίτη εβδομάδα του Απριλίου

Επόμενο άρθρο

Μέχρι την Κυριακή τα δρομολόγια των φέρι μποτ