Περιήγηση στα αρχαία θέατρα της Βόρειας Ελλάδας (φωτογραφίες+video)

 Περιήγηση στα αρχαία θέατρα της Βόρειας Ελλάδας (φωτογραφίες+video)

Τα αρχαία θέατρα προσφέρουν στον επισκέπτη αισθήματα συγκίνησης και δέους για την κληρονομιά που άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Κάθε καλοκαίρι πολλές παραστάσεις παίζονται σε αρχαία θέατρα που διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς φορείς της κάθε περιοχής. Το πιο γνωστό αρχαίο θέατρο είναι αυτό της Επιδαύρου καθώς είναι σύμβολο πολιτισμού και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο και η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει αρχαία θέατρα εξίσου εφάμιλλα με αυτό της Επιδαύρου. Από την μικρή έρευνα που κάναμε διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά είναι ενεργά και φιλοξενούν κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μερικά από αυτά είναι σε στάδιο ανασκαφών όπως το αρχαίο στάδιο-θέατρο της Θεσσαλονίκης, το αρχαίο θέατρο Αβδήρων και το αρχαίο θέατρο Αμφίπολης.

Επίσης, το Αρχαίο θέατρο Βεργίνας είναι επισκέψιμο ως κομμάτι της Αρχαίας Βεργίνας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το εν λόγω θέατρο χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και ως χώρος γνωριμίας με το θεατρικό παιχνίδι για τοπικά σχολεία του Νομού Πέλλας.

Παρακάτω παρατίθενται τα αρχαία θέατρα που βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα και είναι η καρδιά των φεστιβάλ της κάθε περιοχής:

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων, Καβάλα

Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων βρίσκεται στο χωριό Κρηνίδες του Νομού Καβάλας. Η ανοικοδόμηση του αρχαίου θεάτρου ξεκίνησε την εποχή του Φιλίππου Β’ το 365 π.Χ. Στο πέρασμα των χρόνων στο θέατρο έγιναν αρκετές μετατροπές. Στην Ρωμαϊκή εποχή το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα.

Οι Ρωμαίοι αφαίρεσαν τις δύο πρώτες σειρές ώστε να προστατέψουν τους θεατές από τα θηρία. Οι παραστάσεις σταμάτησαν τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο λόγος ήταν ότι το ύφος των παραστάσεων δεν άρμοζε με το Χριστιανικό ύφος της εποχής.

Αργότερα, τον 7ο αιώνα μ.Χ. το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων υπέστη αρκετές φθορές λόγω σεισμών και πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στον χώρο.

Αρχαία Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων κάθε χρόνο δέχεται αρκετούς επισκέπτες ιδιαίτερα το καλοκαίρι λόγω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από το Φεστιβάλ Φιλίππων. Η πρώτη παράσταση που παίχθηκε στους Φιλίππους μετά από αιώνες σιωπής ήταν το 1957. Από τότε και κάθε χρόνο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραστάσεις αρχαίου δράματος και συναυλίες.

Αρχαίο θέατρο Θάσου

Η Θάσος διαθέτει ένα από τα ομορφότερα σωζόμενα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το αρχαίο θέατρο της Θάσου χρονολογείται από τον 5ο με 4ο αιώνα π.Χ. Επίσης εικάζεται ότι η πρώτη σκηνή του θεάτρου ήταν από μάρμαρο.

Αργότερα οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε αρένα για την διεξαγωγή μονομαχιών και θεαμάτων με θηρία. Όπως συνέβη και σε άλλα αρχαία θέατρα που είχαν περάσει στα χέρια τους εκείνη την εποχή. Μετά την Ρωμαϊκή περίοδο το αρχαίο θέατρο ήταν ερειπωμένο με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο.

Οι πρώτες ανασκαφές για την αποκατάσταση του θεάτρου έγιναν το 1920.

αρχαία θέατρα
Αρχαίο θέατρο Θάσου. Ένα από τα ομορφότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr

Από το 1957 το Αρχαίο Θέατρο Θάσου χρησιμοποιείται από το Φεστιβάλ Φιλίππων για την διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το αρχαίο θέατρο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα από ντόπιους και τουρίστες που έρχονται για να το θαυμάσουν.

Αρχαίο θέατρο Δίου, Πιερία

Το αρχαίο θέατρο του Δίου στην Πιερία ανήκει στα αρχαία θέατρα που δεν υπέστησαν κάποια αλλοίωση από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Κατά το πέρασμα των αιώνων το αρχαίο θέατρο υπέστη αρκετές καταστροφές ωστόσο οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν κάποια βασικά μέρη του θεάτρου ώστε να καταλάβουν το πως ήταν διαμορφωμένο.

Αυτό έγινε διότι το θέατρο χρονολογείται από τα ελληνιστικά χρόνια και συγκεκριμένα εικάζεται ότι κτίστηκε στα χρόνια του βασιλιά Φίλιππου Ε’.

Επιπλέον οι ιστορικοί αναλυτές πιστεύουν ότι σε αυτό εδώ το θέατρο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δύο έργα του Ευριπίδη, οι Βάκχες και ο Αρχέλαος.

Αρχαίο Θέατρο Δίου. Πηγή εικόνας: festivalolympou.gr

Σήμερα το θέατρο είναι επισκέψιμο για το κοινό ως μέρος του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου Δίου. Σε αυτόν τον χώρο για ένα μήνα κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, Ροδόπη

Η Μαρώνεια διαθέτει ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα της Θράκης. Είναι κτισμένο μέσα στην αρχαία πόλη της Μαρώνειας, έχει άριστη ακουστική ενώ ο θεατής έχει θέα στο Θρακικό πέλαγος.

Το αρχαίο θέατρο οικοδομήθηκε σε τρεις περιόδους, στα ελληνιστικά χρόνια, στην πρώτη Ρωμαϊκή περίοδο και στην  δεύτερη Ρωμαϊκή περίοδο. Τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια των ανασκαφών από το 1981 ως το 1988.

Οι εργασίες αναστήλωσης ολοκληρώθηκαν το 2015. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το θέατρο είχε χωρητικότητα 1300 θεατών.

Αρχαίο θέατρο Μαρώνειας. Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα της Θράκης, Πηγή εικόνας: diazoma.gr

Σήμερα το θέατρο είναι επισκέψιμο για το κοινό. Το 2009 ξεκίνησαν οι παραστάσεις αρχαίου θεάτρου ενώ το τελευταία χρόνια διεξάγεται το Φεστιβάλ Σαπών-Μαρώνειας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι φορείς του Νομού Ροδόπης έχουν κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας.

Ο βασικότερος στόχος είναι να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αρχαίο θέατρο Μίεζας, Ημαθία

Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου στο Νομό Ημαθίας. Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’ είχε επιλέξει την αρχαία Μίεζα για να εκπαιδεύσει τον Μέγα Αλέξανδρο. Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας διαθέτει στοιχεία από την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο.

Η ανακάλυψη του θεάτρου έγινε εντελώς τυχαία κατά την διάρκεια εργασιών τοποθέτησης αποχετευτικού αγωγού. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν επίσημα το 1993 από μια ομάδα αρχαιολόγων ενώ οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2014.


πηγή:maxmag.gr

Διαβάστε επίσης