• 17 Μαΐου 2024,

Περιστολή δαπανών με κάλυψη κενών

 Περιστολή δαπανών με κάλυψη κενών

 

Σαράντα λεπτά περίπου διήρκεσε χθες το πρωί η χθεσινή συνέντευξη τύπου, στο  νοσοκομείο Καβάλας, η πρώτη που έδωσαν μαζί ο Διοικητής Τάσος Καρασαββόγλου κι ο αναπληρωτής του Μάνος Θανόγλου. Με νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία ισχυρίστηκαν ότι γίνεται περιστολή δαπανών που αποδίδει και ταυτόχρονη προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε νοσηλευτικό, ιατρικό κι άλλο προσωπικό.

Φαίνεται μάλιστα ότι οι κύριοι Καρασαββόγλου και Θανόγλου, που ήταν στη συνέντευξη τύπου απολύτως προετοιμασμένοι, είναι ικανοποιημένοι, γιατί τ΄ αποτελέσματα της δουλειάς τους άρχισαν και φαίνονται. Κακά τα ψέματα, είναι μία δουλειά που οι δύο άντρες συνεχίζουν, διορθώνοντας τα λάθη των προηγούμενων. Ο κ. Καρασαββόγλου που μίλησε πρώτος, τόνισε ότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο είναι αυτό, της μείωσης του προϋπολογισμού, της μείωσης του προσωπικού του, της  αντιμετώπισης του προβλήματος της κατασπατάλησης πόρων, ενώ όπως είπε την ίδια ώρα η οικονομική κρίση αυξάνει όλα όσα το αφορούν. Τους ασθενείς, αυτούς που επισκέπτονται τα επείγοντα περιστατικά, που κάνουν εξετάσεις κ.λ.π. Αυτό οφείλεται είπε ο κ. Καρασαββόγλου και στην αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Έθεσε υπόψη των δημοσιογράφων τα εξής νούμερα. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου πριν την κρίση, το 2009, ήταν 43.000.000 ευρώ, ενώ το 2016, 21.000.000 ευρώ. Από το 2010 έως το 2016, ήρθαν 30 γιατροί, έφυγαν 43, ήρθαν 70 εργαζόμενοι, έφυγαν 237.

Ο κ. Καρασαββόγλου επέμενε στα επιπλέον του προϋπολογισμού που εισέπραξε το νοσοκομείο κι από το υπουργείο υγείας, αλλά και την 4η υγειονομική περιφέρεια. Αυτά τα χρήματα ισχυρίστηκε έπιασαν τόπο, διότι μέρος τους έπεσε στην τοπική αγορά, με την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών του νοσοκομείου.

«Οικονομικά δεν είμαστε σε κακή κατάσταση. Αυτή βελτιώνεται από μέτρα εξοικονόμησης πόρων», είπε ο κ. Καρασαββόγλου και ανέφερε δύο παραδείγματα. Η καθαριότητα που γίνεται με ατομικές συμβάσεις – όχι από τον εργολάβο – εξοικονομεί 600.000 ευρώ το έτος για το νοσοκομείο Καβάλας. Σχολίασε δε ο κ. Καρασαββόγλου: «Είχαμε να κάνουμε μ΄ ένα σύστημα που κατασπαταλούσε πόρους». Ανακοίνωσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα εργαστούν, δηλαδή με συμβάσεις, όχι με εργολάβο, οι εργαζόμενοι της σίτισης, ενώ έγινε αποδοτική επαναδιαπραγμάτευση με όλους τους προμηθευτές του νοσοκομείου. «Τέρμα τα φαγοπότια» είπε ο κ. Καρασαββόγλου και συμπλήρωσε ότι από το ΕΣΠΑ αναμένεται 1.600.000 ευρώ από παλιά προγράμματα και το νέο ΕΣΠΑ 2.500.000 ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν όλα για καινούρια μηχανήματα.

Ξεχωριστό κονδύλι 650.000 ευρώ θα ωφεληθεί από το νέο ΕΣΠΑ η ψυχιατρική κλινική. Στον τομέα τώρα του προσωπικού, αναμένονται από παλιές προκηρύξεις 4 – 5 γιατροί, κι άλλοι 7 μόνιμοι γιατροί, ενώ με την καινούρια πρωτοβουλία προσλήψεων του υπουργείου, το 2017, θα ενισχυθεί περαιτέρω το ιατρικό προσωπικό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε ήδη έναν γιατρό στην ΜΕΘ, ενώ το υπουργείο ενίσχυσε το νοσοκομείο με 19 επικουρικούς. Στον  τομέα του υπόλοιπου προσωπικού, νοσηλευτικού κι όχι μόνο, ήρθαν 7 επικουρικοί, τρεις νοσηλευτές, ένας νοσηλευτής από το ΚΕΕΛΠΝΟ, 8 διοικητικοί κι αναμένονται άλλοι 5. Υπάρχει δε η δέσμευση από το υπουργείο για 29 ακόμη εργαζόμενους για το 2017.

Ο Τ. Καρασαββόγλου είπε ότι το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά τώρα που έχει νέο διοικητικό συμβούλιο. Συμπλήρωσε δε λέγοντας: «Το νοσοκομείο λειτουργεί μια χαρά κι όσα αντίθετα λένε απέχουν από την πραγματικότητα. Είναι αναληθή. Σας θυμίζω ότι μόνο επί των ημερών μας ο νέος διοικητής και ο νέος αναπληρωτής διοικητής δεν άλλαξε κανένα. Ούτε καν το προσωπικό της γραμματείας του. Δεν κάναμε καμιά μετακίνηση».

Σ΄ άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Καρασαββόγλου είπε για το τι σχεδιάζεται: «Θα ενισχύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, θα υπάρχουν περισσότερες κοινωνικές παρεμβάσεις, θα υποστηριχθεί η εθελοντική αιμοδοσία, θα εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες… Ξέρουμε τι μας λείπει. Παλεύουμε για τις ελλείψεις», ενώ υποσχέθηκε «απόλυτη διαφάνεια παντού».

Ο Μ. Θανόγλου είπε ότι στα εξωτερικά ιατρεία το 2012, βρέθηκαν 45.000 πολίτες και το 2016, 86.000 πολίτες, ενώ αντίστοιχα αύξηση 20% υπάρχει στα επείγοντα περιστατικά και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Πάνω από 5.500 ανέφερε ο κ. Θανόγλου, είναι οι ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, προερχόμενοι από άλλους νομούς. Σ΄ ερώτηση τέλος για τις επιπλέον θέσεις στάθμευσης, πλησίον του κτηρίου είπε ότι, το σενάριο συνεργασίας με την Εγνατία οδό Α.Ε. δεν θα προχωρήσει καθώς η αξιοποίηση όμορου οικοπέδου προέκυψε από τη μελέτη της εταιρίας, οικονομικά ασύμφορη.

Διαβάστε επίσης