Πέθανε η Ελένη Καπλανίδου – Δρυμάλα

 Πέθανε η Ελένη Καπλανίδου – Δρυμάλα

Σήμερα (εχθές) Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 μας άφησε η Μεγάλη Ευεργέτης της Νέας Καρβάλης Ελένη Καπλανίδου-Δρυμάλα. Φλογερή πατριώτισσα που άφησε το σημάδι της αγάπης της για το Γκέλβερι της Καππαδοκίας και τη Νέα Καρβαλη σε συνδυασμό με την άοκνη δράση της για την ευόδωση των σκοπών και των στόχων της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών “Η ΝΑΖΙΑΝΖΟΣ”.

Η συμβολή της στη δημιουργία και οργάνωση των συλλογών του Μουσείου η προσωπική της σφραγίδα στην οργάνωση των Καππαδοκών της Θεσσαλονίκης θα μας μείνουν αξέχαστες.

Το μεγαλύτερο έργο της εκλιπούσης είναι η ολοκλήρωση του ” Καπλανίδειου Ξενώνα Κοινωνικής μέριμνας. Ήθελε με κάθε τρόπο να συμβάλλει στην κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας της. Το πέτυχε.

Τιμήθηκε με τον Αργυρό Δικέφαλο της Καππαδοκίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον τότε Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, από την μετέπειτα Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, την Κοινότητα και την Στέγη Πολιτισμού Νέας Καράλης.

Οι θρησκευτικές της ευαισθησίες την έταξαν νάναι φλογερό μέλος της εξωτερικής Ιεραποστολης Θεσσαλονίκης και το έργο της στην Αφρική όπου άφησε και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της για την περίθαλψη ορφανών παιδιών και απόρων όπως και στην στήριξη του έργου της Ιεραποστολής.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Εμείς θα την θυμόμαστε πάντα δυναμική, καλοσυνάτη, έτοιμη για προσφορά μέχρι την τελευταία της πνοή. Έζησε 100 χρόνια. Ήρθε από την Καππαδοκία παιδάκι. Γόνος της μεγάλης οικογένειας Καπλάνογλου γνώρισε και γαλουχήθηκε από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Φιλεκπαιδευτικής αδελφότητας της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών και της Νέας Καρβάλης.

Αυτό που έμεινε πόθος ανεκπλήρωτος ακόμη είναι να εγκαινιάσουμε στη Νέα Καρβαλη την πλατεία Καπλάνογλου δίπλα στο Μουσείο Υφάσματος και να λειτουργήσουμε επ’ωφέλεια των κατοίκων του Δήμου μας τον Καπλανίδειο Ξενώνα. Έτσι θα’ναι ευτυχής η Ελένη Καπλάνογλου του Ερμόλαου και της Ελισάβετ.

Το παράδειγμα της τρανό, είθε να το ακολουθήσουν και άλλοι πατριώτες.

Ελαφρύ ναναι το χώμα που θα την σκεπάσει.

Αυτή η ανάρτηση επέχει και θέση επικήδειου λόγου στη σωρό της εκλιπούσης εκ μέρους του συγγενούς της και Πρόεδρου της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης καθώς η πανδημία προς το παρόν καθιστά αδύνατη την απόδοση των δέουσων τιμών στην εκλιπούσα ευεργέτη.


Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για την απώλεια της Ελένης Καπλανίδου – Δρυμάλα

“Εκφράζω την ειλικρινή θλίψη μου για τον θάνατο της ευεργέτιδας Ελένης Καπλανίδου – Δρυμάλα, μιας ξεχωριστής προσωπικότητας που διακρίθηκε για την τεράστια κοινωνική και πολιτιστική της προσφορά.
Η εκλειπούσα διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας της για την ανέγερση του Καπλανίδειου Ξενώνα Κοινωνικής Μέριμνας που εδρεύει στη Νέα Καρβάλη, ενώ ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό το έργο της περίθαλψης απόρων στην Αφρική, ως μέλος της Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί, επίσης, η καθοριστική συμβολή της στη δημιουργία και οργάνωση των συλλογών του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών και του Ιστορικού και Εθονολογικού Μουσείου του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού.
Η Ελένη Καπλανίδου – Δρυμάλα θα εποτελεί εσαεί υπόδειγμα και συνεχή πηγή έμπνευσης για όλους μας και δη για τις επερχόμενες γενεές.
Η συνολική της δράση συνιστά πραγματική πνευματική παρακαταθήκη και διαχρονικό οδηγό ανιδιοτελούς στήριξης των συνανθρώπων μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει”.

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η παρακαταθήκη της Ελένης Καπλανίδου – Δρυμάλα φωτεινός οδηγός για όλους μας»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης για το θάνατο της Ελένης Καπλανίδου – Δρυμάλα έκανε την εξής δήλωση:

«Μεγάλη θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου της Ελένης Καπλανίδου – Δρυμάλα.

 Η μεγάλη ευεργέτιδα της Νέας Καρβάλης, μια γυναίκα με ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, δεν είναι πια ανάμεσά μας, ωστόσο η μοναδική κληρονομιά και παρακαταθήκη της θα μείνουν για πάντα φωτεινός οδηγός για όλους μας.

 Γεννημένη στο Γκέλβερι της Καππαδοκίας, μαζί με τις αδελφές της, Μαρίκα και Ολυμπία, μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα και αφιέρωσαν τις ζωές τους στο συνάνθρωπο. Σεμνή, ταπεινή και ευγενική, η εκλιπούσα αφήνει πίσω της ένα πλούσιο έργο.

 Με τη δωρεά της ξεκίνησε η κατασκευή του “Καπλανίδειου Ξενώνα Κοινωνικής Μέριμνας” με σκοπό να βοηθήσει τους συγχωριανούς της που είχαν εγκατασταθεί στη Νέα Καρβάλη.

 Τεράστια ήταν η συνεισφορά της στην ιεραποστολική δράση της Εκκλησίας μας στην Αφρική, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή της στην οργάνωση του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού, καθώς και του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών “Η Ναζιανζός”.

 Τα διδάγματα από τη γεμάτη ζωή της πολλά και ουσιώδη. Ανάμεσά τους η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη. Ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση με στόχο έναν καλύτερο κόσμο».

(ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης