• 16 Μαΐου 2024,

Πέθανε ο Χάρης Κουτσάκος

 Πέθανε ο Χάρης Κουτσάκος

Πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου στην Αθήνα όπου ζούσε, πλήρης ημερών, χτυπημένος από τον κορονοϊό, ο Χάρης Κουτσάκος. Την αναγγελία του θανάτου του έκανε με σχετική ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η κόρη του Ανδριανή.

Ο Χάρης (Χαρίλαος) Κουτσάκος γεννήθηκε στην Κύπρο, και παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την Αρίστη, εγγονή του ιατρού Αλέξανδρου Αφθονίδη, της ιστορικής οικογένειας Αφθονίδου, συγγενικής των Παπουτσόπουλων και Ρουσιαμάνηδων, άλλων ιστορικών οικογενειών της Καβάλας/Δράμας και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα κατά την περίοδο 1954-1971. Διατηρούσε τα «Γενικά Φροντιστήρια Χάρη Κουτσάκου».

Παράλληλα ήταν εκδότης του φιλολογικού περιοδικού «Αργώ», μέλος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, πρωτεργάτης της ίδρυσης του ΚΘΒΕ και του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, στενός φίλος των Ιορδάνη Μαρίνου, της Κυβέλης, του Μυράτ και του Σωκράτη Καραντινού, της πρώτης θεατρικής ομάδας του ΚΘΒΕ.

Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Φεστιβάλ μάλιστα, παραχώρησε το χώρο των Γενικών Φροντιστηρίων του για τις πρόβες του θιάσου. Γενιές και γενιές Καβαλιωτών πέρασαν από τα φροντιστήριά του και πέρασαν σε καλές θέσεις στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Ήταν μέχρι το τελευταίο διάστημα και παρά την ηλικία του αρκετά δραστήριος και μάλιστα συμμετείχε πριν δύο χρόνια σε εκδήλωση του Συλλόγου Καβαλιωτών της Αθήνας.

Ο πατέρας του Μενέλαος Κουτσάκος διορίστηκε μετά το πόλεμο εισαγγελέας στην Καβάλα και μάλιστα διετέλεσε και «υπηρεσιακός» δήμαρχος για ένα μεγάλο διάστημα από το Αύγουστο του 1950 έως τον Μάιο του 1951, προσφέροντας και αρκετό έργο στην πόλη.

(Τα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο της Σαπφούς Αγγελούδη για τους δημάρχους της Καβάλας)

Διαβάστε επίσης