Πετυχημένη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση (φωτογραφίες)

 Πετυχημένη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση (φωτογραφίες)

Όλος ο κόσμος ήταν εκεί. Στην πλατεία Καπνεργάτη. Όχι μόνο όσοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους -του κλάδου της εστίασης- αλλά και άλλοι. Εργαζόμενοι στις ίδιες επιχειρήσεις, μουσικοί, πελάτες αλλά και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων- κομμάτων κτλ. Και κάπως έτσι η πλατεία είχε κόσμο κι η κινητοποίηση αποδείχθηκε απόλυτα πετυχημένη.

Αυτό άλλωστε φάνηκε από νωρίς το πρωί της Τρίτης (16/11). Τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν τα χαράματα (ή λειτουργούν από το προηγούμενο βράδυ) ήταν όλα κλειστά. Κι όσο η μέρα «προχωρούσε» τόσο περισσότερα ήταν τα καταστήματα που δεν λειτουργούσαν. Δεν άνοιγαν όπως κάθε μέρα. Στον καφέ (καφετέριες, καφενεία κτλ) το ποσοστό συμμετοχής στην πόλη έφθανε στο 100%. Υψηλό και στα εστιατόρια, ταβέρνες και σνακ μπαρ.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης διατύπωναν παράπονα μόνο για περιπτώσεις σε κοντινές περιοχές. Έλεγαν για την Νέα Καρβάλη, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο του Αμυγδαλεώνα. Εκεί ίσως κάποιοι να άνοιξαν. Αλλά και στα χωριά δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήταν κλειστοί.

Μεταξύ άλλων στην πλατεία Καπνεργάτη βρέθηκαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Κελγιώργης, εκπρόσωποι συνταξιούχων όπως ο Σ. Μαούντζης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χατζηχρήστος αλλά και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Η κ. Τάνια Ελευθεριάδου και οι πρώην βουλευτές Μορφίδης- Εμμανουηλίδης.

Οι περισσότεροι φυσικά ήταν επαγγελματίες της εστίασης. Τα καφετεριών, ταβερνών κτλ. Αισθητή έκανε την παρουσία του το σωματείο των κομμωτών. Ήταν επίσης ο πρόεδρος των κρεοπωλών, επαγγελματίες από όμορες περιοχές όπως η Νέα Πέραμος κτλ.

Οι της εστίασης ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης τους. Δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τους ελεγκτές στους πελάτες τους. Θυμίζουν όσα έχουν προηγηθεί στον κλάδο και γενικά ζητούν μια άλλη πολιτική που θα είναι στήριξη τους.

Στις δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των Καφεζυθοπωλών Γιώργος Βαφείδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν έκρυψαν την ευχάριστη τους έκπληξη. Κι αυτοί μάλλον δεν περίμεναν τόσο μεγάλη συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Κεχαγιάς είπε ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ο πιο ταλαιπωρημένος κλάδος στην αγορά.

Διαβάστε επίσης