• 29 Μαρτίου 2024,

Πετζετέλ και ελικόπτερο ενισχύουν την πυροπροστασία κι αυτό το Καλοκαίρι

 Πετζετέλ και ελικόπτερο ενισχύουν την πυροπροστασία κι αυτό το Καλοκαίρι

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας πρώτη συνάντηση μεταξύ της υπηρεσίας και των εθελοντικών ομάδων που και φέτος το καλοκαίρι θα δραστηριοποιηθούν στα μέτρα πυροπροστασίας.

Η ανταπόκριση των εθελοντών ήταν ικανοποιητική. Προς αυτούς μίλησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας αντιπύραρχος Κυριάκος Μανδρανής και ο υποδιοικητής της ίδιας υπηρεσίας αντιπύραρχος Γιώργος Μορφίδης. Μπήκε το πλαίσιο της συνεργασίας το καλοκαίρι όπου και πάλι τα μέτρα  πυροπροστασίας θα είναι έντονα.

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής για την ίδια συνάντηση μίλησε ο κ. Μανδρανης που μεταξύ άλλων εξήγησε τη νέα διάρθρωση και λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νομό Καβάλας. Από τις δηλώσεις του κ. Μανδρανή προκύπτει ότι το Καλοκαίρι στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης θα σταθμεύουν ευρισκόμενα σε ετοιμότητα τόσο τα δύο Πετζετέλ όσο και πυροσβεστικό ελικόπτερο

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Υπάρχει μια αλλαγή στην οργάνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Έτσι έχουμε διοικητή Π. Υ Καβάλας που είστε εσείς και διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού Καβάλας που είναι ο κ. Μπαλατσούκας. Αυτή η αλλαγή πως έγινε, πότε έγινε;

Απάντηση: Είναι με το νέο νόμο τον 4662 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο. Τόσο για την αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος όσο και την πολιτική προστασία.

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει ότι είναι ανεξάρτητες μονάδες πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Ελευθερούπολη, στη Χρυσούπολη και στη Θάσο;

Απάντηση:  Η Χρυσούπολη, η Ελευθερούπολη και η Καβάλα είναι τρεις πυροσβεστικές υπηρεσίες, το πυροσβεστικό κλιμάκιο Θάσου ανήκει πυροσβεστικά στην Π.Υ Καβάλας.  Προϊστάμενος όλως των πυροσβεστικών υπηρεσιών, διοικητής δηλαδή του νομού είναι ο κ. Μπαλατσούκας, ο οποίος έχει έδρα στην Καβάλα. Η διοίκηση του νομού και η πυροσβεστική υπηρεσία συστεγάζονται εδώ στο κτίριο της Καβάλας. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και οργανωνόμαστε σιγά- σιγά. Η σύσταση του νόμου έγινε τον Φεβρουάριο και με τον κορωνοϊό μείναμε λίγο πίσω.

Ερώτηση:  Χθες καλέσατε στην Π. Υ Καβάλας του εθελοντές που το καλοκαίρι θα βοηθήσουν στα μέτρα πυροπροστασίας, πυροφύλαξης.  Τι ακριβώς τους είπατε;

Απάντηση:  Κλήθηκαν στην Π. Υ Καβάλας οι εθελοντικές ομάδες οι οποίες έχουνε μητρώο στη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. Είναι αναγνωρισμένες, το σημειώνω αυτό. Ήρθαν οι εθελοντικές ομάδες αρμοδιότητας της υπηρεσίας μου. Ναι μεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση παρόλα αυτά πρέπει να γίνεται για να υπάρχει μια επικοινωνία, να βρισκόμαστε, να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας. Εγώ δεν το θεωρώ και δεν είναι  πρέπον  ξαφνικά να έχω ένα συμβάν μέσα στην αντιπυρική περίοδο και να ζητάω τη βοήθεια τους  χωρίς προηγουμένως να έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα. Καταλαβαίνεται και εσείς ότι δεν είναι σωστό. Μιλήσαμε τόσο για το προληπτικό μέρος, για την πυροφύλαξη και τη συνδρομή τους και στην περιπολία όσο και στο κατασταλτικό σε περίπτωση που έχουμε εκδήλωση μιας πυρκαγιάς πως βοηθάνε, πως επικοινωνούμε και πως οργανωνόμαστε.

Ερώτηση: Θα υπάρχουν παρατηρητήρια και παρατηρητές στο περιαστικό δάσος όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια ή  ο εθελοντισμός έχει υποχωρήσει;

Απάντηση: Δε νομίζω. Η Καβάλα είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη λόγω του περιαστικού δάσους σε αυτό το θέμα. Ειδικά στις επικίνδυνες μέρες δηλαδή με δείκτη  επικινδυνότητας που βγαίνει από τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας. Αυτό ακριβώς συζήτησα με τις εθελοντικές ομάδες, να υπάρχει συνδρομή σε όλο το μήκος του περιαστικού δάσους και αρμοδιότητας της Π. Υ Καβάλας. Μιλάμε από τον Άγιο Αθανάσιο, τις αμυγδαλιές, μέχρι το ύψωμα Βασιλάκη και πιο πέρα που είναι τα όρια του νομού μας. Θα υπάρχει στις δύσκολες ώρες και ημέρες συνδρομή τους στην περιπολία και πυροφύλαξη.

Ερώτηση:  Μας λέτε λοιπόν ότι από πλευράς εθελοντών προετοιμαστήκατε στη συνάντηση που υπήρχε μεταξύ σας.

Απάντηση: Δόξα τω Θεό αυτό δείξανε οι άνθρωποι που ήρθανε εδώ πέρα.

Ερώτηση: Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνέπεσε στα μέτρα με τον  κορωνοϊό. Φανταζόμαστε ότι δεν επηρεάστηκε η αντιπυρική περίοδος, όσο βέβαια γίνεται.

Απάντηση: Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει από την 1η  Μαϊου . Παρόλα αυτά έγινε  μια εκπομπή   περιπολικών για κάποιες μέρες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Αυτές τις ζεστές μέρες που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα ο καιρός μας βοηθάει. Ουσιαστικά  στην  αντιπυρική περίοδο εισερχόμαστε στην  1η Ιουνίου. Εκεί πλέον θα έχουμε την κανονική εκπομπή των περιπολικών.

Ερώτηση: Ξέρετε να μας πείτε πότε θα έρθουν τα Πετζετέλ;

Απάντηση: Τα Πετζετέλ απ` ότι γνωρίζω η άφιξη τους είναι στις 5 Ιουνίου. Θα είναι φέτος και ένα ενοικιασμένο ελικόπτερο που είχαμε πέρσι. Δεν γνωρίζω με ακρίβεια πότε θα έρθει.  Ρώσικης κατασκευής αλλά η εταιρία που τα εκμεταλλεύεται  είναι Γαλλική αν δεν κάνω λάθος.

 

Διαβάστε επίσης