• 26 Απριλίου 2024,

Πινακίδων ωδές – Γράφει ο Άγγελος Τσανάκας

 Πινακίδων ωδές  – Γράφει ο Άγγελος Τσανάκας

“Τὸ τῆς πόλεως ὅλης ἦθος ὁμοιοῦται τοῖς ἄρχουσιν”.

Βεβαίως και δεν είναι η μοναδική τεράστια και πανέμορφη πινακίδα που ο ομορφαίνει την πόλη μας. Ένα πολυπληθές σύνολο παρόμοιων πινακίδων δεσπόζουν και στολίζουν κεντρικές και περιφερειακές οδούς της πόλης μας και οι περισσότερες από αυτές είναι πέραν του νόμου. Απολαμβάνουν ένα είδος ασυλίας και ελευθερίας, ωσάν τους εν συνειδήσει αναρχικούς.
Είναι καταστολισμένη η πόλη μας και διακοσμημένη με αυτού του είδους τα καλλωπιστικά ωραΐσματα, και ως βεβαίως πολιτεία γένους θηλυκού που είναι, αποζητά, ξόμπλια, πλουμίδια και στολίσματα. Και της τα παρέχουμε αφειδώς. Η γαλάζια καλλονή του Βορείου Αιγαίου είναι – το εννοώ αυτό – και η χαρά και ο θαυμασμός μας για τα έργα αυτά της τέχνης που την ομορφιά της συμπληρώνουν, απείρου μεγέθους είναι. Ευφραίνονται οι οφθαλμοί μας και αγαλλιάζει η ψυχή μας στην θέασή τους.
Εκτός όμως από την καλλιτεχνική τους αξία, η πρακτική τους τοιαύτη είναι πολλαπλασία. Μας πληροφορούν και μας ενημερώνουν για τους λόγους της ύπαρξής τους.
Ο λόγος επί του παρόντος, γίνεται για την ως άνω πινακίδα έμπροσθεν του δικαστικού μεγάρου, η οποία πινακίδα μας πληροφορεί εκτός των άλλων ότι η: ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε., ημερομηνία έναρξης των εργασιών, ανάδοχοι, τηλέφωνα κ.τ.λ. …κ.τ.λ….. Ημερομηνία 2005!!!!
Αυτό όμως που μου προκαλεί μεγίστη απορία και επιπροσθέτως θαυμασμό και μου κινεί το ενδιαφέρον, είναι, που – όμως ευτυχώς – οι κατοικοεδρεύοντες και ομολογούντες τα περί την δικαιοσύνην, δεν εναντιώθηκαν σε τούτον τον διάκοσμο του δικαστικού μεγάρου – της Θέμιδος δηλαδή την κατοικία – κι ούτε βεβαίως κάποια άλλη “Αρχή” της “Τάξης” και του “Νόμου”. Γι αυτό και η πινακίδα αυτή θα μείνει στη θέση της εις τους αιώνας των αιώνων. Ωσάν τα μάρμαρα του Παρθενώνα ένα πράμα. Εκτός βεβαίως κι αν ένας άλλος σύγχρονος Έλγιν την αποσπάσει και την κλέψει για να την εκθέσει σε περίοπτη θέση ευρωπαϊκού μουσείου.
Πλήθος περιπατητών λοιπόν, έχοντες εξ αριστερών τη θάλασσα τη γαλανή, και εκ δεξιών την πινακίδα, θα έχουν την ευχαρίστηση να απολαμβάνουν την απέριττη αυτή ομορφιά για πολλά πολλά χρόνια ακόμα ελπίζω.

Αλλά, αρκετά τα σοβαρά που σας είπα. Ας αστειευτώ και λίγο:
Περνάει άραγε από την σκέψη κάποιου, ας πούμε υπεύθυνου, – και ποιός άραγε να είναι ο υπεύθυνος -, ότι μετά το πέρας της κατασκευής τού δικαστικού μεγάρου που έλαβε χώρα ακριβώς πριν δέκα ολόκληρα χρόνια, θα έπρεπε να αποκαθηλωθεί η τεράστια αυτή πινακίδα;
Μήπως τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές;

Σιγά τώρα…. σιγά τις ψήφους που θα φέρει….


Είναι συνήθειο στη χώρα μας να εγκαινιάζουν οι πολιτικοί, υπουργοί και πρωθυπουργοί και οι συν αυτών τα έργα, και να βάζουν την σφραγίδα τους για να μην τους ξεχνούμε, λες και τα λεφτά τα έβαλαν από την τσέπη τους.
Α ρε Μαυρογιαλούρηδες!!!


Στο διπλανό οικόπεδο κάποτε υπήρχε το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Οι αλευρόμυλοι Γεωργή-Νικολετόπουλου.

Πανέμορφες κατασκευές και τώρα σκουπιδότοπος. Ανάξιοι!


Ακόμη, ακόμα λίγο πιο μπροστά, μια πινακίδα μας ενημερώνει για τον κόμβο «Ακρίτα», τον προϋπολογισμό με Φ.Π.Α. για την διαμόρφωσή του και για άλλα όμορφα. Αδιάφοροι!

Και έπεται συνέχεια!

Καβάλα 20/3/2019

Διαβάστε επίσης