• 11 Μαΐου 2024,

Πιο πολύ και από τη σοκολάτα

 Πιο πολύ και από τη σοκολάτα

 

-Σ’ αγαπώ πολύ.*

-Εγώ σ’ αγαπώ πιο πολύ.

-Εγώ όμως σ’ αγαπώ μέχρι το ταβάνι.

-Χα! Εγώ σ’ αγαπώ μέχρι τον ουρανό!

-Μμμμ… εγώ σ’ αγαπώ μέχρι τ’ αστέρια!

-Εγώ σ’ αγαπώ μέχρι το φεγγάρι!!

-Εγώ σ’ αγαπώ πιο πολύ κι από τη σοκολάτα.

 

  • πραγματικός διάλογος μικρού ανιψιού και θείου

 

Το παιδί βρήκε τις λίγες εκείνες λέξεις που χρειάζονται για να ομολογήσει τα συναισθήματά του γνήσια. Χωρίς φλυαρίες και κρυφτό. Και γι’ αυτό τα λόγια του είναι αφοπλιστικά. Δε θες να απαντήσεις. Απλά γελάς και το αγκαλιάζεις και είσαι μέσα σου ζεστός.

Ο ενήλικος συχνά μοιάζει να λέει κάτι άλλο από αυτό που εννοεί και να εννοεί κάτι άλλο από αυτό που λέει. Όχι συμβολικά ή ως παιχνίδι της φαντασίας του. Αλλά για να ελιχθεί, να κρυφτεί, να χειριστεί τις σχέσεις. Και όλα αυτά είναι εργαλεία χρήσιμα σε πολλά πεδία της δραστηριότητάς του (π.χ. επαγγελματικό, κοινωνικό)  εκτός από τις σχέσεις αγάπης. Εκεί αποδεικνύεται ότι τα κόλπα πετυχαίνουν προσωρινά. Γιατί φέρνουν αμηχανία, ανασφάλεια, κούραση και θυμό.

Η παιδικότητα – γνησιότητα στην έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων έχει γοητεία. Μοιάζει να απλοποιεί τη ζωή, να διευκολύνει τον έρωτα: «Μαρία, μου αρέσεις». Αντί να στείλεις ένα sms που θα της γράφεις ότι το Σάββατο θα είσαι με φίλους σε μια πολύ κοσμοπολίτικη παραλία και αν θέλει να έρθει εκεί. Εξάλλου, μια αμφιλεγόμενη κουβέντα θα λάβει αμφιλεγόμενη απόκριση. Εξ ου και οι πολύωρες αναλύσεις και ερμηνείες που ακολουθούν τέτοιου είδους «διπλωματικές» προσκλήσεις.

Βέβαια, δεν κρύβεται κανείς χωρίς λόγο. Συνήθως κρύβεται γιατί στο παρελθόν δοκίμασε να φανερωθεί και πληγώθηκε ή μια πιθανή απόρριψη θα του κοστίσει πολύ. Είναι σαν να βρίσκεται κάποιος σε μια βάρκα και περιμένει να σταθεί ο άλλος σε ένα σημείο, ώστε να αποφασίσει και ο ίδιος πού θα τοποθετηθεί, για να μην αναποδογυρίσει. Ποιος θα δηλώσει πρώτος τη θέση του; Ποιος θα μιλήσει πρώτος;

Κι έτσι πολλές φορές οι σύντροφοι καταλήγουν στο γραφείο του ψυχολόγου. Ζητάνε να τους βοηθήσει να εκφραστούν γνήσια. Να βρουν τις λέξεις. Τις λίγες που χρειάζονται. Και αν το καταφέρουν και πάψει ο θόρυβος που προκαλείται από τη φλυαρία, μπορεί να ακούσουν ξανά την αγάπη και να αρχίσουν να την απολαμβάνουν. Καλύτερα και από σοκολάτα.

 

Σοφία Κατερινάκη

Ψυχολόγος

Συστημική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική

Ομόνοιας 99- 65302 Καβάλα

Τηλ. 6946 336522

Email: katerisof@hotmail.com

Διαβάστε επίσης