Πιο σίγουρη η συνένωση του ΕΟΣ Καβάλας με τον ΣΧΟ Καβάλας

 Πιο σίγουρη η συνένωση του ΕΟΣ Καβάλας με τον ΣΧΟ Καβάλας

Με απόφαση που έλαβε την Τετάρτη η γενική συνέλευση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας ανοίγει ο δρόμος για τη συνένωση του με το Σύλλογο Χιονοδρομίας Ορειβασίας. Η εξέλιξη είναι αντίθετη στην ροή των πραγμάτων αφού στις μέρες μας σύλλογοι ιδρύονται, σύλλογοι διασπόνται. Στην Πρωινή μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Γκίκας

Η συνέντευξη

Ερ: Χθες(προχθές) ήταν να γίνει μια συνέλευση για το αν θα ενωθεί ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας με το Σύλλογο Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας. Τι ακριβώς έγινε;  Τι απόφαση πήρε η συνέλευση;

Απ: Το ιστορικό σωματείο της πόλης ήταν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος της Καβάλας ο οποίος στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΣΧΟΚ και μετά έγινε το 1989 η διάσπαση ανάμεσα στον ΕΟΣ Καβάλας και τον ΣΧΟ Καβάλας. Τα δυο τελευταία χρόνια κάνουμε κοινές δράσεις, συνομιλούμε, έχουμε κοινές αναβάσεις κτλ.  Δεν έχουμε κάτι να μας χωρίζει.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε δυο σύλλογοι.  Οπότε κάναμε εμείς τη γενική μας συνέλευση για να αποφασίσουμε αν θέλουμε, αν επιθυμούμε τη συγχώνευση. Εμείς αποφασίσαμε ότι είμαστε υπέρ της συγχώνευσης. Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Περιμένουμε τώρα από τον ΣΧΟΚ να κάνει τη δική του γενική συνέλευση και να τρέξουνε μετά οι νομικές διαδικασίες για να γίνει η επανίδρυση του σωματείου.

Ερ: Έχετε βάλει κάποιους όρους για τη συνένωση; Πως θα λέγετε ο καινούριος σύλλογος;

Απ: Έγιναν διάφορες διαβουλεύσεις για το πώς θα λέγεται ο καινούριος σύλλογος. Το πιθανότερο είναι να ξαναλέγεται Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Καβάλας. Το αρχικό του όνομα, δηλαδή. Οι όροι βασίζονται στο καταστατικό που θα υπάρχει το οποίο θα συνταχθεί. Είναι περίπου κοινό σε όλους τους Ορειβατικούς συλλόγους. Ειδικότερους όρους δεν θα έχουμε.   Δεν υπάρχει λόγος αμφισβήτησης από καμία πλευρά ώστε να βάλουμε  να ζητήσουμε κάποιους συγκεκριμένους όρους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Ερ: Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Καβάλας είναι ένας προπολεμικός σύλλογος ο οποίος είχε σε μεγάλη προτεραιότητα τις εγκαταστάσεις στο Παγγαίο αλλά πέρασαν τα χρόνια και δεν έγινε τίποτα στο Παγγαίο. Έτσι δεν είναι;

Απ: Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος έχει έτος ίδρυσης το 1993. Το ένα το καταφύγιο το είχε επισκεφτεί και η Βασίλισσα.  Ο σύλλογος αυτός τότε είχε κάποια περιουσία στο Παγγαίο, ακόμη και στο κτήμα του Φουντουκλή πίσω από τον Σταυρό. Αυτά τα ξέρουν καλύτερα οι παλαιότεροι εγώ δεν έχω δει ακόμη τα έγραφα. Ήταν ένας ιστορικός σύλλογος.

Ερ: Να θεωρήσουμε δεδομένη τη συγχώνευση;  Όπως ωρίμασε το πράγμα στη δική σας συνέλευση έτσι θα είναι και στη συνέλευση του ΣΧΟΚ; Είναι το πιο πιθανό να ενωθείτε;

Απ: Το πιο πιθανό είναι αυτό. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό πυρήνα άνθρωποι που είναι υπέρ της συγχώνευσης.  Νομίζω ότι είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.

Ερ: Μακάρι αυτή η κίνηση σας, να βρει μιμητές και σε άλλους συλλόγους σε μια δύσκολη εποχή.

Απ: Υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από τους πολίτες της Καβάλας από τη στιγμή που βγήκε προς τα έξω η ιδέα της συγχώνευσης. Επίσης το ίδιο από τους Ορειβατικούς Συλλόγους όλης της χώρας. Ξέρετε ότι οι Ορειβατικοί Σύλλογοι δεν είναι μόνο αρκετοί στην Καβάλα. Σε όλες τις πόλεις συμβαίνει το ίδιο.

Ερ: Η βασική δραστηριότητα των συλλόγων που θα ενωθούν είναι η ορειβασία;

Απ: Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σημείο το οποίο πρέπει να τονίσουμε  ανάμεσα στους συλλόγους. Γενικά  η ομπρέλα είναι η ορειβασία. Ο δικός μας ο σύλλογος είναι πιο εξειδικευμένος σε αυτό που λέμε ορεινή πεζοπορία, ορειβασία υψηλού υψομέτρου κτλ. Ο άλλος σύλλογος ασχολείται κατά βάση με την αγωνιστική  αναρρίχηση  και την ορειβασία.

Οπότε ουσιαστικά ο ένας σύλλογος θα αλληλοσυμπληρώσει τον άλλον. Θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Εμείς θέλουμε να δώσουμε μια νέα δυναμική στην ορειβασία στην πόλη.  Είναι εντυπωσιακό ότι ιδρύθηκε το 1993 σύλλογος στην Καβάλα με διαφορετικό τότε πληθυσμό. Οι άνθρωποι  είχαν τότε την ανάγκη όχι μόνο να πάνε στο βουνό αλλά να ιδρύσουν σωματείο για να πάνε στο βουνό. Εμάς μας εντυπωσιάζει  το πώς προέκυψε όλη η ανάγκη αυτών των ανθρώπων τότε.

 

Διαβάστε επίσης