Πλειοδοτικός διαγωνισμός ενοικίασης δύο περιπτέρων ΑμΕΑ

 Πλειοδοτικός διαγωνισμός ενοικίασης δύο περιπτέρων ΑμΕΑ

Το πρωί της Δευτέρας ο δήμος Καβάλας εφαρμόζοντας το νέο νόμο αναφορικά με τη λειτουργία των περιπτέρων θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό δύο περιπτέρων της κατηγορίας ΑμΕΑ – πολύτεκνοι – πολεμιστές της Κύπρου. Τα δύο περίπτερα που θα εκπλειστηριαστούν υπό συγκεκριμένους όρους σήμερα παραμένουν κλειστά. Το πρώτο βρίσκεται πλησίον της δημοτικής αγοράς Καβάλας και το δεύτερο βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Κρηνίδων.

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ Καβάλας Σμαράγδος Κρεμύδας, σχολιάζοντας από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ τη διαδικασία, αποφάνθηκε ότι πιθανώς να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τη μίσθωση των περιπτέρων, παρόλες τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Σήμερα, το περίπτερο δε θεωρείται μια προσοδοφόρα επιχείρηση αλλά περισσότερο μια αναγκαστική λύση προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γενικευμένο πρόβλημα της ανεργίας.

Ο κ. Κρεμύδας σημείωσε ότι ο σύλλογος δεν πρόφτασε να καταθέσει τη δική του πρόταση όταν πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την ανάδειξη των δύο προαναφερόμενων περιπτέρων προς ενοικίαση. Ο σύλλογος θα πρότεινε στην κληρωτίδα να έμπαιναν δύο προσβάσιμα περίπτερα για τα ΑμΕΑ, αφού εκείνα που τελικά επελέγησαν δε θεωρούνται εύκολα προσβάσιμα από τα άτομα με αναπηρία. Έτσι όμως ακυρώνεται ο λόγος για τον οποίον εκπλειστηριάζονται τα δύο περίπτερα αφού ο μισθωτής δε θα μπορεί να προσέλθει και να εισέλθει στην εργασία του. Παρόμοια πρόβλεψη προσβασιμότητας των περιπτέρων πριν επιλεγούν κυρίως για τα άτομα με κινητικά προβλήματα δεν υπήρξε.

Ο κ. Κρεμύδας περιέγραψε τις δυσκολίες του περιπτέρου που βρίσκεται πλησίον της δημοτικής αγοράς κάνοντας λόγο για στενά πεζοδρόμια, ενώ το συγκεκριμένο σημείο δε θα επιτρέπει την εύκολη στάθμευση του ίδιου του μισθωτή που ίσως έχει κινητικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, η εσωτερική διαμόρφωση του περιπτέρου θα έπρεπε να είναι περισσότερο ευρύχωρη ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα κάποιο άτομο με κινητική αναπηρία. Αναφορικά με το δεύτερο εκπλειστηριαζόμενο περίπτερο των Κρηνίδων βρίσκεται σε υψόμετρο, άρα ο κ. Κρεμύδας χαρακτήρισε ως άκυρη την επιλογή του. Γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα θα σταθεί ανασταλτικός παράγοντας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκμίσθωσης.

Ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ εξέφρασε την αντίθεσή του με το νόμο του 2014 και συμπέρανε ότι η προηγούμενη διαδικασία βάσει ποσοστού ήταν σαφώς φιλικότερη για τα άτομα με αναπηρίες. Ο κ. Κρεμύδας διευκρίνισε ότι για τη στρεβλή διαδικασία δεν ευθύνεται βεβαίως η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ο νομοθέτης που υστέρησε σε επίπεδο προβλέψεων.

Για το ίδιο θέμα μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ηλίας Καλανταρίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι το περίπτερο των Κρηνίδων δε βρίσκεται σε υψόμετρο αλλά στον κεντρικό δρόμο του δημοτικού διαμερίσματος. Επομένως, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο κεντρικότατο και προνομιούχο περίπτερο δε τίθεται οποιοδήποτε θέμα πρόσβασης.

Σχετικά με το δεύτερο περίπτερο επί της οδού Καράνου, ο κ. Καλανταρίδης επεσήμανε ότι εάν προκύψει το παραμικρό θέμα προσβασιμότητας τότε η δημοτική αρχή θα το επιλύσει. Εάν επομένως ο νέος μισθωτής που θα κληρωθεί αποφανθεί ότι η πρόσβαση του είναι αδύνατη, τότε ο δήμος θα διαμορφώσει βολικότερες συνθήκες πρόσβασης. Ο αντιδήμαρχος πάντως συμπλήρωσε ότι οι διαστάσεις για το κουβούκλιο κάθε περιπτέρου καθορίζονται σαφώς από το νόμο.

Ο Ηλίας Καλανταρίδης μας ενημέρωσε επίσης ότι τα περίπτερα που πλέον δε λειτουργούν είναι συνολικά επτά. Σύμφωνα με το νόμο, το 70% των περιπτέρων μισθώνονται μέσω δημοπρασίας και το υπόλοιπο ποσοστό ενοικιάζεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Από το ποσοστό του 70% υπολείπονται ακόμη πέντε περίπτερα για τα οποία έχει ήδη ορισθεί ημερομηνία δημοσίευσης προκειμένου να ακολουθήσει δημοπρασία.

 

=

Διαβάστε επίσης