Παρά τη συνεχή, δυνατή βροχή και γενικά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας για να τιμήσει με την παρουσία του την Μανίνα Ζουμπουλάκη με την ευκαιρία της παρουσίασης του πιο πρόσφατου βιβλίου της, του 14ου στη σειρά, που έχει τίτλο «Άκουσέ με».
Κύριοι ομιλητές ήταν η δημοσιογράφος Κατερίνα Κακιλή και ο επιμελητής του βιβλίου Θανάσης Τσιρταβής. Αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός και θεατρολόγος Ναταλία – Άννα Βασιλέκα.
Το «Άκουσέ με» είναι το δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας που γράφει η Μανίνα Ζουμπουλάκη με θέμα τη σύγχρονη Αθήνα.
Η Κατερίνα Κακιλή της οποίας η ομιλία διανθιζόταν και από σύντομα και καλώς επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου που διάβαζε η Ναταλία Βασιλέκα είπε χαρακτηριστικά:
«…Ήξερα ότι γράφει σπουδαία, αληθινά, ζωντανά, με μια εφηβική διάθεση, με γυναικείο μολύβι, με θηλυκό μυαλό, αλλά το τελευταίο της βιβλίο μου απέδειξε ότι γράφει και συγκλονιστικά. Καμία υπερβολή. Καμία. Ξεκίνησα να διαβάζω το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ και δεν συγκλονίστηκα από την αρχή. Η γνωστή ωραία, χαλαρή και συνάμα πληθωρική γραφή της Μανίνας. ΟΚ, το ξέρουμε… και κατέληξα να πηγαίνω στην τουαλέτα με το βιβλίο στο χέρι. Να ξυπνάω το πρωί λίγο νωρίτερα για να κάνω ένα τσιγάρο στον απορροφητήρα με μισή γουλιά καφέ για να διαβάσω λίγο πριν πάω στη δουλειά. Έπρεπε να μάθω το δολοφόνο. Έπρεπε. Ας τα πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή… και χαλαρά.. σαν τη γραφή της Μανίνας…»
«…Παρά την αγάπη της Μανίνας για την Αθήνα, θέλω να της πω και να σας πω ότι οι υπέροχες και λεπτομερείς περιγραφές της πρωτεύουσας, είναι μεν μιας γυναίκας που έχει ζήσει την περισσότερη ζωή της εκεί, αλλά με μάτια Καβαλιώτισσας. Δεν ξέρω πως γίνεται… αλλά επειδή κι εγώ αγαπάω την Αθήνα –όχι όσο η Μανίνα βέβαια- ούτε την γνωρίζω τόσο καλά όσο εκείνη, ξέρω όμως ακριβώς τους δρόμους για τους οποίους μιλάει, τα πεζοδρόμια και τις στοές. Δεν θα μπορούσε ποτέ μια Καβαλιώτισσα να περιγράψει με επιτυχία ούτε το Φάληρο, ούτε τον Πειραιά, ούτε τη Γλυφάδα. Θα τα έκανε να μοιάζουν φτωχά μπροστά στη θαλασσινή καταγωγή της. Περιορίζεται στο κέντρο, στην καρδιά της πόλης, που -ναι μεν ασφυκτιά, αλλά είναι ζωντανή… ό,τι λείπει από την πόλη της καρδιάς μας, αγαπάμε σε ξένες πόλεις…»
«…Όπως και να χει μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που αν σήμερα ζούσαμε στις καλές εποχές της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν σίγουρο σενάριο σε μεγάλο κανάλι. Μα η Μανίνα τους τα δίνει έτοιμα: τα πρόσωπα, τον χρόνο, τον τόπο, την πλοκή, τη λύση…»
Ο Θανάσης Τσιρταβής συνομίλησε με τη Μανίνα για το βιβλίο και το πώς γράφει γενικώς, κάνοντάς της μερικές εύστοχες ερωτήσεις.
Στην εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος Θόδωρος Θεοδωρίδης, πέρα από τους πολλούς φίλους και φίλες της Μανίνας παραβρέθηκαν εκπρόσωπος του μητροπολίτη Στέφανου, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δήμαρχοι Χρήστος Ποτόλιας, Θόδωρος Μουριάδης και Μάκης Παπαδόπουλος και πολλοί φίλοι του βιβλίου και του πολιτισμού γενικότερα.
Άρτια η οργάνωση της εκδήλωσης από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας και την ακούραστη προϊσταμένη της Κατερίνα Κουμανίδου.