• 19 Μαΐου 2024,

Πολύτιμοι σκύλοι οδηγοί

 Πολύτιμοι σκύλοι οδηγοί

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, την Παρασκευή και το Σάββατο, ενημερωτική εκδήλωση για τη διεκδίκηση της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία όρασης, μέσα από την εκπαίδευση και την αποκατάσταση. Η ιδιαιτερότητα, το διαφορετικό γι΄ αυτήν την εκδήλωση, αφορούσε την παρουσία και τη συμμετοχή του Κέντρου Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών, αλλά και του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος. Πρώτη φορά τέσσερεις σκύλοι οδηγοί ήρθαν στην Καβάλα, προκειμένου να δείξουν πως άτομα με προβλήματα στην όρασή τους, μπορούν να εξυπηρετηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης ο κόσμος ήταν πολύς. Δυστυχώς το Σάββατο το πρωί όπου παρουσιάστηκαν οι σκύλοι οδηγοί, η προσέλευση ήταν περιορισμένη. Άκουσαν όμως για τους σκύλους οδηγούς ενδιαφέρουσες πληροφορίες, η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά και ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου. Στη συνέχεια κι αφού τα λόγια ολοκληρώθηκαν έγινε επίδειξη, όπου τα σκυλιά κι οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες προσπαθώντας να κινηθούν με σκύλους οδηγούς στο κέντρο της πόλης, στο νοσοκομείο, στην ελληνική αστυνομία, σ΄ ένα αστικό λεωφορείο κ.λ.π.

Όταν ο πρώτος σκύλος οδηγός κατέβηκε από το πεζοδρόμιο την οδό Κασσάνδρου και βρέθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη, αμέσως ανέκυψαν τα πρώτα προβλήματα. Αυτοκίνητα παρκαρισμένα ακόμη και πάνω στο πεζοδρόμιο, πεζοδρόμια που εμποδίζονταν από δίκυκλα, ήταν φυσικό να δημιουργήσουν πρόβλημα στους σκύλους οδηγούς που είναι μεν άριστα εκπαιδευμένοι, αλλά δύσκολο να προσαρμοστούν στις ελληνικές συνήθειες, ειδικά των οδηγών.

Η εκδήλωση έγινε στην Καβάλα την Παρασκευή και το Σάββατο και την Κυριακή στη Δράμα, από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας.

Ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της κας Ζωής Γερουλάνου, που είναι η επικεφαλής του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος. Παραδέχθηκε ότι σήμερα οι σκύλοι εξυπηρετούν άτομα με προβλήματα όρασης, στην Αττική, αλλά όπως είπε υπάρχει ένας προβληματισμός, προκειμένου ν΄ απλωθεί αυτό το δίκτυο και στην επαρχία. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, καθώς χρειάζεται πολύ δουλειά μέχρι να έρθει η ώρα, ένας σκύλος να γίνει οδηγός ατόμου με ειδικές ανάγκες και δη με προβλήματα όρασης. Χρειάζεται για παράδειγμα από 50 έως 100 ώρες προετοιμασίας στην τελική φάση της διαδικασίας όπου ο σκύλος οδηγός, μαθαίνει τον άνθρωπο με προβλήματα όρασης και το αντίστροφο. Ο σκύλος δανείζεται από το κέντρο για έξι έως οκτώ χρόνια. Στην Ελλάδα δε υπάρχουν δέκα σκύλοι οδηγοί, ενώ καλώς εχόντων τα πραγμάτων θα γίνουν 15 το προσεχές διάστημα.

Κατά την εκδήλωση του Σαββάτου μίλησαν και οι εκπαιδευτές και ανάδοχοι των σκυλιών, οι οποίοι περιέγραψαν καταστάσεις που προκάλεσαν την απορία ακόμα και ρατσιστική συμπεριφορά των πολιτών, όταν ένας σκύλος οδηγός κινήθηκε στο μετρό. Όλη αυτή η κινητοποίηση, οι ομιλίες και η επίδειξη τελείωσαν αισιόδοξα, ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο θα καταφέρουν να βρούνε μια αυτονομία, να κινούνται μόνοι τους, όπως όλοι οι άνθρωποι. Φαίνεται πάντως ότι η στιγμή που σκύλοι οδηγοί θα εμφανιστούν στην Καβάλα, είναι πολύ μακριά, για πολλούς και διάφορους λόγους, όχι κατ΄ ανάγκη οικονομικούς.

 

 

Διαβάστε επίσης