• 7 Μαΐου 2024,

Πού να μείνω στη Θάσο: Οι 10 καλύτερες περιοχές

 Πού να μείνω στη Θάσο: Οι 10 καλύτερες περιοχές

Γράφει στο Geografikoi.gr η Μαρία Καραμιχάλη


Η Θάσος είναι το διαμάντι της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί το βορειότερο νησί του Αιγαίου. Είναι ένα νησί με κυκλικό σχήμα και ακτογραμμή 115 χλμ, που εκτός από πανέμορφες παραλίες διαθέτει και υπέροχες καταπράσινες εκτάσεις. Συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι την ακτή.

Το νησί είναι ένας από τους πιο αγαπητούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, αφού η άφιξη σε αυτό είναι εύκολη και σύντομη. Απέχει μόλις 18 μίλια από την Καβάλα και 6 από την Κεραμωτή, δηλαδή 75 και 35 λεπτά με το πλοίο αντίστοιχα. Τα πλοία φτάνουν στον Πρίνο ή τον Λιμένα.

Η Θάσος είναι ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο νησί τουριστικά και αποτελεί ιδανικό μέρος για να επισκεφθείτε το καλοκαίρι αλλά και το Πάσχα. Υπάρχουν πολλοί οικισμοί με Σκάλες (τα λιμάνια των χωριών) σε όλη την έκταση του νησιού και θα βρείτε αμέτρητες επιλογές καταλυμάτων σε όλο το νησί. Ξεχωρίσαμε τις καλύτερες περιοχές για διαμονή στη Θάσο και τις παραθέτουμε παρακάτω.

1. Λιμένας-Θάσος, η πρωτεύουσα του νησιού

Η Θάσος ή Λιμένας είναι η πρωτεύουσα του νησιού, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και είναι το κοντινότερο σημείο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Διαθέτει το κεντρικό λιμάνι του νησιού, το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κεραμωτή. Η πόλη είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή, κοντά σε πολλές παραλίες.

Τι να κάνετε στον Λιμένα Θάσου

Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη πάνω από την αρχαία πόλη και με μια βόλτα θα δείτε τα τείχη και τους πύργους της. Για αυτό και τα αξιοθέατα της Θάσου είναι αρκετά:

  • Ακρόπολη, η οποία είναι χτισμένη σε ύψος 137 μέτρων από τη θάλασσα
  • Αρχαία Αγορά (Βορειοδυτική Στοά, Νοτιοδυτική Στοά, Εξέδρες, Μεγάλος Βωμός, το μνήμα του Γλαύκου κ.α.) και το Αρχαίο Ωδείο
  • Αρχαίο Θέατρο, με θέα το λιμάνι
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, που χτίστηκε αρχικά το 1935 και φιλοξενεί 1.700 αντικείμενα από τον 7ο αι. π.Χ. εώς τον 7ο αι. μ.Χ.

Ως η πρωτεύουσα του νησιού είναι ο ιδανικός προορισμός για να μείνετε, ειδικά αν είναι η πρώτη σας φορά στο νησί. Υπάρχουν πολλές παραλίες σε κοντινή απόσταση, όπως οι: Λα Σκάλα, Γλυφάδα, Παπιάς, Λιμανάκι, Μακρύαμμος, Σαλιάρα κ.α.

Σε όλη την περιοχή θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια και εστιατόρια για τοπικές ή διεθνείς γεύσεις και πολλά καφέ μπαρ, είτε παραλιακά είτε στα στενά για να διασκεδάσετε τα βράδια σας. Εννοείται δεν λείπουν τα εμπορικά καταστήματα για να κάνετε τα ψώνια σας.

Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο τον χρόνο, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια και ολόκληρα διαμερίσματα.

Πού να μείνετε στον Λιμένα Θάσου

  • (€€€) Maryan
  • (€€€) Anassa Blue Boutique Hotel
  • (€€) Luxury Sirens Fresh
  • (€€) Hotel Pegasus-Adult Friendly
  • (€) Palm Studios
  • (€) Kostalina Hotel Studios

2. Λιμενάρια, πού να μείνετε στο νότιο άκρο της Θάσου

Τα Λιμενάρια είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Θάσου και βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού. Η απόσταση από τον Λιμένα είναι 38 χλμ. Εκεί βρίσκεται ένα καινούριο λιμάνι που εξυπηρετεί κυρίως μικρά και μεγάλα σκάφη.

Τι να κάνετε στα Λιμενάρια

Η ανάπτυξη της περιοχής ξεκίνησε κιόλας από τις αρχές του 1900, όταν μια γερμανική εταιρεία (Speidel) άρχισε να εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της περιοχής. Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων, τα Μεταλλεία και το Παλατάκι.

Το Παλατάκι είναι ένα διώροφο κτήριο που δεσπόζει πάνω στο λόφο. Χτίστηκε το 1903 για να στεγάσει τα πρόσωπα και τα γραφεία της Speidel και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Κατά μήκος της παραθαλάσσιας περιοχής θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές σας ανάγκες και μια εξαιρετική επιλογή καταλυμάτων για να μείνετε.

Τα Λιμενάρια είναι ταυτόχρονα μια τουριστική και οικιστική περιοχή, με πολλές επιλογές. Κοντινές παραλίες είναι τα Λιμενάρια, μια αμμώδης παραλίας με μερικά τμήματα οργανωμένα και μερικά άλλα παρθένα και τα Μεταλλεία, με χρυσή αμμουδιά.

Πού να μείνετε στα Λιμενάρια

  • (€€€) Reverie
  • (€€) Star Bay Luxury
  • (€€) La Pierre
  • (€) Studios Kostis
  • (€) Zako Apartments

3. Σκάλα Ποταμιάς, η καλύτερη περιοχή για να μείνετε στη Θάσο

Η Σκάλα Ποταμιάς είναι το λιμάνι της Ποταμιάς, ενός παραδοσιακού καταπράσινου χωριού, από το οποίο απέχει 3 χλμ. Η απόσταση από το Λιμένα είναι 13 χλμ και βρίσκεται στην βορειοανατολική ακτή του νησιού.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τουριστικά. Μπορείτε να μείνετε στην Σκάλα Ποταμιάς είτε ταξιδεύετε με παρέα είτε με τα παιδιά και την οικογένεια.

Τι να κάνετε στη Σκάλα Ποταμιάς

Σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε το χωριό για να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια του και να φάτε σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες. Επίσης, εκεί θα βρείτε και το Μουσείο Τέχνης Πολύγνωτου Βαγή.

Η παραλία της Σκάλας Ποταμιάς, γνωστή και ως Χρυσή Ακτή μαζί με τη Χρυσή Αμμουδιά αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Έχουν χρυσαφένια άμμο και πεντακάθαρα, ρηχά νερά. Και οι δύο παραλίες είναι βραβευμένες με μπλε σημαία και είναι κατάλληλες για μικρά παιδιά.

Στην Χρυσή Αμμουδιά θα βρείτε μια επιλογή από θαλάσσια σπορ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ και στη Χρυσή Ακτή θα βρείτε τα ίδια αλλά και εστιατόρια, ταβέρνες και καταστήματα.

Πού να μείνετε στη Σκάλα Ποταμιάς

  • (€€€) Meli Suites Isle – Adults Only
  • (€€€) Meli Suites, Thassos
  • (€€) Anastasia Rooms
  • (€) Summer Dreams Studios
  • (€) Vergina

4. Ποτός, η ιδανική περιοχή να μείνετε στη Θάσο για έντονη νυχτερινή ζωή

Ο Ποτός είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στη νότια ακτή της Θάσου. Η απόσταση από το Λιμένα Θάσου είναι 40 χλμ και από τα Λιμενάρια 2 χλμ. Η περιοχή ουσιαστικά αποτελούσε τη Σκάλα του Θεολόγου, ενός από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους οικισμούς του νησιού.

Τι να κάνετε στον Ποτό

Σήμερα ο Ποτός είναι ένας δημοφιλής παραθαλάσσιος οικισμός, που προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του, για την οποία φτάνουν στην περιοχή τόσο νέοι όσο και οικογένειες.

Η παραλία του Ποτού είναι οργανωμένη και αμμώδης, με ρηχά καθαρά νερά. τριγύρω θα βρείτε όλες τις ανέσεις και εγκαταστάσεις που θα χρειαστείτε κατά τη διαμονή σας. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε πολλά εστιατόρια, μπαρ και καφέ και υπάρχει μια καλή προσφορά ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Αν μείνετε στον ποτό είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε τον Θεολόγο, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 220 μέτρων. Είναι ένα γραφικό χωριό με μαρτυρίες για ύπαρξη του οικισμού από τον 13ο αιώνα. Ο λόγος που το χωριό είναι διάσημο και αποτελεί πόλο έλξης είναι η κουζίνα του, ειδικά τα κρεατικά του. Επίσης, έχει ένα Λαογραφικό Μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε.

Πού να μείνετε στον Ποτό

(€€€) Afrodite Suites

(€€) Muses Studios

(€) Sunny Beach Apartments

(€) Ianos Apartments

5. Πρίνος, μια καταπράσινη περιοχή για να μείνετε στη Θάσο

Ο Πρίνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Θάσου και εκεί καταφθάνουν οι επισκέπτες που ταξιδεύουν με πλοίο από την Καβάλα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και απέχει 16 χλμ από το Λιμένα.

Η περιοχή του Πρίνου είναι γεμάτη από ελαιόδεντρα, με μερικούς ελαιώνες να χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν. Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως είναι φυσικό ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, αλλά και τον τουρισμό, καθώς η περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Τι να κάνετε στον Πρίνο

Αν μείνετε στον Πρίνο, θα πρέπει να επισκεφθείτε την μοναδική λαϊκή του νησιού, που διοργανώνεται κάθε Δευτέρα εκεί. Θα έχετε την ευκαιρία να ψωνίσετε από τους παραγωγούς φρέσκα λαχανικά και φρούτα και άλλα τοπικά προϊόντα.

Η παραλία στη Σκάλα Πρίνου είναι οργανωμένη με λευκή αμμουδιά και έχει ρηχά και πεντακάθαρα νερά. Η παραλία είναι βραβευμένη με μπλε σημαία και είναι ιδανική για μικρά παιδιά. Η βλάστηση φτάνει μέχρι την ακτή και είναι μια εξαιρετική επιλογή για χαλαρωτικές ημέρες στη θάλασσα.

Πού να μείνετε στον Πρίνο

  • (€€) Ξενοδοχείο Βλαχογιάννης
  • (€€) Matina’s Apartments
  • (€) Tasos Rooms

6. Σκάλα Ραχωνίου, μια ήσυχη περιοχή για διαμονή στη Θάσο

Η Σκάλα Ραχωνίου βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη της Θάσου και είναι η παραθαλάσσια περιοχή του χωριού Ραχώνι. Απέχει μόλις 5 λεπτά οδικώς από το λιμάνι του Πρίνου. Η περιοχή δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους αλλά το καλοκαίρι προσελκύει αρκετούς επισκέπτες, καθώς έχει πολύ καλές υποδομές και εγκαταστάσεις για τις ανάγκες τους.

Τι να κάνετε στη Σκάλα Ραχωνίου

Η παραλία της Σκάλας Ραχωνίου είναι αμμώδης, με καταγάλανα και ρηχά νερά, ιδανική ακόμα και για μικρά παιδιά. Πυκνή βλάστηση πλαισιώνει την περιοχή και φτάνει μέχρι την παραλία. Σε μερικά σημεία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Στην περιοχή θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και παραθεριστικές κατοικίες για να μείνετε. Δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή, αλλά θα βρείτε ταβέρνες για να γευτείτε τις τοπικές γεύσεις.

Επισκεφθείτε το χωριό Ραχώνι, το οποίο απέχει 4 χλμ από την ακτή. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή, τη μελισσοκομία και την αλιεία και θα πρέπει να δοκιμάσετε τα προϊόντα τους. Εκεί θα δείτε και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.

Είναι μια ήσυχη περιοχή, για εσάς που αναζητάτε ένα χαλαρωτικό μέρος για να μείνετε, σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Θάσου -απέχει μόλις 15 λεπτά οδικώς-.

Πού να μείνετε στη Σκάλα Ραχωνίου

  • (€€€) Nefeli Fresh Hotel
  • (€€) Argiro Studios
  • (€) Amarilia
  • (€) Soti’s Rooms

7. Σκάλα Καλλιράχης, που να μείνετε με τα παιδιά και την οικογένεια στη Θάσο

Η Σκάλα Καλλιράχης είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική ακτή της Θάσου. Είναι το λιμάνι του ορεινού χωριού Καλλιράχη. Η απόσταση της Σκάλας Καλλιράχης από τη Θάσο είναι 21 χλμ ανώ από τα Λιμενάρια 16 χλμ. Έχει ένα μεγάλο λιμάνι στο οποίο προσεγγίζουν μικρά σκάφη και τα αλιευτικά των ντόπιων.

Τι να κάνετε στη Σκάλα Καλλιράχης

Η περιοχή είναι ιδανική για να μείνετε με τα παιδιά και την οικογένεια, καθώς είναι ήσυχο μέρος και έχει μια καλή επιλογή τουριστικών καταλυμάτων. Στην πλατεία και στο λιμάνι υπάρχουν ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και μερικά καφενεία για στιγμές χαλάρωσης.

Η παραλία στη Σκάλα Καλλιράχης έχει άμμο και μερικά βότσαλα και τα νερά της είναι ρηχά και καθαρά, κατάλληλα ακόμα και για μικρά παιδιά. Είναι ήσυχη, χωρίς πολύ συνωστισμό και θα σας χαρίσει στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης.

Επισκεφθείτε το χωριό της Καλλιράχης, που απέχει 2 χλμ από τη Σκάλα και περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού. Επίσης, μπορείτε να δείτε το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο του χωριού, που στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1800.

Πού να μείνετε στη Σκάλα Καλλιράχης

  • (€€) Diane Luxury Rooms
  • (€€) Miracle Suites by Klisma
  • (€) Karantola Studios Kallirachi

8. Σκάλα Μαριών, μια περιοχή για μεγαλύτερες ηλικίες

Η Σκάλα Μαριών βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Θάσου και απέχει 10 λεπτά οδικώς από τα Λιμενάρια. Είναι το λιμάνι του ορεινού χωριού Μαριές. Η απόσταση από την πόλη της Θάσου είναι 30 χλμ. Η Σκάλα Μαριών είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και όλα τα σπίτια έχουν θέα στη θάλασσα.

Τι να κάνετε στη Σκάλα Μαριών

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά και προσελκύει αρκετούς επισκέπτες. Γύρω από το λιμάνι θα βρείτε πολλές ταβέρνες με εξαιρετικό φαγητό και φρέσκα θαλασσινά.
Στην περιοχή θα βρείτε τρεις παραλίες για κολύμπι.

Η Πλατάνα είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε ερχόμενοι από τον Λιμένα. Είναι μια πανέμορφη παραλία με ψιλή άμμο και ρηχά νερά και έχει μερικά οργανωμένα σημεία. Η Σκάλα Μαριών είναι η μικρή παραλία δίπλα στο λιμανάκι και ο Ατσπάς είναι μια οργανωμένη, αμμώδης παραλίας ιδανική και για μικρά παιδιά.

Επιβάλλεται να επισκεφθείτε και το χωριό Μαριές και να θαυμάσετε την εκκλησία της Σύναξης των Αρχαγγέλων του 1800 κοντά στην πλατεία και το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται αριστερά από την είσοδο του χωριού.

Πού να μείνετε στη Σκάλα Μαριών

  • (€€) Studios Apollonia
  • (€€) Dream View
  • (€€) Aglaia Studios
  • (€) Sunset Studios

9. Σκάλα Σωτήρος, πού να μείνετε στη Θάσο για ψάρεμα

Η Σκάλα Σωτήρος βρίσκεται στη δυτική ακτή της Θάσου, μεταξύ του Πρίνου και της Σκάλας Καλλιράχης. Είναι το λιμάνι του Σωτήρα και η απόσταση από τη Θάσο-Λιμένας είναι 20 χλμ. Είναι μια ήσυχη περιοχή που έχει αναπτυχθεί τουριστικά και διαθέτει αρκετές επιλογές για να μείνετε, κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Τι να κάνετε στη Σκάλα Σωτήρος

Η παραλία έχει χρυσαφένια άμμο και ρηχά νερά και είναι ιδανική για μικρά παιδιά. Είναι οργανωμένη παραλία και γύρω της θα βρείτε μικρά ταβερνάκια και μπαρ για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Επίσης, υπάρχει και λιμάνι για σκάφη και αλιευτικά. Αν αναζητάτε ένα ήρεμο μέρος με όλες τις κατάλληλες υποδομές για να μείνετε, επιλέξτε τη Σκάλα Σωτήρος. Αν είστε δε λάτρεις του ψαρέματος, αυτή είναι η περιοχή που θα σας ταιριάξει.

Πού να μείνετε στη Σκάλα Σωτήρος

  • (€€€) Anesis Luxury Apartments
  • (€€) Summer Feelings
  • (€) Smaragdi Luxury Apartments
  • (€) Hotel Panagiotis

10. Παναγία, ένα ορεινό, γραφικό χωριό της Θάσου, ιδανικό για χαλαρωτικές διακοπές

Μπορεί να είναι τελευταία στη λίστα, αλλά είναι μια από τις καλύτερες περιοχές για να μείνετε στη Θάσο. Η Παναγιά είναι ένα γραφικό, ορεινό χωριό που βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων. Απέχει από την πόλη 8 χλμ και υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού μετά την επανάσταση του 1821.

Τι να κάνετε στην Παναγία

Η Παναγία της Θάσου έχει μοναδική αρχιτεκτονική, με λιθόστρωτα δρομάκια και σπίτια με ξύλινα μπαλκονάκια. Όλο το χωριό διασχίζεται από πηγές με τρεχούμενο νερό και έχει τα πιο όμορφα παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες. Δοκιμάστε τα σιροπιαστά και τα γλυκά κουταλιού της περιοχής.

Επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό της Παναγίας και τα άλλα 11 ξωκλήσια του χωριού, και την Δρακότρυπα, ένα σπήλαιο που βρίσκεται στο μονοπάτι που κατεβαίνει από το σχολείο προς τη θάλασσα.

Η κοντινότερες παραλίες είναι της Σκάλας Ποταμιάς, απέχοντας μόνο 10 λεπτά οδικώς από αυτές. Μπορεί να μην είναι παραθαλάσσιος οικισμός, όμως έχει μερικές καλές επιλογές καταλυμάτων και είναι μια εναλλακτική επιλογή για να μείνετε σε έναν όμορφο γραφικό οικισμό στη Θάσο.

Πού να μείνετε στην Παναγία

  • (€€) Whitegold Apartments Panagia
  • (€) Hotel Theo
  • (€) Αγνάντι
  • (€) Thassos Inn

πηγή: www.geografikoi.gr

Διαβάστε επίσης