• 19 Μαΐου 2024,

Πρόγραμμα υποχρεωτικώς λειτουργούντων πρατηρίων

 Πρόγραμμα υποχρεωτικώς λειτουργούντων πρατηρίων

Αναρτήθηκε χθες στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η απόφαση, που υπογράφει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, μετά από εισήγηση της ειδικής διεύθυνσης Ανάπτυξης. Πρόκειται για απόφαση ορισμού προγράμματος υποχρεωτικώς λειτουργούντων πρατηρίων καυσίμων, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε όλη τη χειμερινή περίοδο, από αύριο 1η Οκτώβρη μέχρι και τις 30 Απριλίου 2017.

Το πρόγραμμα αφορά τη λειτουργία πρατηρίων καυσίμων νυχτερινές ώρες, και την εκ περιτροπής λειτουργία πρατηρίων τις Κυριακές και τις αργίες. Η απόφαση αφορά και τις πέντε περιφερειακές ενότητες. Υπάρχουν ισάριθμοι πίνακες διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων, όπως παλιά.

Μία προσεκτική ανάγνωση ωστόσο σε σχέση και με την ισχύουσα νομοθεσία δείχνει ότι η απόφαση του κ. Περιφερειάρχη τηρείται μόνο εκεί όπου δεν υπάρχουν αυτόματοι πωλητές. Στο νομό Καβάλας αυτόματοι πωλητές υπάρχουν και λειτουργούν σε πρατήρια υγρών καυσίμων στο Κοκκινόχωμα, την Ελευθερούπολη, στον κόμβο Μουσθένης, τους Φιλίππους, στο Παληό και την Καβάλα. Γι΄ αυτές τις περιπτώσεις ουσιαστικά δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα των υποχρεωτικώς λειτουργούντων πρατηρίων καυσίμων, αφού οι καταναλωτές μπορούν να εξυπηρετηθούν όλο το 24ωρο από τους αυτόματους πωλητές. Όπου όμως δεν υπάρχουν αυτόματοι πωλητές τηρείται το πρόγραμμα που αποφασίστηκε από τον κ. Παυλίδη.

Στον κλάδο υπάρχει αναστάτωση γιατί και πάλι οδεύουμε στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, σ΄ ένα τοπίο ιδιαίτερα θολό. Το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα θα διατίθεται από τα πρατήρια υγρών καυσίμων από τις 15 Οκτώβρη και μετά. Εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης τα 92 με 95 λεπτά, δηλαδή το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά στις 15 Οκτώβρη και για την περιοχή του Νομού Καβάλας, ακριβότερο σε σχέση με πέρσι. Το γεγονός οφείλεται κυρίως στη φορολογία, αφού οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παραμένουν χαμηλές. Οι πρατηριούχοι αισιοδοξούν ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση θ΄ αποφασίσει αναλυτικά τι θα ισχύει φέτος το χειμώνα με το επίδομα θέρμανσης, ποιοι το δικαιούνται και μέχρι ποιου ποσού θα φτάνει.

 

Διαβάστε επίσης