Προγραμματισμός του αύριο : Σκέψεις & συμπεράσματα του Γιώργου Ξηντάρα

 Προγραμματισμός του αύριο : Σκέψεις & συμπεράσματα του Γιώργου Ξηντάρα

Εννοείται πως μόλις ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας όταν όλο αυτό τελειώσει θα πρέπει να στηρίξουμε πρώτα τον γείτονα μας καθώς «δίπλα στα χλωρά καίγονται και τα ξερά». Φυσικά και  μια εθνική συσπείρωση θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε εντός της χώρας τους λίγους αλλά απαραίτητους πόρους που έχουν μείνει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο προϊόν μας είναι ο τουρισμός και εκεί πρέπει να επικεντρωθούνε οι δυνάμεις μας.

Ας αναλογιστούμε την χώρα σαν μια επιχείρηση από την οποία όλοι παίρνουμε το οικονομικό μας μερίδιο άμεσα ή έμμεσα. Ο χρόνος της κορύφωσης της παραγωγικότητας αυτής της επιχείρησης μειώνεται μέρα με την μέρα και θα ήταν ιδανικό σε αυτό το κομβικό σημείο να μην αποδειχθούμε κοντόφθαλμοι. Η Ελλάδα θεωρείται αυτή τη στιγμή από τις ασφαλέστερες χώρες για να κάνει κάποιος τις διακοπές του εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, κάποιοι θεωρούν τυχερό αυτό το γεγονός και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών βρίσκεται εντός των συνόρων. Τι δεν θα είναι όμως τύχη; Δεν θα είναι τύχη όταν ο πρώτος ταξιδιώτης που θα πατήσει το πόδι του στην χώρα επιστρέψει στην συνέχεια στο σπίτι του παθολογικά ακέραιος. Όλοι ξέρουμε πως εν έτη 2020 η φήμη μεταδίδεται αστραπιαία. Σίγουρα η θέση μου είναι εύκολη, σίγουρα η θεωρία απέχει από την πράξη αλλά θεωρώ πως χωρίς πλάνο και με μία εγωκεντρική φιλοσοφία ώστε ο καθένας κατά μόνας να “αρπάξει” ό,τι καταφέρει.

Επίσης σύμμαχος μας πρέπει να είναι ο κρατικός μηχανισμός. Πρέπει να σταθεί αρωγός στις επενδύσεις, και όχι μόνο να σταθεί δίπλα στους επενδυτές αλλά να τους δώσει κίνητρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης εκδίδονται εν μέσω πανδημίας άδεις τουριστικών καταλυμάτων. Ένα απλό παράδειγμα στήριξης είναι η έκπτωση φορολογικών υποχρεώσεων στους επενδυτές με ποσοστό επί του ποσού δαπανών για την επένδυση σε όσες δαπάνες γίνουν το επόμενο διάστημα εώς και τους 8-10 μήνες. Είναι ένα κίνητρο που ίσως αποφέρει άμεση οικονομική κίνηση και ρευστότητα στην αγορά. Και τέλος φυσικά η σημαντικότερη ανάγκη είναι η διευκόλυνση λειτουργίας των ήδη εφιστάμενων επιχειρήσεων τουριστικών και μη ώστε να υπάρξει πολύπλευρη ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε αυτή την περίπτωση τα παραδείγματα και οι περιπτώσεις είναι ατέρμονες. Είναι ένα στοίχημά που ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να κερδίσει, ένας αγώνας στον οποίο θα πρέπει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Άσκοπη είναι η προσμονή ώστε άλλοι να ενεργήσουν για εμάς, η ευημερία του συνόλου θα έχει θετικό αντίκτυπο και σε εμάς σαν μονάδες.

 

Ξηντάρας Γιώργος

Λογιστής

Τηλ:2516 007096

 

Διαβάστε επίσης