• 29 Απριλίου 2024,

«Προστασία- Ανάδειξη και Επανάχρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λιμεναρίων της Θάσου»

 «Προστασία- Ανάδειξη και Επανάχρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λιμεναρίων της Θάσου»

Πάμε μαζί ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.

Το «Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου» είναι ένα ευρωπαϊκό βιομηχανικό μνημείο αντίστοιχο του Λαυρίου, της Σαρδηνίας κ.άλ. και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της ιστορίας της Θάσου όσο και της τεχνολογικής ιστορίας της Ευρώπης. Έχει κηρυχθεί ως ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και μάλιστα κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων στην Ευρώπη.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΑΣΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ δεσμεύεται ως νέα διοίκηση του Δήμου Θάσου ότι θα διεκδικήσει αποφασιστικά την επιστροφή όλης της έκτασης του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Θάσου στο Δήμο από την «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.». (Να σημειωθεί ότι το Παλατάκι με την περιβάλλουσα εδαφική έκταση τριάντα ενός (31) στρεμμάτων έχει περιέλθει στο Υπουργείο Πολιτισμού από τις 23-02-2012). Δεσμεύεται επίσης ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, πρώτα θα λάβει άμεσα μέτρα προστασίας για το σταμάτημα της φθοράς στο «Παλάτι» και το «Παλατάκι», έπειτα θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση, έγκριση και ωρίμανση της γεωμορφολογικής μελέτης του ΙΓΜΕ, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ενίσχυση–στερέωση του επισφαλούς υπεδάφους πάνω στο οποίο εδράζεται το Παλάτι και τέλος θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης για τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης–ανάδειξης και επανάχρησης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου θεωρώντας ως προϋπόθεση την ανταποδοτικότητα των νέων χρήσεών τους.

Ο σκοπός της μελλοντικής λειτουργίας του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Θάσου θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ένα μεταλλευτικό πάρκο που θα περιλαμβάνει μουσείο, συνεδριακό κέντρο, μικρές μονάδες πολιτιστικού τουρισμού, εστίασης και αναψυχής, συμβατές με το μνημείο που θα αποδίδουν και τα βασικά έσοδα για τη λειτουργία του. Θα μπορούσε ακόμη να συνδεθεί και να λειτουργεί ως Παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσ/νίκης, του διατμηματικού μεταπτυχιακού της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και του Α.Π.Θ.

Το Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό για την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής, αναπτυξιακής και πολιτιστικής στρατηγικής του νησιού μας.

 

Θάσος 27 Φεβρουαρίου 2019

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου Δημήτρης Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης