Διαφορετικό κι ενδιαφέρον είναι το πρόστιμο που επέβαλε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, αποδεχόμενος εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ακόμη κι ένα κλιματιστικό μηχάνημα να εγκαταστήσει κάποιος στο κατάστημά του ή στο σπίτι του, χρειάζεται να λάβει άδεια από την αρμόδια υπηρεσία στην περίπτωση που εξετάζουμε, την Διεύθυνση Ανάπτυξης.
Πρόκειται για προεδρικό διάταγμα του 2013, που επιβεβαιώνει την υποχρέωση χορήγησης άδειας, ακόμη και για μονάδα air condition.
Η απόφαση Μαρκόπουλου αφορά διαδικασία μεταφοράς air condition σε κατάστημα της Ελευθερούπολης, τον περασμένο Οκτώβρη. Επιβλήθηκε πρόστιμο 2000 ευρώ διότι επαγγελματίας κατόπιν ελέγχου που έκανε η αστυνομία, κατελήφθη στις 9 Οκτωβρίου, 8 το απόγευμα, στην Ελευθερούπολη, να προβαίνει στην απεγκατάσταση ψυκτικού μηχανήματος – μονάδα air condition – από την ταράτσα του καταστήματός του, στη συνέχεια να το τοποθετεί στην πρόσοψη του καταστήματός του. Όπως αναφέρεται στην απόφαση Μαρκόπουλου, δεν είχε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια, χωρίς δε και την κατάλληλη επίβλεψη σύμφωνα με το προαναφερθέν προεδρικό διάταγμα.
Πολύ πιθανό είναι να έχει προηγηθεί καταγγελία, αφού φαίνεται δύσκολο, η αστυνομία να κάνει τέτοιους ελέγχους συμπτωματικά ή συστηματικά, για το ποιος μετακινεί, επανατοποθετεί ή τοποθετεί πρώτη φορά μονάδα air condition στο κατάστημά ή στην κατοικία του.
Ο ιδιώτης που έχει σε βάρος του το πρόστιμο των 2000 ευρώ, μπορεί να κάνει προσφυγή για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών, από την παραλαβή απόφασης του Μαρκόπουλου. Η προσφυγή ασκείται ενώπιον του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.
Η υπηρεσία πριν εισηγηθεί στον κ. Μαρκόπουλο την επιβολή του προστίμου, απηύθυνε σχετικά ερωτήματα προς τους νομικούς συμβούλους, ακόμα και της περιφερειακής ενότητας Δράμας, ενώ κάλεσε τον ιδιώτη σε ακρόαση, γι΄ αυτό και η διαδικασία ενώ ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2015, κατέληξε σε πρόστιμο στο τέλος του Ιουνίου του 2016.