• 7 Οκτωβρίου 2022,

Προτάσεις της αντιπολίτευσης στους Δημάρχους Παγγαίου – Καβάλας

 Προτάσεις της αντιπολίτευσης στους Δημάρχους Παγγαίου – Καβάλας

Δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα προτάσεις τους, τις οποίες απευθύνουν στους Δημάρχους Καβάλας και Παγγαίου. Οι προτάσεις προέρχονται από τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο και τον κ. Δημήτρη Μπαταλογιάννη.

Η επιστολή του κ. Παπαδόπουλου στον Δήμαρχο Καβάλας αναφέρει:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, οι στιγμές που ζούμε και που θα ζήσουμε ακόμη για άγνωστο χρονικό διάστημα είναι πρωτοφανείς εξαιτίας της κρίσης δημόσιας υγείας που περνάει ο τόπος μας και των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή έχει.

Οι περιστάσεις μάς υποχρεώνουν όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και, με πνεύμα ομοψυχίας και συνεργασίας, να συνδράμουμε πρώτιστα στην προστασία και στην ασφάλεια των δημοτών μας και φυσικά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης, με όσα μέσα διαθέτουμε. Συγχρόνως, όμως καλούμαστε – ήδη από τώρα – να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των σοβαρών συνεπειών που θα έχει η κρίση αυτή στην τοπική μας οικονομία, στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, και παράλληλα να προετοιμάσουμε από τώρα την “επόμενη μέρα”.

Με το σκεπτικό αυτό, σας καταθέτουμε μία σειρά από προτάσεις με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να συζητηθούν και να εξειδικευθούν περισσότερο, να αποφασιστούν και να ληφθούν άμεσα από τον Δήμο Καβάλας, με τη συγκατάθεση και του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

– Να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού του Δήμου, για να μην έχουμε φαινόμενα “καραντίνας” σε υπαλλήλους. Ο Δήμος πρέπει να μείνει ανοιχτός και να λειτουργεί, για να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών του.
– Ο Δήμος να περιορίσει τα έξοδά του στις απολύτως απαραίτητες υποχρεώσεις, έτσι ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν, ειδικά στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας.
– Να λειτουργεί σε σταθερή βάση το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (σε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) για τον συντονισμό των δράσεων με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, με τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης.
– Ο Δήμαρχος να είναι σε συστηματική επικοινωνία με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
– Ο Δήμος να συνεργάζεται με ΟΛΑ τα Καβαλιώτικα μέσα ενημέρωσης για την άμεση, ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση των δημοτών και για τη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο. Να χρηματοδοτήσει ειδική ενημερωτική εκστρατεία που θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με την εμπλοκή ΟΛΩΝ των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Έτσι, τα μέσα ενημέρωσης θα υποστηριχθούν και οικονομικά, ώστε να συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή της πληροφόρησης, ειδικά για το επόμενο χρονικό διάστημα που είναι κρίσιμο.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
– Να γίνεται απολύμανση σε κοινόχρηστους χώρους και δημοτικές υποδομές & εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από τους δημότες (κάδοι απορριμμάτων, παγκάκια, στάσεις λεωφορείων κλπ)
– Να γίνει απευθείας ενημέρωση των δημοτών (ακόμη και με “ντουντούκα”) σε κάθε συνοικία της πόλης και στους οικισμούς της δημοτικής ενότητας Φιλίππων να μην αφήνουν σκουπίδια έξω από τους κάδους και ογκώδη απορρίμματα.

ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ & ΣΤΗΡΙΞΗΣ
– Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης 2513-500-000 να καταγράφει και να εξυπηρετεί ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άμεση και επείγουσα ανάγκη ΟΛΩΝ των δημοτών που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από το σπίτι τους, ακόμη και για καθημερινά και πρακτικά θέματα διαβίωσης (π.χ. προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων).
– Να ενισχυθεί το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” (σύμφωνα και με την Εγκύκλιο υπ. αρ. 18659/17-03-2020 του Υπουργείου Εσωτερικών), ώστε να εξυπηρετούνται όχι μόνο οι ωφελούμενοι των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου, αλλά ΟΛΟΙ οι δημότες οι οποίοι έχουν άμεση και επείγουσα ανάγκη σε πρακτικά και καθημερινά θέματα διαβίωσης και καλούν στην τηλεφωνική γραμμή στήριξης του Δήμου.
– Λόγω του φόρτου που θα προκύψει, ο Δήμος να οργανώσει ένα δίκτυο συνοικιακών συλλόγων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων και εθελοντών για την εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν και έχουν άμεσες ανάγκες σε πρακτικά και καθημερινά θέματα διαβίωσης.
– Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου και να διευρυνθεί ο αριθμός των ωφελούμενων που λαμβάνουν βοήθεια.
– Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Βοηθήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς όσους δημότες βρίσκονται σε έκτακτη οικονομική ανάγκη.

ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
– Εξόφληση των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους τοπικούς επαγγελματίες και τις τοπικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων ενημέρωσης.
– Αναστολή κατασχέσεων του Δήμου σε βάρος δημοτών και επαγγελματιών – αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών που είναι ήδη κατασχεμένοι από τον Δήμο.
– Αναστολή διακοπής νερού σε καταναλωτές από ΔΕΥΑΚ.
– Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων οφειλών δημοτών και επαγγελματιών προς τον Δήμο για 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης εφόσον διαρκέσει περισσότερο η υγειονομική κρίση.
– 50% έκπτωση σε όλα τα Δημοτικά τέλη προς επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν την έδρα τους στον Δήμο Καβάλας για 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης εφόσον διαρκέσει περισσότερο η υγειονομική κρίση.
– Αναστολή πληρωμής για 3 μήνες δημοτικών τελών (καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, χρήσης κοινόχρηστων χώρων, παρεπιδημούντων) σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν την έδρα τους στον Δήμο Καβάλας για 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης εφόσον διαρκέσει περισσότερο η υγειονομική κρίση.
– Απαλλαγή πληρωμής ενοικίων σε μισθωτές καταστημάτων ιδιοκτησίας του Δήμου επιχειρήσεων όλων των κλάδων που έχουν την έδρα τους στο Δήμο Καβάλας για 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης εφόσον διαρκέσει περισσότερο η υγειονομική κρίση.
– 30% μείωση τελών άρδευσης για αγρότες και κτηνοτρόφους.

– Να διεκδικήσουμε μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας έκτακτη χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση, ώστε να καλύψουμε τις έκτακτες δαπάνες που θα προκύψουν από τη στήριξη των δημοτών και των τοπικών επιχειρήσεων.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
– Συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας με Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας για την προστασία κλειστών καταστημάτων και οικιών.

Η “επόμενη μέρα” της υγειονομικής κρίσης δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Χρειάζεται να δουλέψουμε από τώρα για να κερδίσουμε όσο περισσότερο χαμένο έδαφος μπορούμε. Προτείνουμε:

– Να αναθεωρηθεί το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του 2020, με σκοπό τη στήριξη του τουρισμού και της τουριστικής κίνησης (με στοχευμένες παρεμβάσεις) μετά το πέρας της κρίσης.
– Να ανασχεδιαστούν οι μεγάλες θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου (και κυρίως το Cosmopolis και το Air Sea Show), με κριτήριο και την προσέλκυση νέων εσόδων.
– Να μπει σε προτεραιότητα η ωρίμανση και εκτέλεση τεχνικών έργων και η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, με σκοπό να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.
– Να προετοιμαστεί ο Δήμος με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο για την προσέλκυση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης, καθώς και ιδιωτικών επενδύσεων.

Δυστυχώς, το μέτωπο είναι διπλό και δύσκολο: οφείλουμε να προστατεύουμε τις ζωές των δημοτών σήμερα, αλλά οφείλουμε εξίσου να σκεφτούμε και να φροντίσουμε για “το σήμερα” και “το αύριο” της οικονομικής μας ζωής.

Δεν πρέπει να αφήσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση δημόσιας υγείας να παραλύσει τις ζωές μας, την τοπική μας οικονομία και τις θέσεις εργασίας των δημοτών μας.

Κύριε Δήμαρχε, ως παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, είμαστε δίπλα σας και στη διάθεσή σας να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτής της κρίσης από τον Δήμο μας.

 


 

Οι προτάσεις του Δημήτρη Μπαταλογιάννη

Η παράταξη «Σωστή Επιλογή» του Δήμου Παγγαίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης μπροστά στην μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία την οποία βιώνουν εξ αιτίας των μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοιού, οι δημότες μας, συμπαρίσταται στα μέτρα που λαμβάνει η δημοτική αρχή, τα οποία και στηρίζει ανεπιφύλακτα, έχοντας συνεχή επαφή με τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππο  Αναστασιάδη, βάζοντας στην πρώτη προτεραιότητα την Υγεία των κατοίκων μας.

Παράλληλα θέλουμε να συγχαρούμε τους εργαζόμενους στον Δήμο Παγαίου, που επιτελούν τα καθήκοντά τους και ιδιαίτερα όσους επιχειρούν στους κρίσιμους τομείς Καθαριότητας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Καλούμε την δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στον Δήμο Παγγαίου, ενώ παράλληλα να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες με ασφάλεια και την επιβαλλόμενη τάξη.

Οι απολυμάνσεις και όλες οι ενέργειες καθαρισμού των δημοτικών χώρων, σχολείων και γυμναστηρίων, να γίνουν με το υψηλότερο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, παρέχοντας στους χρήστες …κύκλο εμπιστοσύνης.

Στην δύσκολη αυτή συγκυρία, δεν θα μπορούσαμε από το να προβληματιστούμε για το μέλλον που έρχεται και που θα πρέπει να μετριάσουμε την οικονομική ζημία που θα υποστούν οι δημότες μας, ενώ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ως Δήμος τις προτεραιότητές μας σε όλα τα επίπεδα.

Ιδιαίτερα θα πρέπει:

  • με μέτρα ανακούφισης να μειώσουμε με γενναία εκπτωτική πολιτική ΟΛΑ τα ανταποδοτικά τέλη υπηρεσιών που παρέχουμε στους δημότες μας (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, καθαριότητα κ.λ.π.).
  • Μειώσεις στα μισθώματα ενοικίασης της χρήσης δημοτικών χώρων στους επαγγελματίες του Δήμου μας
  • Μειώσεις σε τέλη παρεπιδημούντων με ανάλογη πρόταση στην Πολιτεία για την θεσμοθέτηση του μέτρου
  • Αναστολή μέτρων κατασχέσεων σε δημότες, με παράλληλη άρση δέσμευσης τραπεζικών τους λογαριασμών
  • Μέτρα για επανασύνδεση δικτύων ύδρευσης σε οικονομικά ευάλωτους δημότες μας

Ο τουρισμός μας θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα από την μεγάλη διάρκεια των μέτρων προστασίας για την μη εξάπλωση του κορωνοιού. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει:

  • να επανακαθορίσουμε την πολιτική τουριστικής προβολής μας, μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους,
  • οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοιού, ώστε να καθορίσουμε κοινή πολιτική στην προσέλευση τουριστών,
  • συστολή δαπανών σε εκδηλώσεις που θεωρούνται περιττές, με ταυτόχρονη στήριξη των Πολιτιστικών μας Συλλόγων, ώστε να συμβάλλουν στην ανύψωση του ηθικού των δημοτών μας,
  • ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μας και των τοπικών επιχειρήσεων του Δήμου μας, σε όλα τα επίπεδα.

Οι μέρες που βιώνουμε απαιτούν από όλους μας ευθύνη, συνεργασία και προ πάντων ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Η υγεία των δημοτών μας είναι υπέρτατη και πολύτιμη. Θα παλέψουμε ώστε να την προστατεύσουμε. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε με την δημοτική αρχή για να πετύχουμε το απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα…

Στον «πόλεμο» αυτόν, δεν περισσεύει κανείς!

Για την ώρα ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ετοιμάζουμε μεθοδικά την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

Ο επικεφαλής της παράταξης

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ για τον ΔΗΜΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Δημήτρης Μπαταλογιάννης

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης