Πρόταση αρχιτεκτόνων για την περιοχή από το ΝΟΚ έως το Φάληρο

 Πρόταση αρχιτεκτόνων για την περιοχή από το ΝΟΚ έως το Φάληρο

Από την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην πόλη μας και κυρίως στην πλατεία Καπνεργάτη η 4η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής, μια διοργάνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων την οποία στηρίζουν ο δήμος Καβάλας, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Φέτος βασικό θέμα των εκδηλώσεων θα είναι η παραλιακή ζώνη της πόλης και ειδικότερα το τμήμα από το ΝΟΚ έως τον κόμβο Φαλήρου. Έχουμε πρόταση εντελώς διαφορετική γι’ αυτή την περιοχή, είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Γιάννης Νεστορίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση ιδεών που θα κατατεθεί στη διάρκεια της 4ης Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής προβλέπει μια διαφορετική διαμόρφωση της προαναφερθείσας περιοχής με κατάργηση του ανοικτού κολυμβητηρίου. Αν ωστόσο, εξηγούν οι αρχιτέκτονες, κριθεί προτιμότερο να μην καταργηθεί το ανοικτό κολυμβητήριο τότε διατυπώνεται σύμφωνη γνώμη με την ιδέα της δημάρχου, αυτό να λειτουργεί κανονικά κατά τους θερινούς μήνες.

Ο Γιάννης Νεστορίδης είπε στην εφημερίδα μας ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων επιθυμεί να προκαλέσει προβληματισμό, να ενεργοποιήσει τη σκέψη και να δημιουργήσει ένα δημόσιο βήμα διαλόγου, μέσω των εκδηλώσεων που ετοιμάζει. Απώτερο στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής που για τους αρχιτέκτονες είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί θα υπάρχει το καλοσώρισμα του προέδρου του συλλόγου και οι χαιρετισμοί των τοπικών φορέων. Θα υπάρξει επίσης εισαγωγική εισήγηση για το παράλιο μέτωπο της πόλης, εισηγήσεις από τη Σαπφώ Αγγελούδη, την Κίτυ Παπαδοπούλου, την Μαρία Παναγιώταρου, ενώ η εκδήλωση της πρώτης βραδιάς θα κλείσει με μουσική και μπουφέ.

Την Παρασκευή έχουν σειρά να μιλήσουν και πάλι στην πλατεία Καπνεργάτη ο χημικός μηχανικός Γιώργος Κολώνης, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Μπακάλης, ο Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, η Μαρία Γρηγοριάδου, ο Κωστής Μπέϊκος. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν θα είναι οι διεθνείς τάσεις για τον τουρισμό κρουαζιέρας, οι διεθνείς τάσεις στα λιμάνια κρουαζιέρας και η περίπτωση της Καβάλας, η περίπτωση της Παναγίας, η ανάδειξη του παραλιακού μονοπατιού της ιστορικής χερσονήσου της Παναγίας.

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο άγνωστο παράλιο μονοπάτι της Παναγίας με αφετηρία το νέο επιβατικό σταθμό του λιμανιού. Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί περίπλους στην ακτογραμμή της Καβάλας με ιστιοπλοϊκά σκάφη του ΝΟΚ, ενώ το ίδιο βράδυ θα παρουσιαστεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Μιχάλη Πρεπόνη σε ποίηση του Νίκου Καρούζου με τίτλο «Η νύχτα με συμφέρει». Η παρουσίαση θα γίνει στο λιμενοβραχίονα του ΝΟΚ.

Τέλος, την Τετάρτη 4 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο αρχαιολογικό μουσείο και αργότερα το ίδιο βράδυ θα ακολουθήσει χορευτική εκδήλωση στην πισίνα του ανοικτού κολυμβητηρίου. Παράλληλες εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στη δημοτική καπναποθήκη από την Πέμπτη 28/9 έως την Τετάρτη 4/10 και θα αφορούν στην ιστορική καταγραφή των φάσεων του παραλιακού μετώπου, έκθεση φωτογραφίας, προτάσεις παρεμβάσεων, διπλωματικές εργασίες. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διαβάστε επίσης