• 26 Απριλίου 2024,

Πρώτες εκτιμήσεις για την ώρα των μαζικών εμβολιασμών – «Έχουμε την εμπειρία» δηλώνει ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος

 Πρώτες εκτιμήσεις για την ώρα των μαζικών εμβολιασμών – «Έχουμε την εμπειρία» δηλώνει ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος

Η συνέντευξη του Διευθυντή Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστου Παπαδόπουλου δόθηκε στο ράδιο Πρωϊνή την Παρασκευή. Πρόσφατα ήταν τα τεστ στους υπαλλήλους του Διοικητηρίου. Ετοιμάζονταν τα τεστ σε Ελευθερούπολη και Νικήσιανη.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε τις πρώτες του εκτιμήσεις για τη διαδικασία του εμβολιασμού, όταν έρθει η ώρα.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τα τεστ στους υπαλλήλους του Διοικητηρίου που έγιναν πρόσφατα. Για ποιο λόγο έγιναν, πόσα τεστ έγιναν;

Απ: Στοχευμένες ιχνηλατήσεις γίνονται κάθε μέρα. Αυτήν την φορά έτυχε να είναι το Διοικητήριο γιατί είχαμε κάποια κρούσματα τις προηγούμενες μέρες. Τα τεστ δεν έδειξαν κάτι. Ήταν και έκπληξη κιόλας θα έλεγα.

Σε 80 άτομα δεν βγήκε κανένα θετικό. Αυτό ακούει ο κόσμος και λέει μια χαρά είμαστε, θα βγάλουμε και τις μάσκες  δεν έχουμε τίποτα.  Δεν είναι έτσι. Τα τεστ δεν δείχνουν το 100% το τι συμβαίνει.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει διασπορά και το βλέπουμε από το νοσοκομείο. Εκεί είναι ο καλύτερος δείκτης. Αν σταματήσουμε να βλέπουμε αυτή την αθρόα προσέλευση και αρχίσουμε να μειώνεται ο αριθμός των ασθενών, εκεί σημαίνει ότι πάμε καλά

Ερ: Υπάρχει μια εστία υπερμετάδοσης κυρίως στην περιοχή της Νικήσιανης;  Προκύπτει κάτι τέτοιο;

Απ: Εγώ δεν έχω τέτοια εικόνα δηλαδή ότι υπάρχει κάτι πολύ ισχυρότερο από άλλες περιοχές.  Δεν έχω τέτοια εικόνα. Εν πάση περιπτώσει ο ΕΟΔΥ κανόνισε τα τεστ του Σαββατοκύριακου στην περιοχή Ελευθερούπολης- Νικήσιανης.

Ερ: Πάμε τώρα στα γενικότερα νούμερα που έχετε στο μυαλό σας. Υπάρχει βελτίωση στα δεδομένα του νομού Καβάλας σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες ή και εβδομάδες; Παραμένουμε στα κόκκινα και στα δύσκολα;

Απ: Όχι δεν υπάρχει βελτίωση μέχρι στιγμής. Δεν βλέπω βελτίωση προς το παρόν. Βελτίωση για να πούμε ότι υπάρχει θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή μείωση του ρυθμού αύξησης στο βάθος μιας εβδομάδας ή και παραπάνω.

Δεν είναι δηλαδή από τη μια μέρα να δούμε 70,, την άλλη 30 ή 40 ότι έχουμε βελτίωση και μετά πάλι 60. Θέλουμε μια σταθερή, να δούμε κάποιους αριθμούς να έχουν κάποια σταθερότητα.

Ερ: Πολλοί συμπολίτες μας λένε νόσησα ή νοσώ, λάμβανα τα μέτρα αλλά παρόλα αυτά κόλλησα και δεν ξέρω που κόλλησα. Αυτό το ακούμε συχνά τελευταία, πως το σχολιάζεται;

Απ:  Ισχύει αυτό που λένε. Έχουν δίκαιο οι άνθρωποι. Τα μέτρα δεν μπορεί κανείς να τα πάρει στο 100%.  Είναι αδύνατο.  Δεν είμαστε μέσα σε μια γυάλα και δεν μπορούμε να μπούμε σε μια γυάλα που δεν θα υπάρχει επαφή με τον έξω κόσμο αλλά και με την οικογένεια μας.

Υπάρχουν αρκετοί ασυμπτωματικοί οι οποίοι μεταδίδουν χωρίς να το καταλάβουν. Μπορεί και να είναι μέλος της οικογένειας μας αυτός. Υπάρχουν και οι  απρόσεκτοι. Υπάρχουν αυτοί που δεν τηρούν τα μέτρα όπως πρέπει ή που δεν ξέρουν να τηρήσουν τα μέτρα όπως πρέπει.

Υπάρχει εκτεταμένη διασπορά αλλά αυτό που λένε ισχύει, ότι μπορείς να κολλήσεις από κάπου ενώ προσέχεις όσο μπορείς.

Ερ: Ακούμε διαμαρτυρίες πολιτών ότι το κράτος δεν έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου ενός ανθρώπου που είναι άρρωστος και παρόλα αυτά μπορεί να βγει από το σπίτι του.

Απ: Αυτό το έχω ακούσει και εγώ. Δεν μπορώ όμως να το επιβεβαιώσω, ούτε όμως να το διαψεύσω. Θα έπρεπε ίσως να υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα και καλύτερος έλεγχος σε αυτούς που μένουν σε καραντίνα και σε αυτούς που είναι θετικοί.

Ο οποίος έλεγχος πιθανώς  να μην υπάρχει.

Ερ:  Η Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας εμπλέκεται στα σχέδια του υπουργείου, στη διαδικασία του εμβολιασμού όταν με το καλό έρθει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.;

Απ: Δεν ξέρουμε αν θα εμπλακούμε γιατί μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει αυτό που έχετε ακούσει και εσείς για 1108 κέντρα εμβολιασμού,τα οποία όμως δεν ξέρουμε ακριβώς που θα στηθούν και με ποιους.

Εμείς είμαστε εδώ  έτοιμοι για να βοηθήσουμε. Το έχουμε κάνει, έχουμε τεράστια  εμπειρία σαν Νομαρχία το 2009 με τη γρίπη εκείνου του Χειμώνα.

Είχαμε «στήσει» τότε πάνω από 100 εμβολιασμούς στην Καβάλα. Έχουμε την εμπειρία , έχουμε τον τρόπο αλλά μέχρι τώρα δεν μας έχει πει κανείς τίποτα. Ότι χρειαστεί μπορούμε να το κάνουμε.

Ερ: Θα γίνουν εμβολιασμού φυσικά στο νομό μας αλλά όχι σ`  ένα σημείο;

Απ: Δε θα γίνουν σ`  ένα σημείο μόνο.Θα πρέπει να στηθούν πολλά κέντρα εμβολιασμού.  Αυτά τα 1108 σε όλη την Ελλάδα, θα μοιραστούν σε κάθε νομό και πρέπει να υπάρχουν αρκετά κέντρα. Εγώ εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρχουν και περισσότερα κέντρα εμβολιασμού γιατί θα πρέπει να γίνουν γρήγορα τα εμβόλια.

Ερ: Ο εμβολιασμούς θα γίνει από προσωπικό του νοσοκομείου; Από γιατρούς;

Απ: Δεν το ξέρω αυτό. Δεν έχει εξειδικευτεί ακόμα αυτό. Αυτό που είχαμε κάνει τότε ήταν ότι είχαν επιταχθεί ιδιώτες γιατροί  και είχαν στηθεί τα κέντρα εμβολιασμού. Καλούσαμε γιατρούς που ήταν συνταξιούχοι, καλούσαμε νοσηλευτές οι οποίοι είχαν πτυχίο νοσηλευτή και είχε γίνει γρήγορα αυτό που σας λέω.

Μπορεί να γίνει και τώρα αρκεί να μας δώσουν το σχέδιο.

Ερ: Πιστεύεται ότι θα τελειώσει το lock down στις 30 Νοεμβρίου ή θα χρειαστεί παράταση;

Απ: Νομίζω ότι δεν θα τελειώσει, τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα.  Δυστυχώς δεν βλέπω να είμαστε σε αυτό το σημείο.  Είναι ανθεκτικός ο ιός παρά τα μέτρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν κάποτε. Είναι σίγουρο αυτό. Αν δεν τα παίρναμε θα βλέπαμε πολλές χιλιάδες παραπάνω κρούσματα από αυτά που βλέπουμε τώρα. Το πόσο γρήγορα θα λειτουργήσουν εξαρτάται αφενός  μεν από την δυναμική του ιού, αφετέρου από τη συμπεριφορά τη δικιά μας.

Όσο καλύτερα τα εφαρμόσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από αυτό.

Διαβάστε επίσης