• 28 Μαρτίου 2024,

Πρώτη φορά συνεργασία ΟΔΕΓ- Λέσχης Ποντίων Καβάλας

 Πρώτη φορά συνεργασία ΟΔΕΓ- Λέσχης Ποντίων Καβάλας

Ο Όμιλος Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας συνεργάστηκε πρώτη φορά με τη Λέσχη Ποντίων. Συνεπικουρούμενοι οι δύο σύλλογοι από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, πραγματοποίησαν το Σάββατο το απόγευμα εκδήλωση με θέμα τις πτυχές της ιστορίας και της γραμματικής της Ποντιακής. Η ομιλήτρια Ανθή Ρεβυθιάδου (καθηγήτρια γλωσσολογίας στο ΑΠΘ) ερεύνησε από το 2003 και ερευνά την οφίτικη διάλεκτο των ποντίων, με την ευκαιρία έκανε αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας της.

Λόγω και της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, λόγω της συμμετοχής στην εκδήλωση της χορωδίας της Λέσχης Ποντίων (υπό τη διεύθυνση της Παρθένας Καζαντζίδου τραγούδησε 2 τραγούδια μετά το τέλος των ομιλιών) η αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης ήταν γεμάτη. Επίσημοι δεν υπήρξαν, ούτε καν εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης. Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά αν και στο κοινό υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Νίκος Μαυρίδης, ο Νίκος Ξανθόπουλος και ο Μάκης Παπαδόπουλος. Είδαμε επίσης εκπροσώπους άλλων τοπικών συλλόγων όπως των Θεσσαλών, της Ρωσοελληνικής Κουλτούρας, των Εθελοντών κατά του Καρκίνου, των Μικρασιατών κτλ.

«Χαιρόμαστε που αυτήν την επετειακή ημέρα είναι μαζί μας η καθηγήτρια κ. Ρεβυθιάδου. Το θέμα της ομιλίας της είναι πολύ ενδιαφέρον» είπε ο κ. Κόντος, του ομίλου για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Συμφώνησε με τον πρόεδρο της Λέσχης Ποντίων για ακόμη περισσότερες συνεργασίες ανάμεσα στους δύο συλλόγους. «Θα κάνουμε ποιοτικές εκδηλώσεις» συμπλήρωσε. Η κ. Ρεβυθιάδου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που της έγινε. «Θα ήθελα σήμερα- ημέρα μνήμης- να θυμηθούμε και κάποιους εκπαιδευτικούς από τον Πόντο. Ταυτόχρονα να στοχαστούμε το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου και της γλώσσας μας γενικότερα» είπε.

Διαβάστε επίσης