• 15 Μαΐου 2024,

Προτροπή και οδηγίες του Επιμελητηρίου για τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας

 Προτροπή και οδηγίες του Επιμελητηρίου για τους συμψηφισμούς της απλήρωτης επιδότησης εργασίας

Το Επιμελητήριο Καβάλας παρακολουθεί στενά τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για τους απαραίτητους συμψηφισμούς όσον αφορά την απλήρωτη η επιδότηση εργασίας από το 2010 μέχρι και το 2015. Ενημέρωσε ήδη αυτούς που μπορούν να επωφεληθούν των συμψηφισμών, ζήτησε να σπεύσουν να καταθέσουν την πρώτη και αρχική τους δήλωση στον ΟΑΕΔ στο Νομό Καβάλας.

Υπολογίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν 600 περίπου επιχειρήσεις του Νομού Καβάλας. Οι περισσότερες φυσικά από το Δήμο Καβάλας.

Το Επιμελητήριο προειδοποιεί ότι η πρώτη αίτηση στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην Καβάλα πρέπει να κατατεθεί απαραίτητα εντός του 2020 για να αποφευχθεί ενδεχόμενο παραγραφής της επιδοτήσεις εργασίας των ετών 2014 και 2015. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας έχει τακτική επικοινωνία με τον ΟΑΕΔ και τη διευθύντρια του στις εγκαταστάσεις του Περιγιαλίου κ. Πέππα.

Υπάρχουν ζητήματα γραφειοκρατικής φύσεως και δυσκολίες λόγω της πανδημίας αλλά η καλή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του Επιμελητηρίου και του ΟΑΕΔ δημιουργεί πολλές πιθανότητες τελικά να κατατεθεί στην υπηρεσία το σύνολο των αιτήσεων από τις εταιρείες που δικαιούνται τους προαναφερθέντες συμψηφισμούς.

Η διαδικασία βέβαια μόνο ξεκινά με την αίτηση καθώς φαίνεται ότι έχει μέλλον μπροστά της και έναν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης (με τους προβλεπόμενους συμψηφισμούς) ως την Άνοιξη του 2021.

Σχετικά με το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ο Μάρκος Δέμπας δεν ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι οι πρώτες πληρωμές μετατίθενται για να γίνουν Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η άποψη του Επιμελητηρίου Καβάλας είναι ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρχής ήταν αυτό, για τους πρώτους μήνες του νέου έτους και δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο πληρωμές να γίνουν τον Δεκέμβρη. Τα επιμελητήρια της ΑΜΘ συμπεριλαμβανομένου του Επιμελητηρίου Καβάλας απευθύνονται εκ νέου στον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο προκειμένου να πράξει ότι κάνουν συνάδελφοί του σε άλλα σημεία της χώρας.

Αρκετοί έχουν ξεκινήσει ήδη διαβούλευση για καινούργια προγράμματα που στοχευμένα θα στηρίξουν επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Τα καινούργια προγράμματα πάλι χρησιμοποιούν χρήματα του ΕΣΠΑ, με τη διαδικασία της μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Την περασμένη Παρασκευή το Επιμελητήριο Καβάλας σχετικά με τους συμψηφισμούς της επιδοτήσεις εργασίας που δεν πληρώθηκε, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Καλούμε τις επιχειρήσεις να καταθέσουν την αίτησή τους στον ΟΑΕΔ για τον συμψηφισμό των απαιτήσεων του 4 και 12% της επιδότησης κόστους μισθοδοσίας μέχρι τις 31/12/2020, αλλιώς θα υπάρξει παραγραφή των απαιτήσεών τους για τα έτη 2014-2015.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων μέχρι τις 31.12.2015, διενεργείται συμψηφισμός με υφιστάμενες και στη συνέχεια με μελλοντικές απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης. Για αντίστοιχες απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, διενεργούνται παρακράτηση και απόδοση σε αυτούς των παρακρατούμενων ποσών.

Ο δικαιούχος υποβάλει σχετική αίτηση1 στο ΚΠΑ2 που ανήκει είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) προσκομίζοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Υπεύθυνη δήλωση (Υποδείγματα 1Α και 1Β) περί άσκησης ή μη ένδικων μέσων και σε περίπτωση άσκησης αυτών, βεβαίωση του αρμόδιου Δικαστηρίου περί σχετικής παραίτησης, για τις αξιώσεις που απορρέουν από την 1.1.2010 έως την 31.12.2015, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων από τόκους, έξοδα είσπραξης και κάθε άλλη συναφή αξίωση.

β) Υπεύθυνη δήλωση (Υπόδειγμα 2) περί κατάσχεσης/εκχώρησης ή μη των απαιτήσεών του.

Οι ανωτέρω ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ υποχρεωτικά θα φέρουν το γνήσιο της υπογραφής. Σε περίπτωση αποστολής μέσω e-mail, οι δικαιούχοι θα εκδίδουν πρώτα Υπεύθυνη Δήλωση από τη σχετική ιστοσελίδα: (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/upeuthunedelose-kai-exousiodotese/ekdose-upeuthunes-deloses).  Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον δικαιούχο για κάθε απαίτησή του.

(Το Υπόδειγμα Αίτησης και οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις, για τη διευκόλυνση των δικαιούχων είναι αναρτημένες και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Καβάλας)».

*Το Επιμελητήριο Καβάλας σας προσκαλεί σε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που διοργανώνει με θέμα:«Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» σήμερα Δευτέρα 14/12/2020 και ώρα 14:00-16:00.

Κεντρικός ομιλητής: ο κ. Φώτης Κουρμούσης Ειδικός  Γραμματέας  Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Ειδικός  Γραμματέας  Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Φώτης Κουρμούσης και τα στελέχη της ΕΓΔΙΧ, θα παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες και τις καινοτομίες του ν. 4738/2020  «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα ακόλουθα: Τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών σε έως 240 δόσεις. Τη διαδικασία πτώχευσης – απαλλαγής οφειλών φυσικών & νομικών προσώπων και παροχής 2ης ευκαιρίας.

Την πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την προστασία της 1ης κατοικίας. Το ρόλο των επιστημονικών κλάδων

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμα zoom στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/87016454962- Meeting ID: 870 1645 4962

Διαβάστε επίσης