• 29 Μαρτίου 2024,

Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας 1982-1983: «Ιδιότυπη πρακτική διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων» του Παναγιώτη Ζιώγα

 Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας 1982-1983: «Ιδιότυπη πρακτική διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων» του Παναγιώτη Ζιώγα

Ο Παναγιώτης Ζιώγας γεννήθηκε στα Άνω Πορρόϊα Σερρών, από πατέρα ντόπιο και μητέρα προσφυγοπούλα, την Όλγα Ιω. Αβράτογλου.

Σπούδασε Φιλολογία και Ιταλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Έλαβε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τους Νεότερους Χρόνους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε Μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης Αθηνών και, μετά από υποτροφία του ΙΚΥ, ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής, ως γυμνασιάρχης και, έχοντας ήδη λάβει το βαθμό του λυκειάρχη, υπηρέτησε επί δεκαεπτά χρόνια ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στους νομούς Έβρου, Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Ως Σχολικός Σύμβουλος Καβάλας χρημάτισε επί τρία χρόνια διευθυντής της Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΛΜΕ) Καβάλας.

Έλαβε μέρος δύο φορές στην Ιταλία σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανώτερα στελέχη της Εκπαίδευσης. Το ερευνητικό του έργο κάλυψε κυρίως θέματα Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικής, ενώ μεγάλο τμήμα της ερευνάς του αφορά τη λαϊκή επιμόρφωση (ελληνική και ξένη), για την οποία και εκπόνησε ειδικό μελέτημα για το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

Σημαντικότερα δημοσιεύματα του είναι:

– Γνωριμία με την πόλη και το νομό της Καβάλας (Επιμέλεια σε ομαδική εργασία μαθητών 1979)

-«Προβλήματα παιδείας του Ελληνισμού κατά τον πρώτον αιώνα της Τουρκοκρατίας (1453 – 1553)», διδακτορική διατριβή, Θεσσαλονίκη 1982.

– «Παραδοσιακά κτίρια της νεότερης Καβάλας»,Θεσσαλονίκη, 1η έκδοση 1982 – (μεταφρασμένη και στην αγγλική 1990), 2η έκδοση 1995 – 3η έκδοση 2007.

– Εμμανουήλ Κριαράς. Βιογραφικά – Εργογραφικά, Θεσσαλονίκη 2001 –νέα έκδοση 2008 – συμπλήρωμα 2016.

– Άνω Πορρόϊα – Γενεαλογίες και εικόνες, Θεσσαλονίκη 2005.

– Αναζητήσεις Πραγματώσεις της ΣΕΛΜΕ Καβάλας. Συμβολή στην επιμόρφωση καθηγητών Θεσσαλονίκη 2010.

– Γιώργος Μ. Παπαηλιάκης. Μια διδασκαλική παρουσία στην Άνω Πορρόϊα Σερρών (1908 – 1909), Θεσσαλονίκη 2015.

– Προσφορά βιβλίων σε νομικά και φυσικά πρόσωπα. Αλληλογραφία και Πίνακες, Θεσσαλονίκη 2017.

-Χρήστος Κωνστ. Ζιώγας. Ένας διαπρεπής πολιτικός μηχανικό και κοινωνικός αρωγός, Θεσσαλονίκη 2019.

– Η διπλωματική του εργασία «Μια κίνηση πνευματικής αναγεννήσεως του υπόδουλου Ελληνισμού κατά τον 16ο αιώνα».

Συνολικά εξέδωσε 15 αυτόνομα βιβλία τα περισσότερα εκ των οποίων ξεπερνούν τις 400 σελίδες. Επιπρόσθετα, πολλά άρθρα και μελέτες του δημοσιεύτηκαν σε εκπαιδευτικά περιοδικά και σε αφιερωματικούς τόμους. Επίσης, ασχολείται συστηματικά με την τοπική ιστορία της περιοχής Πορροΐων, που συμπίπτει σχεδόν με τα όρια του σημερινού Δήμου Κερκίνης.

 

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο Διδάκτωρ Φιλολογίας Παναγιώτης Χρ. Ζιώγας, επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στο Παληό για να κάνει τις διακοπές του. Η φετινή του έλευση καθυστέρησε χρονικά, αφού περίμενε την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας – Μια ιδιότυπη πρακτική διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων (1980 – 1982)». Ένα βιβλίο που στην τρίτη σελίδα του αναφέρει: «Αφιερώνεται στους αγαπημένους μου μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Καβάλας». Αντίτυπα του καινούργιου αυτού βιβλίου προσέφερε ο κ. Ζιώγας στους πρώτους μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου, στο πλαίσιο συναντήσεως τους το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Camping Paradiso, της Νέας Ηρακλείτσας. Ιδιαίτερη ήταν η ικανοποίηση του εκπαιδευτικού, αντικρίζοντας τους μαθητές του ύστερα από σαράντα περίπου χρόνια κι ακόμη περισσότερο επειδή διέκρινε τον ενθουσιασμό των παλιών του μαθητών, οι οποίοι ένιωσαν να επιστρέφουν στις ημέρες της σχολικής τους φοίτησης.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου και τη συνάντηση της Δευτέρας, ο κ. Ζιώγας φιλοξενήθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ όπου παραχώρησε συνέντευξη κι αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό του παρελθόν, στις εκδόσεις των βιβλίων του και φυσικά στο τελευταίο συγγραφικό του πόνημα. Ο κ. Ζιώγας θύμισε ότι στην πόλη της Καβάλας έφθασε με μετάθεση και τοποθετήθηκε στο Α’ Γυμνάσιο Αρρένων, όπου και δίδαξε το σχολικό έτος 1968 – 1969, ενώ για το επόμενο έτος 1969 – 1970 αποσπάστηκε στο Γυμνάσιο Κρηνίδων Καβάλας.

Από εκείνη ακόμη την εποχή η παρουσία του είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού οι μέθοδοι διδασκαλίας του ήταν άκρως πρωτοποριακές. Αυτή ακριβώς η πρωτοποριακή του προσέγγιση τον είχε κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στη μαθητική κοινότητα, όπου κατάφερνε να προσελκύει το μέγιστο ενδιαφέρον.

Το 1968 ο κ. Ζιώγας έφθασε στην Καβάλα έχοντας ήδη δώσει εξετάσεις στο Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών, από όπου και είχε εξασφαλίσει υποτροφία για διδακτορική διατριβή στη Θεσσαλονίκη την 1/1/1970. Έως τότε εργαζόταν στα γραφεία εποπτείας της Καβάλας. Από το 1970 έως το 1978 ο Παναγιώτης Ζιώγας απουσίασε από τα σχολεία της Καβάλας. Το ’78 ωστόσο επέστρεψε από το Διδασκαλείο Μ.Ε. Αθηνών, όπου είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία διότι ήταν ο μόνος εκπαιδευτικός της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί εκλέχθηκε πρόεδρος στο ΔΣ των μετεκπαιδευομένων,κυρίως όμως πέτυχε τη διατήρηση του Διδασκαλείου καθώς τη συνέχιση της λειτουργίας του έως το 1985 με διπλάσιο αριθμό φοιτούντων.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Αναφερόμενος στο καινούργιο του βιβλίο ο κ. Ζιώγας εξήγησε πως όταν επέστρεψε από το Διδασκαλείο στην Καβάλα εργάστηκε στο 1ο Λύκειο της πόλης. Εκεί κατάφερε με το τμήμα θετικής κατεύθυνσης να ετοιμασθούν εργασίες οι οποίες κι αποτέλεσαν το υλικό βιβλίου 154 σελίδων με τίτλο: «Γνωριμία με την πόλη και το Νομό της Καβάλας», που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη σε χίλια αντίτυπα.

Αμέσως μετά ο κ. Ζιώγας δέχθηκε πρόταση από το διευθυντή του Πρότυπου Γυμνασίου Καβάλας (έτος ιδρύσεως 1980), Ευστάθιο Αναστασιάδη, προκειμένου να διδάξει. Ο φιλόλογος δέχθηκε υπό την προϋπόθεση ότι θα του αναγνωρίζονταν ελευθερία στην εφαρμογή διδακτικών πρωτοβουλιών, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον κ. Αναστασιάδη.

Ο κ. Ζιώγας διευκρίνισε ότι διδάσκοντας επί δύο σχολικά έτη στο Πρότυπο Γυμνάσιο με ιδιότυπο τρόπο συγκέντρωσε υλικό από τις εργασίες των μαθητών του, οι οποίες και περιέχονταν στο προσωπικό του αρχείο. Όλο αυτό το υλικό αποτέλεσε το περιεχόμενο του καινούργιου του βιβλίου. Η έκδοση κρίθηκε ως ενδιαφέρουσα αφού αφορά σε μια μοναδική περίπτωση διδασκαλίας που εφαρμόστηκε όχι μόνο σε επίπεδο ελληνικών σχολείων, αλλά και σε επίπεδο σχολείων του εξωτερικού. Η έκδοση έγινε φέτος στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Ζιώγας θέλησε να το προσφέρει στους παλιούς του μαθητές, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον εκφράσει το σχετικό ενδιαφέρον του.

Το βιβλίο «Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας – Μια ιδιότυπη πρακτική διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων (1980 – 1982)» δε διατίθεται στα βιβλιοπωλεία. Αρχικά προσφέρθηκε δωρεάν στους πρώτους μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου (1980 – 1982) και όπου αλλού προσφερθεί στη συνέχεια θα γίνει επίσης δωρεάν. Ζητούμενο του κ. Παναγιώτη Ζιώγα είναι να γνωστοποιηθούν οι πρωτότυπες μέθοδοι διδασκαλίας, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η υφιστάμενη εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης διόλου ενθαρρυντική δεν είναι. Ενόψει μάλιστα και της ίδρυσης 112 νέων πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα τον επόμενο μήνα. Στα νέα αυτά σχολεία σκοπεύει ο κ. Ζιώγας να αποστείλει αντίτυπα του βιβλίου του προς μελέτη.

Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη του ο κ. Ζιώγας, από το 1980 έως σήμερα δεν υπάρχει ανάλογη ιδιότυπη διδασκαλία, όπως εκείνη που εφάρμοσε στο Πρότυπο Γυμνάσιο, σε κανένα άλλο σχολείο της επικράτειας. Δυστυχώς, ούτε πρόκειται να υπάρξει κάτι παρόμοιο σήμερα, διότι ακόμη κι αν εξασφαλισθεί η ύπαρξη εκπαιδευτικού με προχωρημένες γνώσεις, είναι σίγουρο ότι δε θα επιτραπεί από τη διεύθυνση του σχολείου. Όσα έκανε στο παρελθόν ο κ. Ζιώγας εφαρμόστηκαν υπό ιδιαίτερες συνθήκες και φυσικά με την άδεια του τότε διευθυντή Ευστάθιου Αναστασιάδη.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στο εξώφυλλο του βιβλίου «Πρότυπο Γυμνάσιο Καβάλας – Μια ιδιότυπη πρακτική διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων (1980 – 1982)» απεικονίζονται τα επιμέρους τρία εξώφυλλα των αντίστοιχων βιβλίων που είχαν γράψει οι μαθητές του κατά τα έτη 1980 – 1982 στο ΠρότυποΓυμνάσιο Καβάλας. Κι όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ζιώγας:

«Για πρώτη φορά οι ίδιοι οι μαθητές, της Α’ και Β’ τάξης γυμνασίου, έγραψαν βιβλία τα οποία και είχαν εκδοθεί. Τα βιβλία είχαν κατά σειρά ως τίτλους “Γνωριμία με τον κόσμο της Οδύσσειας του Ομήρου”, “Σκιαγραφίες Νεοελλήνων Λογοτεχνών”, “Θέματα από την Οδύσσεια του Ομήρου”. Όταν μάλιστα παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο,την Τετάρτη 27 Μαΐου του 1981, στάλθηκε από τον Υπουργό Παιδείας στον τότε αναπληρωτή επόπτη εκπαίδευσης Καβάλας Ν. Κεφαλίδη ευχαριστήρια επιστολή για την αποστολή του βιβλίου “Γνωριμία με τον κόσμο της Οδύσσειας του Ομήρου”. Επιπλέον ο κ. Κοντογιαννόπουλος έστειλε στον κ. Κεφαλίδη φωτοτυπία της συγχαρητήριας υπουργικής επιστολής προς τους μαθητές μου και προς εμένα προσωπικά».

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Διαβάστε επίσης