• 18 Μαΐου 2024,

“Στο έργο του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου παίζει ρόλο και η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών”

 “Στο έργο του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου παίζει ρόλο και η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών”

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ ΑΕ κ. Μάριος Τσάκας (φωτ) αναφέρθηκε αρκετά αναλυτικά στο έργο της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις του έγιναν προχθές σε εκπομπή του Ένα τσάνελ.

Από αυτές προκύπτει ότι το έργο στην πόλη της Καβάλας εκτιμά ότι θα ξεκινήσει το διάστημα από το τέλος της Άνοιξης έως (το αργότερο) το προσεχές Φθινόπωρο.

Το χρονοδιάγραμμα του αναφέρεται ακόμη και στον Μάη (ως πιθανός μήνας έναρξης εργασιών) αν και 1) Προς το παρόν στο έργο δεν υπάρχει ανάδοχος 2) Από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και μετά θα μεσολαβήσει η μακρά διαδικασία έγκρισης του αποτελέσματος του στο Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Κατόπιν τούτου κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα καλό είναι να περιμένουμε αυτές τις διαδικασίες και να σημειώσουμε ότι το έργο θα ξεκινήσει (κατά τη ΔΕΔΑ ΑΕ) εντός του έτους. Ο κ. Τσάκας έθεσε μία ακόμη προϋπόθεση για το έργο στην Καβάλα, αυτό που θα κάνει ο ΔΕΣΦΑ.

Είναι μια απαραίτητη υποδομή στην περιοχή του Χαλκερού. Ένα βαλβιδοστάσιο. Ο κ. Τσάκας το χαρακτήρισε πρόδρομο έργο που «…θα παραδοθεί το προσεχές διάστημα».

Στο παρελθόν για το συγκεκριμένο έργο είχε αναπτυχθεί ολόκληρη συζήτηση μιας και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το βαλβιδοστάσιο έπρεπε να υφίσταται από καιρό στην προαναφερθείσα περιοχή. Αναφέρουν μάλιστα ότι το βασικό έργο της ΔΕΔΑ θα προχωρούσε γρηγορότερα στην Καβάλα αν ο ΔΕΣΦΑ πιέζονταν και κατασκεύαζε όταν έπρεπε την συγκεκριμένη υποδομή.

Για τις περιοχές (συνοικίες της πόλης) που θα καλυφθούν με το έργο του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ δεν ήταν καθόλου συγκεκριμένος. Συμφώνησε ότι ο δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Παρέπεμψε στο επόμενο ΕΣΠΑ (μετά το 2023) για την κάλυψη όλων των περιοχών της πόλης ενώ τόνισε ότι το υπό δημοπράτηση έργο διαμορφώνεται.

Ρόλο εξήγησε ότι παίζει η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών. «Ανάλογα με τη ζήτηση φυσικού αερίου (τις συνδέσεις κτλ) διαμορφώνεται η όδευση» είπε κι έτσι συνέδεσε τη διαδικασία ενδιαφέροντος από πλευράς καταναλωτών με τα σημεία από τα οποία θα περάσει το δίκτυο.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα έχουν οι ανατολικές συνοικίες. Άλλωστε το φυσικό αέριο έρχεται στην Καβάλα από τα ανατολικά, από την περιοχή του Χαλκερού κτλ.

Το έργο του δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στην Καβάλα (όπως και αυτό της Ορεστιάδας, που είναι διαφορετικό) δημοπρατούνται αυτό το διάστημα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία κατάθεσης προσφορών.

Για τις άλλες πρωτεύουσες νομών της ΑΜΘ η διαδικασία είναι πιο μπροστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα έργα θα ξεκινήσουν σίγουρα την Άνοιξη ή στις αρχές του Καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης