“Τα μέτρα που ζητάμε από την Κυβέρνηση είναι στα πλαίσια της λογικής” (συνέντευξη)

 “Τα μέτρα που ζητάμε από την Κυβέρνηση είναι στα πλαίσια της λογικής” (συνέντευξη)

Για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων ο Χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και περίπλοκος.

Ο πρόεδρος του σωματείου Καβάλας Φώτης Πούλος ζητά, όπως και οι συνάδελφοι του σε όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα μέτρα και μειώσεις. Που αφορούν και τους ισχύοντες φόρους και την επιβάρυνση του ΦΠΑ. Τα ζητούν πολύ καιρό. Αιτήματα στα πλαίσια της λογικής, δηλώνει ο κ. Πούλος.

Αιτήματα που δεν γίνονται δεκτά. Το περίπλοκο της υπόθεσης είναι ότι το κράτος προτείνει το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ μέχρι τώρα στήριζε λοιπές μορφές ενέργειας για τη θέρμανση. Μπορούν όλοι να κάνουν αυτήν την αλλαγή; Πολύ περισσότερο όταν έχει το κόστος της; Ο προβληματισμός του κ. Πούλου είναι φανερός.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας μιλήσετε για τις τιμές των καυσίμων αυτήν την περίοδο στα πρατήρια του Νομού Καβάλας.

Απ: Η τιμή της βενζίνης μέσο όρο είναι 1,93 για την Καβάλα και κοντά στο 1,80- 1,82 είναι η τιμή για το πετρέλαιο κίνησης. Υπάρχει μια σταθερότητα  τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου αλλά η μεγάλη πτώση του ευρώ δεν αφήνει να υπάρχει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των τιμών, απ’ ότι βλέπουμε και απ’ ότι έχω διαβάσει όλες αυτές τις ημέρες.

Ερ: Αν δεν υπήρχε η πίεση στο ευρώ, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα;

Απ: Σαφώς και θα ήμασταν. Με την τιμή που έχει αυτή τη στιγμή το αργό πετρέλαιο και είναι κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι, η τιμή θα ήταν σίγουρα στο 1,70 στην αμόλυβδη. Αυτό αν είχαμε το νόμισμα με την ισοτιμία να ήταν κοντά στο 1,20.

Ερ: Η ζήτηση υπάρχει; Πως είμαστε το μήνα Σεπτέμβριο;

Απ: Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι υποτονικός μήνας. Ξεκινάνε τα σχολεία και οι περισσότεροι προσπαθούν να περιορίσουν όσο μπορούν τις μετακινήσεις τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις οι οποίες  υπάρχουν. Αυτό που έχω τονίσει και αυτό που λέω συνέχεια, είναι ότι το καλοκαίρι δεν ήταν πολύ καλό. Ναι μεν είχαμε αρκετές εισόδους στα μαγαζιά μας και πελάτες περισσότερους σε σχέση με πέρσι, δυστυχώς όμως τα λίτρα ήταν λιγότερα. Αυτό αποτυπώνεται από την έκθεση που έχουν βγάλει πρόσφατα τα Ελληνικά Διυλιστήρια  που είχαν μια πτώση όλο το καλοκαίρι που ξεπερνούσε στις βενζίνες το 10%.

Ερ: Η συζήτηση γίνεται για το πετρέλαιο θέρμανσης, με κυβερνητικής πρωτοβουλίες που άλλες έγιναν γνωστές και άλλες τις περιμένουμε.

Απ: Αυτό που έχει γίνει γνωστό και αυτό που έχει ψηφιστεί είναι ότι θα υπάρχει μια επιδότηση στην αντλία όπως λέγεται 20 λεπτά συν ΦΠΑ. Κοντεύει στα 25 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου με τη δυνατότητα αν υπάρχουν περιθώρια να επεκταθεί μέχρι το τέλος της περιόδου του πετρελαίου.

Ερ: Τι σημαίνει η επιδότηση στην αντλία;

Απ: Σημαίνει ότι αν σήμερα ξεκινούσε το πετρέλαιο θέρμανσης με σημερινές τιμές για το λόγο ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή και μπορεί να έχουμε από τη μια μέρα στην άλλες μεγάλες αυξήσεις ή μειώσεις στις τιμές, αν ξεκινούσαμε σήμερα η τιμή του πετρελαίου θα ήταν κοντά στο 1,65. Με την επιδότηση ο καταναλωτής θα το αγοράσει σήμερα κοντά στο 1,35 με 1,40.

Ερ: Με τα σημερινά δεδομένα αυτή η τιμή πάλι είναι ακριβή.

Απ: Σαφώς πάλι είναι ακριβή. Δεν είπε κανένας ότι είναι φτηνή. Εμείς για φέτος αυτό που ζητήσαμε από την κυβέρνηση ήταν μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 16%.

Ερ: Δεν κουραστήκατε να ζητάτε αυτά που ζητάτε; Τα ζητάτε κάθε φορά και δε γίνονται δεκτά.

Απ: Σαφώς τα ζητάμε κάθε φορά αλλά νομίζω ότι τα ζητάμε στα πλαίσια της λογικής. Όταν η κυβέρνηση βγήκε προχθές και είπε σε όλους τους καταναλωτές –κι ενώ τους έλεγε πάτε στο φυσικό αέριο, αλλάξτε τους καυστήρες σας κτλ-να στραφούν στο πετρέλαιο για να μπορέσουν να ζεσταθούν, δεν είναι αυτό μια παλινωδία όλων των κυβερνήσεων τόσα χρόνια; Δεν τιμωρούσαν όλους τους καταναλωτές που αγοράζανε πετρέλαιο; Οι καταναλωτές που αγοράζανε πετρέλαιο στην επαρχία και δεν είχαν τη δυνατότητα φυσικού αερίου, όλοι αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια τιμωρούνταν. Αφουγκράζομαι τους πελάτες μας, αφουγκράζομαι το τι λέει η κοινωνία. Εμείς πάμε στα σπίτια και μας λέει ο καταναλωτής βάλε μου 50-60-100 λίτρα πετρέλαιο γιατί δεν έχω παραπάνω να σου δώσω. Ταλαιπωρούμαστε και εμείς και ο άνθρωπος δε ζεσταίνεται.

Ερ: Όλο αυτό το σύστημα δεν πήγαινε μόνο στο φυσικό αέριο, προπαγάνδιζε τις αντλίες θερμότητας, το εξοικονομώ, βάλτε αντλίες θερμότητας και τώρα τι θα γίνει; Αυτοί που έχουν πέλετ, που έχουν τζάκια, που έχουν αντλίες θερμότητας, ξαφνικά πως θα αποδεσμευτούν από αυτά και να γυρίσουν στο πετρέλαιο; Γίνεται αυτό το πράγμα;

Απ: Δεν είναι εύκολες οι μετατροπές. Δεν είναι καθόλου εύκολες και φτηνές οι μετατροπές. Κάποιοι καταναλωτές όπως όλοι μας νομίζω, κάνουμε κάποιες σκέψεις, κάνουμε μια κίνηση, ένα προγραμματισμό, προκειμένου να ζεστάνουμε πιο οικονομικά και πιο πολύ τα σπίτια μας. Τα περισσότερα σπίτια έχουν παγώσει λόγω της μη σωστής θέρμανσης  που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Ερ: Τι λέτε στους καταναλωτές; Είναι νωρίς ακόμη να σκεφτούν το πετρέλαιο θέρμανσης;

Απ: Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα. Τα οικονομικά των καταναλωτών θα το πουν. Απλώς αυτή τη στιγμή απ’ ότι φαίνεται μια πιο οικονομική λύση σε σχέση με όλα τα προηγούμενα που υπήρχαν είναι το πετρέλαιο. Δηλαδή για το ρεύμα σου λέει ότι μέχρι τις 500 κιλοβατόρες, εγώ θα σου επιδοτήσω με 90%. Από τις 500 κιλοβατόρες και πάνω θα σου επιδοτήσω το 80%. Από τις 1000 κιλοβατόρες και πάνω θα σου επιδοτήσω το 70% κτλ. Αν κάποιος έχει μια αντλία θερμότητας, αν κάποιος έχει ένα κλιματιστικό  είναι παλιό και καίει περισσότερο ρεύμα …Μήπως η πιο οικονομική λύση αυτή τη στιγμή είναι το πετρέλαιο; Αν υπάρχει δυνατότητα από τους καταναλωτές να κάψουνε  πετρέλαιο… Γιατί κάποιες εγκαταστάσεις καυστήρων κτλ έχουν αποξηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιες εγκαταστάσεις δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και 10-12 χρόνια. Δε ξέρω ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών. Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και ποιοι δεν την έχουν. Ποιοι έχουν τη σόμπα μέσα στο σπίτι τους και ποιοι δεν έχουν τη σόμπα μέσα στο σπίτι τους. Καλά κοιτάμε μια μέση κατηγορία καταναλωτών αλλά υπάρχει κατηγορία καταναλωτών που είναι αρκετά ευάλωτη με χαμηλά εισοδήματα. Αυτό που βιώνω κάθε χρόνο και γίνεται και πιο δύσκολο κάθε χρόνο είναι ότι ένας χαμηλοσυνταξιούχος που παίρνει 400- 420 ευρώ για να βάλει 200 λίτρα πετρέλαιο με τη σημερινή τιμή θέλει 260 ευρώ. Τι θα φάει; Πως θα πληρώσει τα φάρμακα του;

Διαβάστε επίσης